În  incendiu devastator   izbucnit în secția ATI a Spitalului Județean de Urgență din Piatra Neamț şi-au pierdut viaţa  zece persoane. Şapte bărbaţi şi trei femei, cu vârste de şa 67 la 86 de ani, au ars de vii. Alte șapte persoane sunt în stare gravă, printre care și   medical de gardă, Cătălin Denciu, care a încercat să salveze pacienţii din flăcări. Incendiul a fost anunțat sâmbătă, în jurul orei 19.00, după cum a afirmat ofițerul de presă al ISU Neamț, Irina Popa. În această secţie era pacienţi infectaţi cu coronavirus. În salonul alăturat celui în care a izbucnit incendiul şi cae a ars în totalitate, erau  șase pacienți, care  au fost transferați sâmbătă noapte către Spitalul modular din Lețcani. Conducerea Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț a luat măsuri pentru a asigura o continuitate a activității de salvare a vieților pacienților care necesită ventilație mecanică.

„În cadrul UPU a fost amenajat un salon cu două paturi pentru ATI. În același timp, s-au început demersurile pentru amenajarea, la etajul 3 al unității sanitare, a unui salon pentru ATI. În cursul nopții, conducerea Spitalului a realizat o listă cu necesarul de materiale și echipamente, urmând ca aceasta să ajungă la Centrul Județean de Conducere și Coordonare a Intervenției Neamț, astfel încât să fie găsite soluții rapide și bune pentru ca pacienții în stare critică să primească îngrijirile de care au nevoie în unitatea medicală județeană”, au transmis reprezentanții Spitalului din Piatra Neamț.

Secţia fusese mutată sâmbără fără avizul DSP

Prefectul județului Neamț, George Lazăr, a declarat că administratorii Spitalului Județean unde s-a produs tragicul incendiu de sâmbătă seară au luat o decizie critică, ce implică o modificare de structură a activității, fără informarea Direcției de Sănătate Publică. Secţia Anestezie Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra-Neamţ, unde s-a produs incendiul soldat cu 10 morţi, a fost mutată, sâmbătă, fără avizul Direcţiei de Sănătate Publică, a declarat prefectul George Lazăr. „Ieri a fost mutată secţia ATI de pe etajul 3 pe etajul 2, iar acest lucru se cheamă modificare de structură. Iar modificarea de structură trebuia obligatoriu cu avizul  DSP. Nici măcar nu au notificat DSP în acest sens”, a declarat prefectul judeţului Neamţ, George Lazăr.

Dosar penal in rem

Procurorii Parchetului General au deschis un dosar penal in rem pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă în legătură cu împrejurările în care a izbucnit incendiul de la Secţia ATI, soldat cu 10 morţi. Potrivit unor surse din anchetă, incendiul a izbucnit de la un injectomat şi s-a extins rapid la sursa de oxigen. Ar fi urmat o deflagraţie puternică, iar incendiul s-a extins în salon.  

Incendiul de la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Piatra-Neamţ, soldat cu 10 morţi, este una dintre cele mai mari tragedii care a îndoliat judeţul, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Neamţ, Ionel Arsene.

Toate secţile ATI vor fi verificate

În urma ședinței convocate de premier la Palatul Victoria duminică dimineață, guvernul a decis că toate secțiile ATI din toate unitățile medicale din țară vor fi verificate, începând de luni. SJ Neamț a cerut un container pentru morții în incendiu întrucât morga era deja plină   încă de dinainte de tragedie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here