•   Bugetul local al Fãgãraşului a devenit unul electoral

  • Presa primeşte zeci de mii de euro, pentru a-l lãuda pe edilul şef

  •  375.000 lei pentru consultanţă, plătiţi dintr-un click unei firme din Cluj

  •  Firme de casă şi apropiaţi ai primarului, recompensaţi din banii contribuabililor

 

Deşi anunţate cu surle şi trâmbiţe ,,marea asfaltare“ sau ,,modernizarea străzii D-na Stanca“ sau ,,Ocolitoarea“ s-au dovedit doar vorbe goale. Făgărăşenii aud zilnic despre ,,proiecte“ şi iar ,,proiecte“, dar nici acestea nu se întrevăd la orizont. Un singur lucru este sigur, deocamdată. În ultimele luni din acest an, achiziţiile Primăriei Făgăraş, înregistrate pe platforma de licitaţii publice SICAP (e-licitatie.ro), sunt cu încredinţare directă. Mai precis, firmele agreate de edilul şef se îndestulează din banii publici, fără să fie urmate criteriile legale, ca să nu mai amintim de cele morale şi de bun simţ. Sume impresionante au fost direcţionate spre studii, consultanţă, presă, materiale, laptopuri, steaguri sau servicii, iar la polul opus au fost plasate numai câteva lucrări de utilitate publică de mică amploare. Involuntar, ne ducem cu gândul la basmul cu Ali Baba şi ai lui 40 de hoţi, dar şi la afirmaţiile poetului naţional Mihai Eminescu, titrate în presa vremii, prin care a descris metehnele ,,patrioţilor“ de a devaliza banii publici în interes propriu. ,,Toate numirile în funcţiuni nu se fac după merit, ci după cum ordonă deputaţii, care, la rândul lor, atârnă de comitetele de politicieni de profesie, formate în fiece centru de judeţ. Aceste comitete îşi împart toate în familie. Ele creează, din banii judeţelor, burse pentru copiii «patrioţilor» trimişi în străinătate să numere pietrele de pe bulevarde, ele decid a se face drumuri judeţene pe unde «patrioţii» au câte un petec de moşie, încât toată munca publică, fie sub formă de contribuţie, fie sub cea de prestaţiune, se scurge, direct ori indirect, în buzunarul unui «patriot»“. (Mihai Eminescu, ziarul ,,Timpul“, 12 aprilie 1881). Astăzi este la fel. Monitorul de Făgăraş prezintă, conform platformei e-licitatie.ro, pe ce s-au dus banii făgărăşenilor în lunile iunie, iulie şi parte din august, sub semnătura primarului, care a transformat bugetul local al municipiului într-unul electoral, al intereselor proprii.

Sisteme de supraveghere

Municipiul Făgăraş va fi cea mai supravegheată localitate din România. Periodic, Primăria Făgăraş cumpără sisteme de alarmă, de supraveghere, camere video de la aceeaşi firmă  patronată de un apropiat al primarului. Şi paza în urbe este încredinţată tot firmelor persoanei respective. Sute de mii de euro pleacă din bugetul local spre aceste firme, aşa cum arată, în ultimii 4 ani, platforma e-licitatie.ro pe contul Primăriei Făgăraş. La data de 5 august 2020, Primăria Făgăraş a achiziţionat de la Royallalarms SRL un sistem de supraveghere şi unul antiefracţie cu 7.457 lei la care se adaugă TVA.

Bani pentru presa obedientă primarului

Pentru imaginea edilului, cheltuielile de la bugetul local nu au limite. Contractele cu presa locală curg lună de lună, iar rezultatul este că presa abundă de declaraţiile primarului şi de laude precum era în vremea lui Ceauşescu. Pare-se că pentru acei aşa-zişi ziarişti banul bate orice deontologie profesională. Intră în conturile ziarelor Făgăraşul Tău, Salut Făgăraş, Nova TV, TV Făgăraş şi Radio sume mari de bani de la buget. Dacă deschizi televizorul, îl vezi pe primar, dacă priveşti vreo ediţie de ziar tot primarul este personajul atât  principal, cât şi secundar, iar la radio, la fel. Să le luăm pe rând. Pachetul lunar de bani daţi cu dedicaţie de primar presei din Făgăraş n-a fost omis în nici o lună în acest mandat. La data de 30 iulie 2020 fiecare ziar, tv şi radio şi-a primit tainul pentru a-l lăuda pe edilul şef, din banii făgărăşenilor. Şi la data de 30 iunie 2020 au fost virate aceleaşi sume acestor firme de presă. În luna iunie, primarul şi-a arătat mărinimia pe banii făgărăşenilor plătind presei, pentru imaginea sa, două rate, cea din 30 iunie şi o alta în data de 25 iunie. La data de 25 mai 2020 aceleaşi sume au zburat de la bugetul local, iar la 30 aprilie aşişderea.

  •   Presamfag 2017 SRL – Făgăraşul Tău – 2.000 lei lunar
  •  Analex SRL – Nova TV- 1.800 lei
  •  Mangeac N. Emil Intreprindere Individuală – Salut Făgăraş – 1.800 lei
  •  SC Publigher Media SRL – Televiziunea Făgăraş – 1800 lei
  •  Rec Promovare Media SRL – Radio Făgăraş, 1.500 lei lunar
  • Nova TV, Roxana Palade, a mai primit şi suma de 93.070 lei, respectiv 19.218,62  euro la data de 10 iulie 2020 prin încredinţare directă pentru promovare (vezi e-licitaţie.ro).
  •  TV Făgăraş, Gherghe Alexandru, a primit suma de 94.050 lei, respectiv 19.428,61  euro la data de 21 iulie 2020 prin încredinţare directă pentru promovare (vezi e-licitaţie.ro).

Făgăraşul Tău (Bărgăoanu Mihaela – SC Presamfag 2017 SRL) a primit suma de 93.415 lei, respectiv 19.258 euro la data de 29 iunie 2020 prin încredinţare directă pentru promovare (vezi e-licitaţie.ro).

Consultanţă de 375.000 lei în doar două zile

Mulţi bani din contribuţiile făgărăşenilor se duc pe servicii de consultanţă şi nicidecum pe ceea ce-şi doresc cetăţenii. Oamenii au cerut ani la rând străzi asfaltate şi trotuare modernizate pe care să se poată circula. Strada Negoiu, de exemplu, n-a fost modernizată de zeci de ani, deşi fiecare primar a promis că va onora promisiunea făcută cetăţenilor. Nici gând să fie adevărat. Primarul actual a găsit în schimb bani pentru a plăti servicii de consultanţă în achiziţii publice, în condiţiile în care Primăria Făgăraş are un serviciu specializat în achiziţii publice, iar funcţionarii de aici s-au şcolit pe bani publici. Chiar şi aşa, sunt angajate firme care să le facă treaba funcţionarilor de la acest serviciu. Se pot deduce de aici cel puţin două aspecte: funcţionarii de la Serviciul de achiziţii din primărie nu cunosc subtilităţile muncii pentru care sunt plătiţi sau primarul are de onorat recompense electorale  pe bani publici. Doar făgărăşenii pot trage o concluzie întrucât sunt în joc banii plătiţi de ei. În doar două zile, pe 8 şi 10 iulie, s-au plătit 375.000 de lei pentru trei achiziţii de acest gen, fiecare în sumă de 119.000 lei fără TVA.

  •   Firma Eurotop Consulting S.R.L. din Cluj-Napoca a primit suma de 119.000 lei plus TVA (24.582,71 euro) pentru ,,servicii de asistenţă de specialitate în vederea realizării procedurilor de achiziţie publică“. Oferta firmei a fost înregistrată pe SICAP în data de 10 iulie,  la ora 10.36 şi acceptată de Primăria Făgăraş la nici 30 de minute, ora 11.00 (DA25946179).
  •  Aceeaşi firmă, Eurotop Consulting S.R.L., din Cluj-Napoca, a primit suma de 119.000 lei plus TVA  (24.582,71 euro) în aceeaşi zi de 10 iulie pentru ,,servicii de asistenţă  de specialitate în vederea realizării procedurilor de achiziţie publică“. De data aceasta oferta a fost înregistrată pe SICAP la ora 10.31 şi acceptată de Primăria Făgăraş la ora 11.01 (DA25946102).
  •  Firma Eurotop Consulting a mai primit încă 119.000 lei plus TVA la data de 8 iulie a.c. tot pentru ,,asistenţă de specialitate în vederea realizării procedurilor de achiziţie publică“ (DA25933723).

Achiziţii cu repetiţie

Tot prin achiziţie directă, în data de 6 august a.c., Primăria Făgăraş a cumpărat 2 laptopuri, pentru fiecare plătind câte 2016,72 lei fără TVA. Pentru produsul ,,Drum unit Minolta c224c284 + Chip du Minolta“ Primăria Făgăraş a plătit, în 3 august 2020, firmei Probitec  din municipiu, str. Crinului,  suma de 2.031,81 lei. Acelaşi tip de produs, ,,Drum unit Minolta c224c284 + Chip du Minolta“, a mai fost cumpărat şi în data de 31 iulie a.c., pentru care Primăria Făgăraş a plătit tot firmei Probitec suma de 2.031,81 lei. De la aceeaşi firmă s-au cumpărat, tot în 3 august, măşti de protecţie în valoare de 3.250 lei.

Echipamente IT,  servicii internet şi steaguri pe bandă rulantă

Nu trece lună fără ca Primăria Făgăraş să cumpere tonere, calculatoare, aplicaţii software sau servicii de internet. Sute de mii de euro pleacă din bugetul local pe astfel de achiziţii.

  •  La data de 10 iulie, Primăria a achiziţionat ,,Aplicaţie software pentru rezervare data on-line“ de la S.C. Industrial Software S.R.L. din Sibiu plătind suma de 13.350 lei, achiziţia fiind directă.
  •  La 1 iulie, Primăria achiziţionase ,,echipamente şi tonere“ în valoare de 50.956 lei plus TVA de la firma Probitec SRL, abonată la banii publici.
  •  Deşi iluminatul public a fost concesionat unei firme care a avut cea mai mare ofertă financiară, din bugetul local se mai duc bani la acest capitol. Primăria Făgăraş va plăti 30.000 lei fără TVA pentru ,,actualizare DALI Iluminat public stradal în Municipiul Făgăraş“, suma fiind încredinţată firmei S.C. Gsolar Lighting Technology S.R.L. din Bucureşti prin achiziţia directă realizată la data de 29 iunie a.c.
  •  Tot prin cumpărare directă a fost înregistrată, la 14 iulie a.c., o achiziţie în valoare de 13.772, 34 lei (2.844,17 euro),  pentru cuie, burghie, ciocane etc. pentru SAPPP din cadrul Primăriei Făgăraş.
  •  Suma  de 10.342 lei s-a dus pe un ,,pachet de semnalizare“ comandat firmei DNC Generator Impex SRL, la data de 22 iunie a.c.
  •  Primăria Făgăraş a cumpărat steaguri în valoare de 19.900 lei de la o firmă din Voivodeni, SC Tiptex Mode SRL, la data de 16 iunie a.c.

Lucrări de reparaţii la preţuri generoase

Deşi pandemia a fost prielnică şantierelor din multe puncte de vedere, Primăria Făgăraş a omis să profite de aceste condiţii. Aşa se face că, în ultimele luni, lucrările UAT Făgăraş se pot număra lejer pe degete. Cel puţin aşa arată platforma e-licitaţie.ro.  Aceeaşi platformă ne arată numele ofertanţilor aleşi de Primărie pentru aceste lucrări. Lesne se poate vedea că unele dintre aceste firme  sunt abonate la lucrările Primăriei Făgăraş.

  •   La data de 3 august este plătită suma de 14.985,90 lei fără TVA firmei Stoluja Prest SRL de pe strada Oltului din Făgăraş pentru ,,manoperă raşchetat şi lăcuit parchet vechi“ la Şcoala Ovid Densuşianu.
  •  Pentru hidroizolaţia acoperişului de la Grădiniţa Pinocchio, clădirea din cartierul Combinat, Primăria Făgăraş a plătit suma de 28.301 de lei firmei IC Metal Confex SRL din Victoria.
  •  Firmei Ralmar Sercom SRL din Făgăraş, str. Cetăţii, i-a fost plătită suma de 63.000 lei plus TVA pentru tâmplărie PVC. Conform e-licitaţie.ro aceasta ar fi trebuit să ajungă la clădirea fostei garnizoane din cartierul Tudor Vladimirescu, achiziţia fiind cu încredinţare directă, la data de 21 iulie a.c. Câte promisiuni şi proiecte legate de această clădire au fost aruncate în ochii făgărăşenilor  fără să fie concretizate?!
  •  S.C. Eternity Impex S.R.L din Făgăraş, strada Dr. Ioan Şenchea, a primit suma de 25.851,69 RON (5.338,06  EUR) cu încredinţare directă pentru un ,,pachet instalaţie termică“ la sediul SAPPP. Oferta a fost aleasă la data de 17 iulie a.c.
  •  Pentru un racord de canalizare pe strada Gheorghe Doja, Primăria Făgăraş a plătit firmei Agroferm Boeriu suma de 19.301 lei fără TVA la data de 1 iulie a.c.
  •  Pentru extindere şi execuţie reţea gaze pe strada Podului s-a plătit firmei Alfacan Utilities SRL suma de 3.800 lei.
  •  Petrabog Edil SRL-D,  firmă abonată la mai toate lucrările publice din Făgăraş, a primit prin încredinţare directă, la data de 5 iunie a.c., lucrarea ,,racord canalizare strada Livezii“ pentru suma de  35.996 lei plus TVA. Aceeaşi firmă a mai primit la data de 25 mai a.c. şi lucrarea de pe strada Salcâmului, suma fiind de  229.867,34 lei fără TVA.

Va urma. (Lucia BAKI)

5 COMENTARII

  1. Mers pe fir si aflat ale cui sunt firmele care au beneficiat de aceste acte de binefacere din partea primăriei si date numele indivizilor ! Fără nume si documente sunt doar niste vorbe care nasc alte vorbe!Este un proverb care zice așa: la pomul lăudat să nu te duci cu sacul ! Asa s-a întâmplat si cu acest primar, a fost foarte laudat ca a facut multe lucruri bune in Draguș si lumea l-a ales,parcă era independent sau mă insel ?Cu ce îi mai momeste pe făgarăseni in această campanie ?

  2. Acest domn primar lăudat a transformat întreg orașul în orașul petec. De la un capăt la celălalt te scutura mașina din toate încheieturile și dansul vorbește de piste de bicicliști care sa lege orașul de Recea :)) Trebuie să fi idiot sa crezi așa ceva când de 3 ani de zile pe strada Doamna Stanca spre liceul Agricol nu exista nici un fel de cos de gunoi. Nici in parcarea de Tir unde opresc sute de mașini zilnic nu exista de ani buni un amarat de cos de gunoi. Teii până sa ii fi tăiat nu au fost tunși ani de a rândul , la fel și iarba care devenise boschetii la intrarea in oras până ieri.
    Firmele care execută marea lucrare în stil TIGANESC pe aceeași stradă se plimba cu utilajele pe dalele și pavele care odată erau bune. Ii verifica cineva pe acești domni ce fac ???? In marile lor lucrări?? Sau fiecare face ce vrea. Eu daca plătesc un zugrav în casa mea, am dreptul sa ii cer să facă și curățenie nu doar să de-a cu trafaletul peste tot…. Macar măturați șoseaua de zgură trântită in șanțuri… Rusine.

  3. Nici un primar NU a făcut NIMIC pentru FĂGĂRAȘ! PROMISIUNI toți au făcut, atât, când sau văzut în ,,jilțul Primăriei „,încet au avut pierderi de memorie, nu mai stiu ,nu mai cunosc,nu-și mai aduc aminte,… dar știu sa te sfideze atunci când ești la ușă Primăriei, să fii tratat ca ultimul cerșetor, că doar deh,, ești pe moșia lor”, știu să-și facă,, conturile grase „!!

  4. Acest Gheorghe Sucaciu este cel mai mare mincinos și răzbunător om. Dacă un consilier nu Votează cu el este împotriva lui, dar ce el este cel mai destept toate deciziile lui sunt cele mai bune , pt ce este consiliul local doar sa voteze ce vrea el?! Acum patru ani a spus ca face ocolitoarea , minciuni, doamna stanca, minciuni, “a făcut nimic”. Acum sa apucat de Str Negoiu , pai in patru ani nu a făcut-o a început acum in campanie , cât de prosti sa fim sa mai înghițim vrăjelile astea?! A ajuns un fel de Dragnea la PSD , adică un dictator , trebuie sa facă toți ce vrea el . El nu este șeful orașului , a fost ales sa conducă orașul nu sa l patroneze

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here