Încă o încercare pentru alegerea viceprimarului Făgăraşului după eşecul înregistrat în şedinţa organizată în data de 13 noiembrie a.c.  În şedinţa legislativului desăşurată joi, 26 noiembrie 2020, penultimul proiect de hotărâre de pe ordinea de zi s-a referit la alegerea viceprimarului.  Au fost două propuneri, una venită de la PNL prin vocea consilierului local Dan Gavrilă, respectiv Marius Cerghizan, iar alta, de la PSD, respectiv Cosmin Ştirbu.  Consilierii locali  au votat pe buletine de vot, iar o  comisie  formată din reprezentanţii partidelor politice din Legislativ a numărat  voturile.

  •   Marius Cerghizan, PNL, 8 voturi
  •   Cosmin Ştirbu, PSD, 9 voturi
  •   2 voturi nule

Prin urmare niciun candidat n-a întrunit numărul legal de voturi pentru a ocupa funcţia de viceprimar. Ceea ce înseamnă că viceprimarul Făgăraşului va fi ales într-o altă şedinţă.

Protestul consilierului local Irineu Darău    

Alegerea viceprimarului se poate însă prelungi până în ianuarie dacă nu şi mai mult întrucât  consilierul local USR-PLUS, Irineu Ambrozie Darău, şi-a dat demisia din funcţie.  Anunţul a fost făcut la punctul ,,Diverse” al şedinţei de plen. Demisia consilierului local Irineu Darău  a fost un protest faţă de  modul în care se aplică legea în Primăria Făgăraş. ,,Insist şi voi insista pentru  deplina legalitate a hotărârilor de consiliu local  şi în instituţiile publice din Făgăraş. În această  şedinţă a CL Făgăraş nu s-a respectat legea. Este motivul pentru care noi, consilierii locali USR-PLUS, ne-am abţinut de la vot pentru proiectele de hotărâre care aveau nevoie de avizul comisiilor de specialitate. Conform art. 141, alineat  6 din  Codul  administrativ: Convocarea şedinţelor comisiei se face de către preşedintele acesteia cu cel puţin 3 zile înainte sau de îndată, în situaţia şedinţelor convocate în condiţiile art.134 alin.(4), care prevede (4) în caz de forţă majoră şi/sau de maximă urgenţă pentru rezolvarea intereselor locuitorilor comunei, ai oraşului sau ai municipiului/subdiviziunii administrativ-teritoriale ori în alte situaţii stabilite de regulamentul de organizare şi funcţionare a consiliului local, convocarea acestuia pentru şedinţa extraordinară, prin excepţie de la prevederile alin.(3) lit.b), se face de îndată. Am oferit şi soluţii primarului pentru a intra în legalitate, dar n-a ţinut cont de acestea. A fost motivul pentru care nici nu am participat la şedinţele de comisii, iar în plen ne-am abţinut de la vot.  Comisiile întrunite astăzi le considerăm nelegal convocate, iar avizele date pe proiectele de hotărâte pot fi contestate în   detrimentul proiectelor şi implicit al făgărăşenilor.   Am solicitat primarului să aplice soluţia legală, să organizeze o şedinţă de îndată, am oferit soluţii, dar nu s-a ţinut cont de ele” a declarat Irineu Darău, consilier local USR-PLUS, la finalul şedinţei.

Alt jurământ

Demisia consilierului local Irineu Darău   duce la vacantarea locului deţinut de USR-PLUS în Legislativ. Următorul candidat de pe lista USR-PLUS de la alegerile locale este Monica Crăciun care trebuie să fie validată pe funcţie de instanţa de judecată, după care va  depune jurământul. Este o procedură de durată care va întârzia alegerea viceprimarului.  ,,Rămâne de văzut cât mai durează să se desemneze viceprimarul Făgăraşului. Pentru a fi ales viceprimarul trebuie să voteze toţi cei 19 consilieri locali” a mai declarat Irineu Darău.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here