Asociația ,,Renascendis” a inițiat un proiect de fotografie digitală dedicat patrimoniului fotografic din România. Proiectul intitulat ,,Arhiva de fotografie” este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

  •  ,,Acest proiect își propune să realizeze prima bază de date generală științifică a patrimoniului fotografic din România, un instrument de lucru on line accesibil, eficient și extrem de necesar pentru cercetarea fotografiei de pe teritoriul actual al României. Portalul www.arhivadefotografie.ro va reuni material fotografic prelucrat digital din mai multe colecții publice și private, va propune cronologii rezultate în urma cercetărilor științifice și va asigura informații istorice verificate pentru toate atelierele fotografice și toți fotografii incluși. Alături de promovarea patrimoniului fotografic vechi în rândul publicului larg și al publicului de specialitate, un rol important al proiectului este dezvoltarea unei infrastructuri de salvare, cercetare și conservare dedicate. Arhiva de fotografie (AdF), prin diverse modalități, salvează și arhivează material fotografic în mod științific și depune eforturi pentru a identifica și recupera clișoteci ale atelierelor fotografice vechi. În mai puțin de un an, acest proiect independent a reușit să salveze peste 8000 de documente fotografice valoroase. Proiectul include și o componentă de educație non-formală, prin implicarea unui număr de aproximativ 20 de liceeni din Țara Făgărașului în ateliere de digitalizare și conservare a documentelor fotografice, precum și realizarea unei expoziții pornind de la cinci fotografii realizate în Țara Făgărașului, selectate în vederea reconstituirii legăturii acestora cu comunitățile din care au provenit. Într-o primă etapă, proiectul prevede cercetarea situației clișotecilor atelierelor fotografice din zona Brașov-Făgăraș-Sibiu care au funcționat între 1860-1950” a spus Alina Pătru, coordonator în cadrul asociației.

Proiectul este de o importanță majoră nu doar pentru istoria fotografiei românești dar și pentru istoria comunităților locale din Țara Făgărașului în vederea păstrării identității unor comunități. Atât publicul cât și cercetătorii de specialitate se vor bucura de o paletă largă de fotografii, scrisori și documente prețioase din arhivele unor familii, studiu foarte important pentru istoria comunităților săsești și nu numai din Transilvania.

(Ștefan BOTORAN)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here