Sătenii din Grid  s-au îmbrăcat în haine tradiţionale duminică, 9 august a.c.  S-au pregătit astfel pentru a fi imortalizate toate straiele populare ale satului de către organizatorii proiectului ,,Acasă la origini”.   Portul popular al satului va rămâne astfel peste ani în arhiva ,,Lablouse Roumaine”.

  •  ,,Este vorba de un proiect la nivel național intitulat ,,Acasă la origini”. Eu sunt cea care am înscris Gridul în acest proiect și sunt lider de comunitate. Proiectul este organizat de Lablouse Roumaine” a spus Mariana Șerban.
  •   ,,E o acțiune de documentare și înviere a patrimoniului cultural în toată țara” a spus fotograful Adrian Murgea.
  •   ,,Avem un costum de mireasă din perioada interbelică și un altul de după 1948 pe care l-a purtat și mama mea” a spus Margareta Ciurilă.
  •  ,,Mă bucur că ne-am regăsit și sunt onorată că am fost desemnată gazda acestui eveniment, cred că asemenea reuniuni care deschid mici proiecte sunt mai mult decât bine venite în aceste localități cum este Gridul, și despre care se spune că e un sat îmbătrânit, fără perspective și viitor. Faptul că ne-am adunat astăzi infirmă într-un fel cele spuse mai sus. Aici se regăsesc persoane vârstnice, alături de tineri dispuși să redescopere poveștile de demult iar acest lucru ne ajută să subliniem că tradiția la Grid nu este de domeniul arhivei, ci este încă prolifică, transmițând generațiilor tinere bogăția de spiritualitate dobândită în ani de către predecesorii lor” a spus Ruxandra Mihăilă,  care şi-a transformat şopul din gospodărie într-un mic muzeu.
  •  ,,Am adus și trei păpuși îmbrăcate în românește pe care le-a confecționat  mama” a spus Aurica Coman.
  • ,,Sunt poze cu ținuta din Grid care este unică.  Nu mai sunt mulți oameni în viață care să știe să facă sau să poarte căiţa şi pomeselnicul” a spus Virgil Popa.

(Ștefan BOTORAN)

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here