•  Aplicarea OUG 147/2020 la unitatea spitalicească din municipiu, doar pentru anumiţi angajaţi

  •   Pandemie doar pentru câteva categorii de salariaţi din spital

  •   Indemnizaţia  este în cuantum de 75% din câştigul salarial mediu brut  de 5429 lei 

Actele normative  emise în pandemie sunt aplicate discreţionar la Spitalul Municipal Făgăraş. Cu alte cuvinte pentru unii ,,mumă”, pentru alţii,, ciumă”. Ne referim la  aplicarea  prevederilor OUG 147 emisă în august 2020 şi care se referă la acordarea unor zile libere pentru părinţi în vederea supravegherii copiilor, în situaţia limitării sau suspendării activităţilor didactice care presupun prezenţa efectivă a copiilor în unităţile de învăţământ şi în unităţile de  educaţie timpurie antepreşcolară, ca urmare a răspândirii coronavirusului SARS – CoV – 2. Angajatorul  are obligaţia de a plăti zilele libere angajaţilor,  dacă angajatul solicită acest drept în baza prevederilor OUG nr. 147/2020. Prevederile  acestei ordonanţe  se aplică tuturor angajaţilor din sectorul public şi privat, pe toată perioada de limitare sau suspendare a cursurilor în unitatea de învăţământ sau a activităţii serviciilor de zi destinate persoanelor cu handicap, pe perioada stării de alertă şi după încetarea acesteia, dar nu mai târziu de finalizarea cursurilor anului şcolar 2020-2021. Numai că la spitalul din Făgăraş această obligaţie  a fost înţeleasă puţin diferit, în sensul aplicării ei doar pentru anumite categorii de angajaţi. Dacă urmărim ,,Metodologia” stabilită de Spitalul Municipal Făgăraş, semnată de manager şi juristul de la Biroul resurse umane  al instituţiei, lesne se poate observa căror angajaţi  acordă şi plăteşte zile libere  instituţia publică medicală.

Ce prevede ,,Metodologia” spitalului din Făgăraş

,,Pentru a beneficia de majorarea in cuantum de 75% din salariul de baza corespunzator unei zile lucratoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat care este de 5429 lei. Personalul Spitalului Municipal Dr.Aurel Tulbure Fagaras trebuie sa indeplineasca, cumulativ, urmatoarele conditii:

  •   au copii cu vârsta de până la 12 ani sau au copii cu dizabilităţi cu vârsta de până la 26 de ani, înscrişi în cadrul unei unităţi de învăţământ sau de educaţie timpurie antepreşcolară;
  •   Celălalt părinte nu beneficiază, la rândul său, de zile libere.

Ambii  părinţi îşi desfăşoară activitatea în unul dintre domeniile:

  •   Sistemului naţional de apărare,
  •   Ordine publică şi securitate naţională,
  •   penitenciare,
  •   unităţi sanitare publice”.

 Conform documentului întocmit de spital, semnat de managerul Pandrea Viorica Mihaela şi de şef Birou resurse umane, Jr. Poparad Iuliana, unitatea ar fi luat în calcul  art.1 alin. (1) si art.4 alin.(1), alin.(3) si alin.(4) din OUG.nr 147/2020:

  •   Art. 1. – (1) Se acordă zile libere unuia dintre părinţi pentru supravegherea copiilor, în situaţia limitării sau suspendării activităţilor didactice care presupun prezenţa efectivă a copiilor în unităţile de învăţământ şi în unităţile de educaţie timpurie antepreşcolară, unde aceştia sunt înscrişi, ca urmare a rezultatului anchetei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS – CoV – 2, efectuată de direcţia de sănătate public judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, şi având în vedere hotărârile comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă, respective Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă al Municipiului Bucureşti.
  • Art. 4.  (1) Angajaţii sistemului naţional de apărare, ordine public şi securitate naţională, angajaţii din penitenciare şi personalul din unităţile sanitare publice nu beneficiază de zilele libere prevăzute la art. 1.

(3) În cazul în care ambii părinţi îşi desfăşoară activitatea în unul dintre domeniile prevăzute la alin. (1), doar unul dintre aceştia are dreptul la o majorare acordată suplimentar drepturilor salariale cuvenite, în cuantum de 75% din salariul de bază/salariul de funcţie/solda de funcţie corespunzătoare unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, corespunzător numărului de zile lucrătoare din perioada prevăzută la art. 1 alin. (1).
(4) Majorarea prevăzută la alin. (3) se acordă pe baza cererii părintelui definit la art. 1 alin. (3), însoţită de declaraţia celuilalt părinte că nu beneficiază de acest drept şi nici nu se află în una dintre situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (6). Cererea şi declaraţia se depun la angajator în luna curentă pentru luna anterioară.

După voia lor

 Semnatarii ,,Metodologiei” au trecut cu vederea însă  art. 8  din OUG 147  care  stipulează că ,, se aplică pentru toţi  angajaţiii din sectorul public şi privat, pe toată perioada de limitare sau suspendare a cursurilor în unitatea de învăţământ sau a activităţii serviciilor de zi destinate persoanelor cu handicap, pe perioada stării de alertă şi după încetarea acesteia, dar nu mai târziu de finalizarea cursurilor anului şcolar 2020 – 2021”. Categoriile stipulate în ,,Metodologia” spitalului din Făgăraş  sunt strict pentru  angajaţii din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, din penitenciare şi din unităţile sanitare publice zilele libere.

,,În cazul în care ambii părinţi îşi desfăşoară activitatea într-unul din aceste domenii, doar unul dintre aceştia are dreptul la o majorare acordată suplimentar drepturilor salariale, în cuantum de 75% din salariul de bază / salariul de funcţie / solda de funcţie corespunzătoare unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, corespunzător numărului de zile lucrătoare din perioada în care activităţile didactice sunt limitate sau suspendate, pe baza unei cereri însoţite de declaraţia celuilalt părinte că nu beneficiază de această majorare. Cererea şi declaraţia se depun la angajator în luna curentă pentru luna anterioară” explică avocaţii.

 Cine decontează plăţile

Pentru decontarea sumelor pentru plata indemnizaţiei, angajatorul depune cerere la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti în a cărei rază teritorială îşi desfăşoară activitatea angajatorul sau sucursala/punctul de lucru al acestuia, după caz, însoţită de documente justificative privind îndeplinirea condiţiilor de decontare a indemnizaţiei. Cererea şi documentele justificative se transmit electronic sau în format letric la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, în cel mult 30 de zile de la data efectuării plăţii contribuţiilor şi impozitelor aferente indemnizaţiei. Decontarea sumelor plătite cu titlu de indemnizaţie se face în termen de 15 zile calendaristice de la data înregistrării documentelor la AJOFM.

Sancţiuni pentru nerespectarea prevederilor OUG nr. 147/2020

Refuzul acordării zilelor libere şi angajatorul se sancţionează cu amendă între 1.000 şi 2.000 lei pentru fiecare persoană pentru care refuză acordarea zilelor libere, fără a depăşi valoarea cumulată de 20.000 lei.  Sancţiunile sunt stipulate la art. 7 din OUG 147/2020. Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se efectuează de către inspectorii de muncă.

 Cum se calculează indemnizaţia

Pentru această perioadă, angajatorul plăteşte    75% din salariul de bază (fără sporuri) corespunzător unei zile lucrătoare, în limita a 185 de lei pe zi (brut), reprezentând 75% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat. Acest drept este supus impozitării şi plăţii contribuţiilor de asigurări sociale, de asigurări sociale de sănătate, precum şi plăţii contribuţiei asiguratorii pentru muncă, pentru veniturile din salarii şi asimilate acestora.  Dacă   soţul şi soţia sunt angajaţi în sistemul naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, penitenciare, unităţi sanitare publice, unul dintre ei are dreptul la o majorare de salariu pentru că nu beneficiază de zile libere pentru  îngrijire copil. Majorarea acordată suplimentar drepturilor salariale este în cuantum de 75% din salariul de bază / salariul de funcţie / solda de funcţie corespunzătoare unei zile lucrătoare corespunzător numărului de zile lucrătoare din perioada în care activităţile didactice sunt limitate sau suspendate. Majorarea nu poate depăşi însă 185 de lei brut pe zi, reprezentând corespondentul pe zi a 75% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat. Pentru a primi banii, se depune   la angajator o cerere însoţită de declaraţia celuilalt părinte că nu beneficiază de această majorare. Cererea şi declaraţia se depun la angajator în luna curentă pentru luna anterioară.

Ce spune OUG 147/2020

  • Art 1, al (2)   Prevederile alin. (1) se aplică părinţilor care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii: a) au copii cu vârsta de până la 12 ani sau au copii cu dizabilităţi cu vârsta de până la 26 de ani, înscrişi în cadrul unei unităţi de învăţământ sau de educaţie timpurie antepreşcolară; b) celălalt părinte nu beneficiază, la rândul său, de zile libere.
  • Articolul 2 (1) Persoanele prevăzute la art. 1 alin. (2) au dreptul la zile libere plătite pe toată perioada în care se decide limitarea sau suspendarea activităţilor didactice care presupun prezenţa efectivă a copiilor în unităţile de învăţământ şi în unităţile de educaţie timpurie antepreşcolară. (2) Zilele libere se acordă la cererea părintelui care îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 1 alin. (2) şi este definit la art. 1 alin. (3), depusă la angajatorul acestuia. (3) Cererea prevăzută la alin. (2) este însoţită de o declaraţie pe propria răspundere
  • Articolul 6 (1) Pentru verificarea îndeplinirii condiţiilor prevăzute la art. 1 alin. (1), (4) şi (5), instituţiile publice în a căror coordonare sau subordine se află unităţile de învăţământ sau serviciile de zi au obligaţia să transmită, în format electronic, la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, în termen de maximum 10 zile de la decizia de limitare sau suspendare a cursurilor în unitatea de învăţământ sau a activităţilor din serviciile de zi, listele nominale cu copiii, respectiv cu persoanele evidenţiate pe unităţi de educaţie timpurie antepreşcolară, de învăţământ sau servicii de zi, astfel:
  1. a) inspectoratele şcolare judeţene, respectiv al municipiului Bucureşti, pentru copiii preşcolari şi şcolari de până la 12 ani inclusiv, precum şi pentru copiii cu handicap înscrişi în unităţile de învăţământ special;
  2. b) primăriile, pentru copiii înscrişi în unităţile de educaţie timpurie antepreşcolară şi pentru serviciile de zi, aflate în administrarea acestora, destinate persoanelor cu handicap
  3. c) direcţiile generale de asistenţă socială şi protecţia copilului, pentru serviciile de zi, aflate în administrare, destinate persoanelor cu handicap prevăzute la art. 1 alin. (4) şi (5).

(2) Listele prevăzute la alin. (1) se transmit şi instituţiilor publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională, la solicitarea acestora.

(3) Listele prevăzute la alin. (1) conţin obligatoriu denumirea unităţii de învăţământ sau, după caz, a serviciului de zi, precum şi numele şi prenumele copiilor înscrişi, respectiv ale persoanelor adulte cu handicap.

  • Articolul 7 (1) Constituie contravenţie nerespectarea prevederilor art. 2 alin. (5) şi angajatorul se sancţionează cu amendă între 1.000 şi 2.000 lei pentru fiecare persoană pentru care refuză acordarea zilelor libere, fără a depăşi valoarea cumulată de 20.000 lei. (2) Contravenţiei prevăzute la alin. (1) îi sunt aplicabile prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare. (3) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor potrivit prevederilor alin. (1) se efectuează de către inspectorii de muncă.
  • Articolul 8: Prevederile prezentei ordonanţe de urgenţă se aplică tuturor angajaţilor din sectorul public şi privat, pe toată perioada de limitare sau suspendare a cursurilor în unitatea de învăţământ sau a activităţii serviciilor de zi destinate persoanelor cu handicap, pe perioada stării de alertă şi după încetarea acesteia, dar nu mai târziu de finalizarea cursurilor anului şcolar 2020-2021. (Lucia BAKI)

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here