Considerat de către mulţi medici ca fiind boala secolului, stresul este aproape omniprezent în viaţa noastra şi poate avea efecte devastatoare asupra mai multor organe. Stresul si anxietatea pot să deregleze echilibrul organismului iar la nivelul cavităţii orale poate să producă următoarele efecte:

Bruxismul – cel mai frecvent întâlnit tip de bruxism este cel nocturn, prezent cam în 80% din cazurile diagnosticate.

Semnele ce pot atrage atenţia sunt durerile de cap şi de mandibulă, resimţite dimineaţa la trezire.

  • Dureri musculare mandibulare – în momente de suprasolicitare, de concentrare crescută sau de activitate susţinută, pacienţii pot să strangă mai mult din dinţi, suprasolicitând muşchii

Stresul este factorul principal care declansează bruxismul. Relaxarea feţei şi a muşchilor maxilarului pe timpul zilei pot reduce din disconforul de pe timpul nopţii şi pot preîntâmpina apariţia bruxismului. Dacă pacientul este diagnosticat cu bruxism, acesta este rugat să se adreseze medicului stomatolog care, prin inspecţia dinţilor, a muşchilor pentru eventuale hipertrofii şi confirmat de palpare, poate să depisteze ce muşchi sunt afectaţi şi care e tratamentul optim. Se poate recurge la şlefuiri selective ale dinţilor pentru a restabili armonia ocluzală, la gutiere care să previna contactul prea strâns al dinţilor şi care să ajute la relaxarea musculară dar şi la exerciţii de fizioterapie pentru muşchi. Tratamentul medicamentos poate fi de un real ajutor în astfel de cazuri, de aceea se instituie de obicei în momentul în care afecţiunea este depistată. Cu toate acestea, bruxismul nu este numai o consecintă a stresului, existând şi alte posibile cauze ale apariţiei acestuia, ce includ tulburările de somn, ocluzia deficitară, anomaliile de poziţie ale dinţilor sau diverse patologii ale structurilor orale. (Dr. Dan Gavrilă)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here