Despre librăriile ,,Birotex” a auzit orice făgărăşean, un brand local  creat în urmă cu 20 de ani de inginerul Radu Mitric.  Făgărăşeanul şi-a investit  în municipiu banii obţinuţi cu greu la diferite munci în străinătate  atunci când prea puţini localnici aveau curajul de a  deschide vreo afacere în zonă. N-a ales America, deşi părinţii şi fratele lui  sunt cetăţeni americani. El  a continuat să creadă în Făgăraş şi Ţara Făgăraşului.  S-a implicat şi în politică, a fost consilier local, consilier judeţean, funcţii  din care, spune el, a sprijinit orice proiect sau investiţie destinate Făgăraşului şi Ţării Făgăraşului.  Se declară dezamăgit de  atitudinea  oamenilor politici  care  vor să  folosească Făgăraşul ca monedă de schimb  pentru alte interese decât ale cetăţenilor.  Radu Mitric spune că aceste considerente îl recomandă  la funcţia de primar al Făgăraşului. ,,Îmi este ruşine cum arată Făgăraşul,  infrastructura este praf, doamnele nu pot merge cu tocuri pe trotuare, ne stricăm maşinile pe străzi,  dar se vorbeşte de proiecte pe care nu le-a văzut nimeni” spune Radu Mitric.

 

Reporter:  Toată familia ta este în SUA.  Cum de ai rămas  în ţară?

Radu Mitric: Da, părinţii şi fratele meu s-au stabilit în SUA după ce au fost selectaţi prin Loteria Vizelor.  Am depus şi eu ani la rând  dosarul, dar n-am fost selectat. Îmi aduc aminte că aşteptam poştaşul cu sufletul la gură, sperând  să-mi aducă un răspuns favorabil.  N-am fost însă norocos.  Părinţii şi fratele sunt déjà cetăţeni americani.

Reporter:  Ai vrea să  trăieţi în America?

Radu Mitric:   Am fost în SUA, în vizită, este altă lume acolo.  Poate aş pleca din România  pentru copii,  în ţară este un jeg. În primul rând lipsa de caracter a oamenilor, una spun în faţă şi alta fac. Trădările sunt durerose, am avut şi eu parte, dar cine nu a avut parte? Am depăşit situaţiile, fără ranchiună, ar fi un consum de energie degeaba. Răzbunarea înseamnă un consum de energie şi eu nu mai vreau  să mă încarc cu energii negative.

Reporter:  Ai avut o remarcă  pentru  Făgăraş. ,,Îmi este ruşine de cum arată oraşul meu”. De ce?

Radu Mitric:  Acesta este adevărul, îmi este ruşine  cum arată oraşul meu.  Infrastructura este praf, nu s-a făcut nimic. Doamnele nu au cum să meargă pe trotuare în tocuri întrucât şi ele sunt praf.  Şoselele sunt  sub orice critică. Nu avem un plan de dezvoltare  pentru municipiu  pe 5 , 10 ani pe care să şi-l assume cei care conduc, indiferent care ar fi ei. Pe de altă parte oamenii politici locali n-au continuat proiectele   începute de alţii. De exemplu, dacă Făgăraşul are turişti acum se datorează foştilor conducători, ei au schimbat faţa Cetăţii.

Reporter: Cine este Radu Mitric?

Radu Mitric: M-am născut şi crescut în Făgăraş, la 4 martie 1971. Am urmat Liceul Radu Negru, promoţia 1989, apoi Facultatea de Ştiinţe şi Ingineria Materialelor din cadrul Universităţii Transilvania Braşov, 5 ani, la zi. Mi-am completat studiile la SNSPA, la Academia de Poliţie, Managementul strategic, şi la Colegiul Naţional al Afacerilor Interne. Mama mea,  Olimpia, este din Drăguş, iar tatăl meu, Ioan, a ajuns în Ţara Făgăraşului ca refugiat din Bucovina, în 1947. Soarta a făcut ca ei să ajungă în SUA, cu Loteria, unde tata a şi decedat, în 2009. M-am căsătorit cu Anca şi avem 2 fete, pe Cezara Maria, studentă la ASE Bucureşti, Relaţii Internaţionale, şi pe Silvia Ioana, care este elevă la CN ,,Radu Negru”, clasa a XII-a.

Investitorii ocolesc Făgăraşul

Reporter: De ce funcţia de primar?

Radu Mitric:  Mulţi  spun  că eu intru în cursa pentru funcţia de primar  pentru bani. Probabil  îşi imaginează ce ar face ei dacă ar ajunge în locul meu. Am bani,  toate investiţiile mele sunt în Făgăraş. Dacă oraşul merge bine îmi merge bine şi mie, dacă oraşul nu merge, eu trebuie să închid. Asta trebuie înţeles.

Reporter:  S-a anunţat  cu surle şi trâmbiţe  venirea Bosch în Făgăraş, crearea a 3000 locuri de muncă. Ce s-a întâmplat?

Radu Mitric: Eu n-am  înţeles venirea şi plecarea Bosch. Chiar am crezut şi  m-am bucurat când s-a vorbit că vine la Făgăraş acest mare investitor. Era un plus şi pentru mine ca om de afaceri local, care  mi-am investit toată munca şi tinereţea aici, în Făgăraş. Au fost doar  vorbe-n vânt.   Bănuiesc că au fost interese  ca Bosch să ocolească Făgăraşul. Este un lucru foarte grav, era un investitor cu mii de locuri de muncă, salarii mari, s-ar fi  întors acasă mulţi făgărăşeni din străinătate. Şi noi ratăm, din caza infrastructurii,  a lipsei de implicare a factorilor  decidenţi, a incompetenţei. Cei de la Braşov şi Sibiu trag pentru ei, nu să ne dea nouă, la Făgăraş, ceva.  Nu vedeţi că se pun autocare  care să ducă  forţa de muncă de aici  în altă parte, nu să-i aducă aici pe investitori?  Vinovaţi sunt cei din  administraţie, cei care reprezintă Făgăraşul.  De aceea  drumurile  sunt praf, sunt  blocaje pe centru,   fac 30 minute din Braşov la Făgăraş şi fac alte 30 de minute să traversez Făgăraşul. O lipsă totală de interes şi de respect faţă de făgărăşeni din partea celor care conduc.  Priviţi strada cu atenţie şi veţi constata  doar oameni cu capul în pământ. De ce?

Mediul de afaceri local nu este sprijinit de primărie

Reporter: Mediul de afaceri din Făgăraş a avut vreun sprijin din partea administraţiei publice?

Radu Mitric: N-am văzut sprijin pentru oamenii de afaceri locali. De la simplele parcări, la accesul în magazine. Am venit cu ideea de a face parcări comerciale, nu cele construite cu ani în urmă la  parter de bloc, precum în Unirii, Tăbăcari, Teiului. Am propus să facem o  arteră comercială pe Teiului,  cu un program zilnic  de la 8.00-20., să plantăm tei, să amenajăm parcări. Să ne implicăm toţi  intreprinzătorii care au spaţii în acea zonă, dar am fost ascultat şi atât. Nu s-a vrut, nu a existat deschidere la un proiect nou.

,,A văzut cineva proiectele despre care se tot vorbeşte?”

Reporter: Cum va arăta Făgăraşul peste 4 sau 8 sau 10 ani?

Radu Mitric: Nu ştiu, până acum n-am văzut nicio strategie clară de dezvoltare. Se spune  mereu că s-au câştigat proiecte, eu nu le-am văzut, dar le-a văzut cineva? Dacă ar exista, eu le  sprijin şi le continui dacă este spre binele oraşului. Făgăraşul  poate deveni al 2-lea pol de dezvoltare al judeţului Braşov. Am spus că investiţiile judeţului se opresc la Măgura Codlei, noi suntem uitaţi mereu, de aici se ia doar forţă de muncă. Am propus, încă de acum 2 ani, să implicăm  unităţile de învăţământ superior, agenţii economici şi administraţia publică pentru a realiza un plan de dezvoltare , dar la Făgăraş nu se aude.

Reporter:  De ce ALDE?

Radu Mitric:  ALDE este un partid care are grijă şi de oamenii simpli şi de cei bogaţi.  Cred că făgărăşenii s-au săturat  să suporte deciziile celor de la Braşov sau de la Sibiu. Ei vin şi ne pun primarul, cei de la Sibiu ne iau apa şi dictează preţul pe care să-l plătească făgărăşeanul. Noi, făgărăşenii, chiar nu mai contăm!? Oamenii politici sunt marionetele lor, iar dacă ai un alt punct de vedere faţă de ei, eşti ars. Chiar am avut o discuţie cu fetele mele despre ce au de gând să facă după ce termină şcoala. Mi-au spus  că în Făgăraş n-au nicio perspectivă. În general, tinerii au această percepţie, care, din păcate,  este reală.  Este dureros, nu?

A deţinut funcţii publice

 Reporter: Ai activat în cadrul Consiliului Judeţean Braşov în acest mandat. Cum ai sprijinit Făgăraşul şi Ţara Făgăraşului din funcţia de consilier judeţean?

Radu Mitric: Am făcut parte din comisia de administraţie din cadrul CJ Braşov şi m-am implicat în toate proiectele care vizau Ţara Făgăraşului.  Am incercat  să atrag   investiţii spre Făgăraş. Am susţinut investiţia  ,,Drumul de sub munte”, care acum se realizează. M-am opus la scumpirea apei, dar  am vorbit singur. Făgărăşenii plătesc apă mai scumpă decât la Bucureşti, de canal nu mai vorbesc. Am fost şi consilier local la Făgăraş. Pe atunci am sprijinit proiectul  deputatului Gheorghe Roşculeţ  privind reînfiinţarea unor comune în Ţara Făgăraşului. Am repus pe hartă trei comune din Ţara Făgăraşului,  Drăguş, Sâmbăta de Sus şi Şinca Nouă.   Am schimbat denumirea străzii Cimitirului în strada Octavian Paler.   Am mers, atunci,  din uşă în uşă să obţin semnăturile oamenilor. Cu implicare se pot face lucruri bune pentru Făgăraş.

,,Suntem folosiţi ca piesede schimb, vreau să- mi pun primarul acolo, tu dincolo”

Reporter:  Spunem toţi că ne mândrim că suntem făgărăşeni, dar pentru mulţi sunt doar cuvinte.  Suntem departe de voinţa înaintaşilor noştri?

Radu Mitric: Peste vreo 100 de ani vom citi istoria pe care o  scriem noi, acum. Dacă nu  reuşim să dăm un viitor Făgăraşului, istoria va fi scrisă de învingători, indiferent care sunt ei şi ce fac. Braşovenii şi sibienii care ne ,,vor binele”, fiecare trage jar la oala lui. Vor scrie,  aici a fost un municipiu care avea 50.000 de locuitori, care avea industrie, vedeţi ruinele. Trebuie să ne luptăm  pentru Făgăraş,  noi,  făgărăşenii, trebuie să ne implicăm, dar vedeţi că fiecare îşi vede de interesul lui. Dacă noi nu ne unim, să spune în bloc, unitar, ce vrem, atunci vom asista la reuşita celor care se implică.  Trebuie să conteze oamenii, nu partidele.   Este vizibil că sunt alte interese, că suntem folosiţi ca piesede schimb, vreau să- mi pun primarul acolo, tu dincolo. Chiar am asistat la  astfel de discuţii. Suntem ca Ţările Române în timpul marilor imperii. Făgăraşul a fost cucerit prin dezbinare şi văd că se continuă în acest mod.  Nimeni nu vrea să înţeleagă că o  candidatură la primărie  cere o doză de curaj, de responsablitate, este o competiţie, nu o bătaie. De cele mai multe ori ajunge în funcţie cel mai plăcut pentru oameni, nu cel mai competent. Şi asta pentru că ne-au învrăjbit. De aceea copiii pleacă la facultăţi şi nu se mai întorc, iar cei care ies la pensie  se retrag la ţară, iar Făgăraşul rămâne, al cui?

Reporter:  Dar zona Făgăraşului atrage tot mai mulţi turişti…

Radu Mitric: Da, lumea e încântată de zonă, de munţi, de cetate, dar sunt  lucruri  care nu depind de conducători, suntem norocoşi că ne-am trezit cu ele. Pentru a le valorifica n-am făcut nimic,  infrastructura e praf, iar  când vezi oameni supăraţi pe stradă,  nu mai poţi zâmbi.  Dacă ai o staţie pe maşină şi asculţi comentarile tiriştilor care traversează Făgăraşului, te cruceşti ce auzi. Şi au dreptate.

Reporter: Ce te recomandă pentru funcţia de primar al Făgăraşului?

Radu Mitric: Mă duc la primărie pentru a aduce  plus valoare, să duc experinenţa mea în administraţia publică. Am creat un brand local,  ,,Birotex”, de 20 de ani, pe puterile mele, fără fonduri europene, fără contracte cu primăria.  La 30 de ani am avut 15 magazine  în 15 oraşe, pe vremea când toată lumea lucra în combinat şi URUC. Am avut curaj să pornesc singur, pe puterile mele, cu banii obţinuţi muncind în străinătate. Am investit  în Făgăraş când alţii aveau alte preocupări. Îmi doresc ca făgărăşenii să fie maturi şi să discearnă între adevăr şi manipulare. (Lucia BAKI)

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here