Doctorul Liviu Ungureanu, șeful secției ATI de la Piatra-Neamț, a ajuns în spital la scurt timp după tragedie și a stat de vorbă cu asistentele și cu medicii care se aflau în salon la momentul izbucnirii incendiului.  Pentru doctorul Ungureanu și colegii săi, un sistem automat de stingere a incendiului e ceva ce au văzut doar în filme, aşa cum a declarat acesta pentru Recorder.

  •  ,,În secția ATI erau de gardă doi medici, opt asistenți și încă patru infirmieri. În salonul în care a izbucnit incendiul se aflau, în acel moment, două asistente și un medic, colegul nostru care este acum cu arsuri, transferat în Belgia. Era acolo – nu știu sigur dacă în salon, dar în imediata apropiere sigur – se pregătea să pună un cateter central sau să intubeze un pacient. S-a întâmplat totul foarte repede, am înțeles că s-a aprins un injectomat, imediat costumul asistentei care era în proximitate a luat foc și de acolo s-a propagat. Medicul le-a strigat să iasă afară, a intrat el să vadă dacă poate face ceva, dar atunci i-a luat și lui foc costumul și s-a retras. S-a repliat spre baia care este în afara salonului, unde asistentele i-au stins cu apă flăcările de pe combinezon. Are arsuri pe 35-40 la sută din corp, pe zona fața anterioară, de la gât în jos, torace, abdomen, puțin la nivelul membrelor. El a încercat în primul rând să extragă asistentele și în al doilea rând a vrut să vadă dacă poate să scoată unu-doi pacienți. Dar n-a mai avut timp. A venit și colegul celălalt, care făcea vizita pentru salonul celălalt, a încercat și el să intre, să ajute, dar era deja negru, fum, nu se mai vedea nimic. Salonul afectat a fost evacuat de pompieri, care au venit cât de repede au putut. Din celălalt, au început să scoată medicul de gardă și asistenții, și apoi am ajuns și noi de acasă, că i-am chemat de acasă pe restul colegilor și am urgentat transportul în UPU (Unitatea Primiri Urgențe)”.
  • ,,Spitalul e din 1974, periodic se mai cosmetizează, dar nu se ridică la standardele unui spital modern actual. Noi îi spunem spitalul nou pentru că celălalt, de alături, spitalul vechi, e din 1925, inaugurat de Regele Carol. Activitatea este imensă. Într-un spital județean, timpul de respiro de a închide saloane, de a verifica, inclusiv de a face curat, de a dezinfecta nebulizanți, este extrem de redus și de insuficient din cauza presiunii”. 

  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here