•    Nici Euthyrox, medicament pentru pacienţii cu afecţiuni tiroidiene, nu se găseşte în farmacii

 

Cei 2500 de făgărăşeni diagnosticaţi cu diabet bat drumul de acasă la farmacii cu speranţa că vor găsi medicamentul Siofor prescris de medic pentru tratamentul  lor lunar.

  • ,,De 11 zile merg la farmacie să găsesc medicamentul siofor, dar de fiecare dată mi se spune că nu-l au. Sunt de 20 de ani înregistrat cu diabet, dar n-a mai existat această situaţie. Acest medicament nu se găseşte de  când cu pandemia. Sioforul mi s-a prescris lângă insulină” a declarat un pacient din Făgăraş.

Siofor este un  medicament care conţine metformină, un antidiabetic prescris de medicii diabetologi şi  des utilizat în România. Medicul Mariana Cichi de la spitalul din Făgăraş spune că  sioforul poate fi înlocuit şi cu alte medicamente care conţin metformină, dar este o obişnuinţă doar sioforul.

  • ,,Pacienţii noştri s-au obişnuit cu siofor, dar mai sunt şi alte medicamente care conţin metformină, dar şi acelea se găsesc la fel de greu. Pericolul este ca neadministrând medicamentul, pacientul să intre în comă diabetică. Avem înscrişi 2500 de pacienţi cu diabet, ne plasăm în procentul de 12% cât este la nivel naţional” a declarat medicul diabetolog Mariana Cichi.

Tratamentul pentru  bolnavii de diabet   este gratuit, inclus în programul naţional al Ministerului Sănătăţii.  Fiecare pacient primeşte reţeta cu tratamentul medicamentos  odată la 3 luni.

 

Farmaciile sunt tot în criză de 8 luni

Se poate spune că farmaciile din ţara noastră sunt în criză.  Nu doar antidiabeticele  lipsesc  de luni întregi ci şi medicamente pentru boala tiroiodei  sau antihipertensive.

  • ,,La farmacia din Victoria primim foarte puţine cutii cu siofor faţă de cererea pacienţilor. Este un produs de import, din Germania. Ne este foarte greu să le împărţim, am ajuns să le distribuim cu  folia” au spus farmaciştii din Victroia.
  • ,,Primim câteva cutii din 3 în 3 săptămâni şi le distribuim pacienţilor cu folia. De câteva luni este această situaţie. Primim  cantităţi insuficiente” au spun şi farmaciştii din Făgăraş.

Cu toate acestea  compania producătoare anunţă că au fost aduse produse suficiente, conform cerinţelor şi nevoilor populaţiei.  Medicii diabetologi şi farmacistii se întreabă însă unde sunt aceste cantităţi.  Dr. Nicolae Fotin, fostul preşedinte al Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (ANMDM),   spune că marea problemă nu sunt stocurile făcute acasă de români  ,,cât modul de eliberare a acestor produse la nivel de farmacie”, atrăgând atenţia că acestea nu ar trebui eliberate pe reţete simple ci doar pe formulare cu compensare.  Premierul Ludovic Orban a dat însă asigurări,   că Ministerul Sănătăţii, împreună cu Agenţia Medicamentului, caută toate soluţiile pentru aprovizionarea farmaciilor cu Euthyrox şi Siofor (metformină). Dar până în prezent n-au găsit acele soluţii.

 

Pacienţii cu afecţiuni tiroidiene, în pericol

Nici Euthyrox nu se găseşte în farmacii de 8 luni. Euthyrox este  un medicament pe bază de levotiroxină vital pentru 500.000 de pacienţi români cu, care costă doar zece lei cutia. ,,Trăim o criză fără de sfârşit. Să vă mai spun că suntem singura ţară din Europa care are probleme cu acest medicament? Ministrul Sănătăţii trebuie să iasă din bula COVID şi să ajute toţi bolnavii. Este semnalul de alarmă tras de pacienţii cu afecţiuni autoimune. Nici acum, la opt luni de la declanşarea crizei de Euthyrox, un medicament vital pentru românii cu boli tiroidiene, Ministerul Sănătăţii nu a găsit o soluţie care să pună capăt crizei „, a spus Rozalina Lăpădatu, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune.  În tot acest timp, autorităţile aruncă responsabilitatea tot pe umerii pacienţilor. Premierul Ludovic Orban spune că pacienţii şi-au făcut stocuri de Euthyrox din cauza pandemiei şi că a discutat cu ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, să vorbească cu firma să suplimenteze sau să introducă pe piaţă echivalenţi. Până se va rezolva această criză, pacienţii îşi procură medicamentul de pe piaţa neagră plătind şi de 10 ori preţul.

Cine are nevoie de Euthyrox?

Pacienţii care au făcut operaţie şi nu mai au tiroidă sau o parte din ea, deci e vorba de cancerele endocrine, pacienţii cu afecţiuni autoimunie- hipotiroidii, hipertiroidii, persoane cu alte afecţiuni au nevoie de acest medicament.   Sunt câteva sute de mii de oameni care trăiesc cu acest medicament în fiecare lună. ,,Sunt pacienţi operaţi care nu pot trăi fără acest medicament. Trebuie să avem în vedere că tiroida este o glandă care produce hormoni care influenţează tot organismul.  Unii bolnavi merg să cumpere medicamentul din Bulgaria, alţii îl primesc de la rudele din Italia sau Belgia, însă nu toţi se descurcă„, a  explicat într-un interviu Rozalina  Lepădatu, preşedinta Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune.

Ministrul Sănătăţii vorbeşte doar de COVID

,,Avem o problemă. După atâtea luni, Ministerul Sănătăţii nu a fost capabil să reglementeze piaţa.  Ministrul Sănătăţii vorbeşte doar la televizor, nu comunică şi cu noi.  Am înţeles că firma producătoare a adus o cantitate mai mare, dar în mod ciudat, toate aceste cutii de medicamente nu se regăsesc în farmacii. Nu ştiu unde sunt aceste medicamente. Ministrul spunea la un moment dat şi că a demarat o anchetă, chiar două, pe acest subiect, încercând să afle ce se întâmplă, n-am mai primit niciun răspuns.  Ministrul Sănătăţii nu vorbeşte, în toate ieşirile publice, decât de COVID. Există pacienţi cronici de ani de zile şi tot sistemul medical, în acest moment, este blocat, pentru că în aceste luni nu s-au adoptat măsuri, protocoale, şi nici nu avem o strategie. În continuare pacienţii nu se pot interna pentru terapiile uzuale. Nu pot decât să-l rog să iasă din bula COVID şi să ne ajute pe toţi, pentru că nu putem trăi doar prin prisma COVID.  Domnul ministru a avut recent două declaraţii: că Euthyrox se găseşte şi că pacienţii cronici sunt vinovaţi pentru înrăutăţirea stării lor de sănătate pentru că nu s-au dus la medicul de familie. Mi se pare deplasat să dai vina pe pacienţi şi pentru lipsa de medicamente, şi pentru înrăutăţirea stării de sănătate. Ei s-au dus la medicul de familie dar sunt cometenţe care depăşesc medicul de familie. Mai departe, ai nevoie de specialist”, mai spune Rozalina Lepădatu, care îi cere ministrului Sănătăţii, Nelu Tătaru, să facă o analiză serioasă a sistemului medical.

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here