•   Ilie Kugler din Victoria şi-a descoperit talentul de a picta la vârsta de 54 de ani

A început cu fotografia şi era încântat de fiecare imagine imortalizată pe peliculă. Ieşeau din laboratorul lui Ilie Kugler din Victoria  cele mai reuşite fotografii. În timp şi-a transformat pasiunea pentru fotografie într-o adevărată afacere din care putea trăi. După mulţi ani însă, lucrurile s-au schimbat şi, când oricine putea să realizeze fotografii frumoase datorită tehnologiei,  Ilie Kugler s-a îndreptat  spre o altă pasiune a sa, pictura,  pe care a descoperit-o la vârsta de 54 de ani.   Pictorul din Victoria  s-a inspirat din Pablo Picasso, dar ulterior s-a orientat spre cele mai frumoase imagini din Ţara Făgăraşului pe care le-a pus pe pânză. Cu un talent deosebit pictează şi portrete şi icoane.  Portretul Părintelu Arsenie Boca a fost printre primele sale picturi, acesta ajungând la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus.

Primele tablouri le-a vândut în Germania

Ilie Kugler are acum 69 de ani şi este  cunoscut în Țara Făgăraşului prin picturile religioase pe care le realizează. Pentru pictorul de la Victoria, anul  2005 a reprezentat începutul carierei sale  din faţa şevaletului.  Primele lucrări   au fost inspirate din colecţia  Pablo Picasso, iar primii bani obţinuţi din pictură au provenit din vânzarea acestor tablourilor în  Germania. De atunci a realizat sute de picturi cu care ar putea realiza o expoziţie  de succes. Regăsim în lucrările sale peisaje  din Munţii Făgăraşului, portrete, flori, dar mai ales lucrări cu teme religioase. Cele mai multe picturi   realizate de  Ilie Kugler sunt însă cele cu Părintele Arsenie Boca.   ,,În vara anului 2005, după ce  m-am întâlnit cu o cunoştinţă din Germania,  m-am hotărât să plec acolo, într-un oraş la câţiva kilometri de Nuremberg. Două luni am locuit la cunoştinţa mea care mi-a pus la dispoziţie tot ce am avut nevoie pentru a-mi amenaja un atelier de pictură. În acea perioadă am studiat şi am pictat lucrări inspirate din colecţia lui Pablo Picasso. Deşi lucrările  nu mă pasionau, le-am realizat pentru că erau cerute pe piaţă, iar scopul meu era să le vând, să fac bani.  Zece ore pe zi stam  în atelier şi pictam, iar tablourile mele nu arătau precum ale unui începător, erau frumoase.   Spre surprinderea mea, primele tablouri le-am vândut imediat ceea ce m-a încurajat să continui să pictez.   Aşa am obţinut 800 de euro, primii bani din vânzarea picturilor. Când mi-am dat seama că pot câştiga bani din munca mea, m-am hotărât să mă întorc acasă unde  să pictez ceea ce imi pace.   Îmi doream să pictez  oraşul, munţii, câmpiile cu flori, nicidecum Picasso” a spus Ilie Kugler, pictorul din Victoria.

,,Chipul părintelui Arsenie Boca nu-l pot uita”

Atelierul de pictură a lui Ilie Kugler este amenajat în apartamentul său de pe strada Oltului. Şevaletul este aşezat în camera de zi,  în faţa geamului, unde, spune el, are cea mai bună lumină. Lucrările, nu puţine la număr,  sunt expuse în toate camerele, dându-ţi impresia că te afli într-o veritabilă expoziţie. ,,Îmi aduc aminte că în copilărie desenam cai în diferite ipostaze, iar în adolescenţă îmi plăcea să desenez portretele prietenilor. Tot pe atunci am pictat  şi portretul Părintelui Arsenie Boca. Când eram copil l-am întâlnit pe părintele Arsenie când mergeam cu mama, o femeie foarte credincioasă, la Sâmbăta. Uneori se întâlnea în poiana de lângă izvor cu Părintele Arsenie Boca. Locul acela era  cunoscut  de credincioşii din satele făgărăşene, în special din Lisa şi Sâmbăta de Sus, care veneau  să-l întâlnească şi să-l asculte pe părintele Arsenie.  De mic copil am rămas impresionat de chipul şi de vocea lui şi în adolescenţă l-am pictat pe o bucată de pânză şi l-am păstrat la loc de cinste. În urmă cu câţiva ani am arătat lucrarea  unui preot de la Mănăstirea Sâmbăta de Sus şi acesta mi-a propus să o vând.  Și acum regret că am vândut pictura.  Era o pictură de suflet,  îmi aducea  amintire de copilărie, de mama şi de părintele Arsenie. Îmi amintesc că acel portret l-am făcut-o într-o zi de sărbătoare şi nu-l pot uita”  a mai spus Ilie Kugler.

Patru luni a lucrat la icoana Mântuitorului

Ilie Kugler  este atras   de partea religioasă şi a reuşit să imortalizeze pe pânză pe lângă portretul Sfântului Ardealului şi  sfinţii, pe  Mântuitorul Iisus, pe Maica Domnului sau scene biblice.   ,,Cu ochii închişi pot realiza portretul  Părintelui Arsenie Boca pentru că în ultimii ani i-am făcut  zeci de  portrete. Ultima pictură religioasă am finalizat-o  săptămâna trecută şi îl înfăţişează pe Mântuitorul Iisus Hristos. Am lucrat peste 120  de zile şi sunt foarte mulţumit de rezultat. I-am pictat pe Sf. Andrei, Sf. Ilie, Naşterea”  a explicat pictorul.

Loc de pelerinaj la Izvorul Părintelui Arsenie Boca de la Sâmbăta de Sus

În urmă cu şase ani,  Ilie Kugler a închiriat o căsuţă în apropierea Izvorului Părintelui Arsenie Boca, chiar lângă locul de reculegere din apropierea Mănăstirea Brâncoveanu. Aici artistul pictează,  vinde picturile pe care le face, dar   are  grijă şi de izvor.  ,,În fiecare zi de vară am fost la căsuţa de lângă izvor şi am pictat. Este locul meu preferat, acolo mă inspir cel mai bine, dar totodată am grijă şi de locul sfânt numit Izvorul Părintelui Arsenie Boca.  Zilnic vin credincioşi din toată ţara în grupuri organizate cu microbuze sau autocare şi se roagă. Fecare  pleacă de aici cu o sticlă de apă de la izvor” a mai spus pictorul.   (Carla TATU)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here