•   Intervenţia chirurgicală trebuie programată prin Ministerul Sănătăţii

  •   Ramona Poplahov din Vicroria suferă de o boală rară

 

De 10 ani Ramona Elena Poplahov, 28 de ani, din Victoria   suferă de sindromul Marfan şi disecţie de aortă.  O boală rară şi foarte gravă.   A fost internată de zeci de ori în mai multe spitale din ţară şi a suferit trei intervenţii chirurgicale care au ţinut-o în viaţă.  Recent a ajuns de urgenţă din nou la spital , după ce starea ei de sănătate s-a înrăutăţit. Aici a aflat vestea că niciun medic din România nu o mai poate opera pentru a-i  prelungi viaţa.

În stare gravă

În luna septembrie a.c., Ramona  a fost internată la Spitalul Judeţean Braşov,  la ATI. Medicul braşovean, Sorin Baloş, i-a recomandat Ramonei un control la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu Mureş. ,,Am avut o perioadă de stres şi din acest motiv starea mea de sănătate s-a agravat. Am fost internată  la terapie intensivă  la Spitalul Judeţean Braşov, unde medicul primar de chirurgie cardiovasculară, Sorin Baloş, mi-a recomandat să ajung  la Târgu Mureş. După externare m-am programat la  spitalul Tg. Mureş şi acolo am primit vestea cea mai dură,  niciun medic din România nu mă poate opera pentru că boala s-a agravat.  Un  medic de boli cardiovasculere şi transplant  şi  mi-a spus că trebuie să mă operez într-o clinică din  străinătate pentru că intervenţia este complexă, iar riscurile sunt foarte mari. În prezent viaţa mea este în pericol.  Nu mă aşteptam ca medicul din Tg. Mureş să-mi dea o astfel de veste. Acest doctor  face transplant de inimă, dar pe mine nu mă poate opera din cauza complicaţiilor ” a spus Ramona Elena Poplahov.

 Programare la o clinică din Europa

Medicul de la Târgul Mureş i-a recomandat Ramonei să depună formularul  E 112 la Ministerul Sănătăţii pentru a beneficia de tratament şi intervenţie chirurgicală în străinătate. ,,Când am auzit de formularul 112 m-am gândit  cât timp va dura până când se va aproba dosarul meu medical. Nu ştiu cât o să mai rezist. A trecut un an şi două luni de când trebuia să fiu operată, am fost programată pentru această intervenţie chirurgicală în data de 31 iulie 2019, dar  am avut ghinion şi  intervenţia a fost anulată pentru  o urgenţă.  Acum din nou trebuie să aştept să fiu programată la o clinică din statele membre ale Uniunii Europene care are contract cu statul roman. M-am interesat şi am aflat că dosarul depus la Ministerul Sănătăţii durează şase luni. Trebuie să aştept cu speranţa că totul va fi bine.  Îmi voi pregăti dosarul,  iar medicii din Braşov care mă au în evidenţă o să-l depunăla Minister” a mai spus Ramona.

 O operaţie grea

,,Sper ca dosarul meu să fie analizat şi aprobat cât mai curând să nu rămână uitat într-un sertar la Ministerul Sănătăţii. Intervenţia chirurgicală care trebuie să o suport estepentru schimbarea crosei aortică, aorta descendentă şi aorta abdominală. Operaţia va fi de lungă durată şi extrem de grea. Nu îmi este frică de această intervenţie pentru că am mai suferit trei operaţii şi o să mai am nevoie şi de alte intervenţii să-mi prelungesc viaţa. Nu vreau să mor, sunt prea tânără şi voi  lupt să-mi prelungesc viaţă cât mai mult”  a mai spus Ramona Elena Poplahov. (Carla TATU)

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here