•   Serviciul public de termie din Făgăraş cere asociaţiilor de proprietari să semneze contractele  pentru a putea furniza agent termic pentru toţi abonaţii

  •   Preţul   Gcaloriei va fi de  564 lei la Făgăraş

  •  Primăria Făgăraş va ţine în viaţă acest serviciu prin subvenţii,  deşi se ştie că este ,,o povară pe bugetul local”

 

Mare scandal s-a conturat în jurul contractelor de prestări servicii pe care Serviciul de termie din subordinea CL Făgăraş ţine morţiş să le încheie cu toate asociaţiile de proprietari din municipiu. Unde nu reuşeşte directorul serviciului să parafeze relaţia cu asociaţiile de proprietari, intervine compartimentul din Primăria Făgăraş responsabil cu activitatea  asociaţiilor  şi primarul. Sunt chemaţi la ordine ,,rău-voitorii” aşa cum sunt  percepuţi preşedinţii de asociaţii de proprietari care refuză să colaboreze cu serviciul public de termie.   De bună credinţă Ciprian Ţeţiu, directorul serviciului, spune că  legislaţia impune aceste contracte în baza cărora se poate furniza agentul termic pentru populaţie, iar serviciul pe care-l coordonează nu face altceva decât să aplice legea. Pe de altă parte, preşedinţii de asociaţii care n-au semnat aceste contracte până în prezent susţin că refuzul lor este explicat prin taxa pe ţeavă pe care nu vor să o mai plătească.   Ţeţiu dă însă asigurări că pentru proprietarii care nu beneficiază de serviciile de termie costurile comune vor fi minime. ,,Nu vrem să deranjăm populaţia ca până acum” a spus Ciprian Ţeţiu, directorul Serviciului public de termie. Reamintim că făgărăşenii au dus un război împotriva taxei pe ţeavă care s-a tranşat, de cele mai multe ori, în instanţă. Unul din doi făgărăşeni a fost chemat la bară de către Ecoterm SA pentru a justifica refuzul de a accepta plata facturilor pentru cheltuielile comune.  Chiar dacă nu era justificată, taxa pe ţeavă n-a fost eliminată de autoritatea locală, deşi a promis.  Cu sau fără taxă pe ţeavă, Ecoterm a intrat în faliment, iar pe locul lăsat de aceasta s-a înfiinţat Serviciul public de termie.

Costul real al Gcaloriei este 564 lei

Aşa cum arată documentaţia  depusă la ANRSC de către Serviciul public de termie din municipiu, tariful pentru o Gcalorie este de 564 lei, valoare care ar acoperi cheltuielile privind producerea acesteia.  ,,În prezent populaţia plăteşte 245 lei/Gcalorie, iar agenţii economici 290 lei/Gcalorie. Dacă va fi aprobat noul tarif de către ANRSC, Primăria va suporta diferenţa de preţ prin subvenţii locale. Prin urmare populaţia va plăti tot 245 lei/Gcalorie. În prezent sunt racordate la sistemul centralizat  cam 1200 apartamente. Avem 250 contracte individuale, iar restul sunt pe asociaţii de proprietari. Nu avem posibibitatea tehnică de a furniza agent termic individual, pe apartament,  şi implicit de a semna contracte individuale” explică Ciprian Ţeţiu, directorul serviciului de termie. Pentru o atare situaţie se impun investiţii, pe care, deocamdată,   noul serviciu nu le poate realiza. ,,Aceste utilităţi, apă caldă, căldură, ştim cu toţii, sunt o povară pe bugetul local” susţine directorul Ciprian Ţeţiu. Primăria Făgăraş, cea care a înfiinţat acest nou serviciu public în subordinea sa, ar putea realiza aceste investiţii.

Subvenţii de 200.000 lei de la bugetul local

Din data de 12 octombrie a.c., Serviciul public de termie  furnizează agent termic pentru abonaţii săi în baza contractelor încheiate cu aceştia. Din totalul  asociaţiilor de proprietari ce funcţionează în municipiu,  36 nu aveau, în urmă cu o săptămână,    contracte semnate. ,,Aceste contracte au o valabilitate de 10 ani, perioadă stabilită ţinând cont de valabilitatea licenţei obţinută pentru serviciul nostru. Pentru unele asociaţii am convenit să reducem perioada de contract la 2,6 ani” a mai spus directorul Ţeţiu. Şerviciul a beneficiat de subvenţii de la bugetul local în valoare de 200.000 de lei, aşa cum arată execuţia bugetară aprobată de aleşii locali pe trimestrul al III-lea din acest an. La acest serviciu public sunt 28 de angajaţi, iar bugetul anual de venituri şi cheltuieli a fost stabilit la valoarea de 900.000 de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here