PSD poate considera că a câștigat alegerile parlamentare cu 30,13% din voturile exprimate pentru Senat şi 29,69% pentru Camera Deputaţilor. Pe locul secund vine PNL, care a obţinut 25,58% la Senat şi 25,18% la Camera Deputaţilor, potrivit rezultatelor furnizate luni seara de BEC, după centralizarea a 96,43% din procesele verbale. Pe locul trei se situează Alianţa USR PLUS, cu 15,24% din voturi la Senat şi 14,75% la Camera Deputaţilor. Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) a obţinut 8,77% din voturi la Senat şi 8,69% la Camera Deputaţilor, iar UDMR 6,13% la Senat şi 5,98% la Camera Deputaţilor

  • Senat:
  • PSD – 30,13%
  • PNL – 25,58%
  • USR PLUS – 15,24%
  • AUR – 8,77%
  • UDMR – 6,13%
  • PMP- 4,81%
  • PRO ROMÂNIA – 4,22%
  • Camera Deputaților:
  • PSD – 29,69%
  • PNL – 25,18%
  • USR PLUS – 14,75%
  • AUR – 8,69%
  • UDMR – 5,98%
  • PMP- 4,68%
  • PRO ROMÂNIA – 4,17%

UDMR intră la guvernare

UDMR va fi cheia viitoarea majorităţi parlamentare, în condiţiile în care PMP are şanse mici să treacă pragul electoral. Formaţiunea maghiarã a decis să intre la guvernare alături de PNL şi USR PLUS, susţin surse politice pentru Adevãrul. Ce ministere ţinteşte UDMR? Formaþiunea maghiară îţi doreşte sã revinã efectiv la putere într-un guvern liberal, în ciuda disensiunilor dintre Kelemen Hunor şi preºedintele Klaus Iohannis. Liderii UDMR nu mai sunt dispuºi sã suþinã viitorul guvern doar în schimbul unor funcþii pe plan local ºi a banilor din PNDL. Ultima datã, UDMR a fost la guvernare în 2014, în cabinetul condus de Victor Ponta. În 2016, maghiarii au semnat un protocol de colaborare cu PSD ºi ALDE, fãrã a avea miniºtri în Executiv. Liderii UDMR vor cere la negocieri trei portofolii: Cultura, Mediul ºi Sãnãtatea, susþin surse politice pentru Adevãrul. Miza e Ministerul Culturii, portofoliu râvnit chiar de liderul partidului Kelemen Hunor. O altã variantã ar fi Hegedus Csilla, fost ministru al Culturii pentru câteva zile în guvernarea Ponta. ªansele ca PNL sã cedeze Ministerul Sãnãtãþii sunt infime, prin urmare UDMR ar mai putea primi Ministerul Mediului.

Ciolacu: Guvernul Orban trebuiue sã plece

Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat, imediat dupã închiderea urnelor, cã PSD are un avantaj în exit-polluri ºi le-a mulþumit românilor care au înþeles cã guvernul Orban trebuie sã plece acasã. „Prin votul de astãzi, românii au arãtat cã este nevoie de o schimbare. Aº dori sã le mulþumesc tuturor românilor care au avut încredere în noi ºi au votat PSD, aº dori sã le mulþumesc românilor cã au sancþionat aceastã batjocurã la adresa lor în ceea ce priveºte gestionarea pandemiei, închiderea ºcolilor, închiderea pieþelor, închiderea bisericilor, intrarea în faliment a mii de societãþi cu capital românesc ºi a sute de mii de ºomeri în ultimele ºase luni. Este nevoie de un guvern capabil, care are soluþii, care ºtie sã rezolve adevãratele provocãri ale românilor“, a spus Ciolacu dupã închiderea urnelor. El a adãugat cã, în acest moment, PSD are un avantaj în exit-poll-uri, dar cã sunt aºteptate voturile din diaspora. „Le mulþumesc românilor care ºi-au învins teama ºi au înþeles necesitatea ca acest guvern Orban trebuie sã plece acasã. PSD are un avantaj în exit polluri chiar dacã ponderãm cu voturile din diaspora“, a spus Ciolacu.

Ludovic Orban revendicã victoria în alegeri

Premierul Ludovic Orban s-a declarat încrezãtor cã PNL va reuºi sã formeze o majoritate parlamentarã alãturi de „forþele democratice euro-atlantiste“ pentru a forma un guvern „într-un termen cât mai scurt“. „Sunt foarte încrezãtor în capacitatea PNL de a construi o majoritate parlamentarã alãturi de forþele democratice euro-atlantiste care respectã cetãþeanul pentru a putea forma un guvern într-un termen cât mai scurt“, a afirmat el, dupã anunþarea exit-poll-ului care coteazã PSD cu 30,6% din opþiunile de vot ºi PNL cu 29,1%. „Având în vedere cã în cercetãrile sociologice nu sunt cuprinse voturile care sunt exprimate între orele 19,30 ºi 21,00, nu sunt cuprinse voturile extrem de numeroase exprimate în diaspora ºi care continuã sã se exprime în diaspora, luând în considerare marja de eroare ºi mai ales toate evaluãrile pe care le-am fãcut, PNL considerã cã este câºtigãtorul acestor alegeri, atât câºtigãtorul moral, cât ºi câºtigãtorul la finalizarea procesului de numãrare a voturilor“, a afirmat Ludovic Orban.  El le-a cerut tuturor delegaþilor PNL din secþiile de votare „sã fie mobilizaþi la maxim ºi atenþi“ la procesul de numãrare a voturilor.

Dacian Cioloş: E clar cã românii nu au dat un mandat clar niciunui partid, deci vom avea un guvern de coaliţie

Copreºedintele USR-PLUS, Dacian Cioloº, spune cã   este clar cã românii nu au dat un mandat clar niciunui partid ºi cã va fi un guvern de coaliþie. „Nu intenþionãm sã negociem cu PSD o majoritate“, a spus Cioloº imediat dupã rezultatele exit-poll. „Putem totuºi trage câteva concluzii cu rezultatele pe care le avem. USR-Plus este acum o forþã politicã maturã, care a dovedit cã poate rezista ºi cã poate creºte într-o competiþie directã cu vechile partide. Vom avea în Parlament o echipã solidã de deputaþi ºi senatori, foarte probabil un numãr dublu faþã de cel pe care l-am avut pânã acum mulþumitã votului dumneavoastrã. Dacã datele pe care le avem acum vor confirma numãrãtoarea voturilor finalã e clar cã românii nu au dat un mandat clar niciunui partid sã formeze singur guvernul, deci vom avea de-a face cu un guvern de coaliþie“, copreºedintele USR-PLUS.  Cioloº a mai afirmat cã USR-PLUS este pregãtitã sã îºi asume guvernarea ºi cã exclude negocieri cu PSD pentru construirea unei majoritãþi. „USR-PLUS este pregãtitã sã îºi asume guvernarea, avem un program de guvernare, avem 40 de angajamente pe care le-am prezentat în campanie ºi care vor fi cartea noastrã de cãpãtâi pentru orice negociere de construire a unei majoritãþi. Vom începe aceste discuþii pornind de la obiectivele de guvernare ºi abia apoi putem discuta celelalte detalii. USR-Plus este pregãtit sã poarte discuþii cu acele partide politice care vor o guvernare onestã ºi competentã ºi din punctul nostru de vedere este clar USR-Plus nu intenþioneazã sã negocieze cu PSD nicio majoritate de guvernare, credem cã putem construi o astfel de majoritate reformistã ºi de modernizare a României cu forþe politice care au astfel de obiective în programul de guvernare”, a mai transmis Cioloº.  La rândul sãu, co-preºedintele USR-Plus, Dan Barna, a declarat cã este un rezultat istoric pentru formaþiunea pe care o conduce. „Din punctul de vedere al USR-PLUS este un rezultat istoric pentru colegii mei. Am reuºit sã dublãm acel rezultat ºi sunt convins cã vom face ºi agenda Guvernului cu un rezultat cel puþin dublu. Nu se va putea face reformã în România fãrã USR-PLUS. Acest rezultat dã ºanse USR-PLUS ca forþã reformatoare a României. Participarea redusã pe de altã parte aratã cât de greu este pentru România sã iasã din aceastã logicã de PSD-ism coclit din ultimii ani. Suntem încrezãtori cã rezultatele finale vor fi chiar mai bune decât estimãrile“, a afirmat Dan Barna.

Traian Bãsescu: Sper ca Iohannis sã facã ce trebuie şi sã trimitã PSD în opoziţie

Traian Bãsescu a salutat rezultatul exit-poll-ului care coteazã PMP cu 5%, dar a notat cã repartiþia voturilor ºi prezenþa slabã vor genera „mari probleme de menþinere a legitimitãþii“ ºi un guvern cu o susþinere „foarte fragmentatã“. „Avem alegerile cu cea mai slabã participare“, ceea ce va crea „mari probleme de menþinere a legitimitãþii timp de 4 ani“ ºi un „guvern cu susþinere foarte fragmentatã“, „la limitã în Parlament“, a spus Bãsescu, înainte de a adãuga: „Asta ar trebui sã-i dea de gândit dl preºedinte Iohannis atunci când va stimula într-un fel sau altul majoritatea parlamentarã (…) Sper ca dl preºedinte sã facã ce trebuie sã facã ºi indiferent de rezultatul ultimului vot sã trimitã PSD în opoziþie, alãturi de Pro România”.

Cine este Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR)

Alianþa pentru Unirea Românilor (AUR), surpriza acestor alegeri,  este un partid înfiinþat în toamna anului trecut de George Simion, fondator al Platformei Unioniste Acþiunea 2012, care militeazã pentru unirea cu Republica Moldova. În 2015 el a fost reþinut ºi expulzat din Republica Moldova, având o interdicþie de 5 ani de a intra în aceastã þarã. Partidul se defineºte ca fiind „de dreapta, conservator, patriot ºi unionist“. Dacă la  exit-pollul realizat de CURS – Avangarde  era cotat la 5,3% din voturi pentru Senat ºi 5,2% pentru Camera Deputaþilor, rezultatul parţial oficial obţinut deAUR este de 8,2%. „Mulþumim, România! Vã vom reprezenta cu mândrie! Nici o alianþa cu nimeni în afarã de voi, românii noºtri!“ – este mesajul postat pe pagina de Facebook a AUR.  George Simion a candidat anul trecut ca independent la alegerile europarlamentare, sub sloganul „România Mare în Europa“. La alegerile locale din septembrie pentru Primãria Capitalei, din partea AUR a candidat copreºedintele partidului, fostul jurnalist Claudiu Târziu. Din conducerea AUR face parte, ca preºedinte al Senatului, filosoful ºi scriitorul Sorin Lavric. Unul dintre membrii AUR este actorul Mircea Diaconu, fost europarlamentar. Partidul îºi asumã valori precum familia, patria, credinþa, libertatea ºi are printre susþinãtorii activi   Frãþia Ortodoxã Sf. Mare Mucenic Gheorghe purtãtorul de Biruinþã, condusã de Dan Ciprian Grãjdeanu. AUR a organizat în toamnã proteste anti-mascã, în Bucureºti, contestând, totodatã, ºi celelalte mãsuri luate de Guvern în perioada crizei COVID-19. Susþinãtorii AUR au protestat faþã de intezicerea pelerinajelor de Sf. Parascheva ºi Sf. Andrei. De asemenea, AUR a organizat un marº electoral de 1 Decembrie, la Alba Iulia, unde mai multe persoane au fost amendate pentru nerespectarea regulilor stabilite de guvern în contextul crizei COVID-19. Anul trecut, George Simion şi susţinătorii lui  au fost în centrul scandalului de la Valea Uzului, unde aceºtia au rupt poarta cimitirului închis de autoritãþile UDMR. Candidaþii AUR din Bucureºti, la alegerile parlamentare din 6 decembrie, sunt copreºedintele Claudiu Târziu care deschide lista pentru Senat, ºi George Simion care deschide lista pentru Camera Deputaþilor. Invitat la Marius Tucã Show, preºedintele AUR, George Simion a vorbit despre alegerile din 6 decembrie, iar prima lege pe care ar da-o fiind la putere ar fi protejarea capitalului românesc pentru agricultori, scrie Mediafax. „Dupã campania de la europarlamentare din 2019, am candidat independent, conduc un partid conservator care luptã pentru tradiþii. Suntem pentru libertatea de opþiune, considerãm viaþa sacrã de la concepere, dar e alegerea fiecãrei persoane dacã face sau nu avort. În TV de ºtiri nu mai existã libera exprimare, nu am putut intra la nicio televiziune, am fãcut campanie pe net“, a afirmat Simion.

George Simion, copreşedinte AUR: Nu vom face parte din nicio Coaliţie

George Simion, copreºedintele Alianþei pentru Unirea Românilor, a declarat   cã „este o victorie a unui partid nou, conservator , creºtin, la un an dupã înfiinþare“. „Felicitãri sutelor de mii de români adevãraþi, este o victorie care vã aparþine, la un an de la înfiinþare, o victorie a neamului românesc. Nu o sã vă dezamãgim, nu o sã vã trãdãm, nu o sã intrãm în niciuna din variante în vreo Coaliþie de guvernare, pentru noi sunt la fel partidele lui Marcel Ciolacu cu partidele lui Iohannis. Vom vota doar în interesul þãrii. AUR este un partid creºtin, patriotic, în totalã opoziþie cu actualul eºichier politic“, a declarat Simion. Jurnalistul ºi scriitorul Claudiu Târziu, copreºedintele AUR, a îndemnat la moderaþie pânã la confirmarea oficialã a rezultatelor. „Vom începe o revoluþie conservatoare: Pânã acum, în Parlamentul României nu a existat un partid conservator care sã aibã cele patru valori fundamentale: Familia, Naþiunea, Credinþa ºi Libertatea. Noi suntem aliatul natural, apãrãtorul ºi promotorul Bisericii, care este tot mai atacatã“.

Cine este în spatele AUR: milionarul Bobby Pãunescu, fiul securistului George Constantin Pãunescu

Bobby Pãunescu este fiul lui George Constantin Pãunescu (GCP), fost ofiþer de Securitate cu gradul de colonel, scria Caþavencii în 2019. GCP, alãturi de fraþii sãi, a construit un imperiu financiar evaluat la sute de milioane de euro. Iatã ce scria Caþavencii despre familia Pãunescu, potrivit aktual24.ro: „Una dintre familiile care nu s-au ascuns nici mãcar o secundã dupã 1990 a fost familia Pãunescu: George Constantin, Viorel ºi Valentin (decedat între timp). Valentin a fost cel mai discret, ocupându-se de divizia print a familiei, reprezentatã, în principal, de Curierul Naþional ºi de alte câteva publicaþii pasagere. Viorel a fost cârciumarul nomenclaturii ºi al fotbaliºtilor, gestionând ani buni barul Melody din Bucureºti ºi pe cel cu acelaºi nume din Mamaia. Relaþiile foarte bune cu fotbaliºti de top, printre care Hagi, Piþurcã ºi Lãcãtuº, l-au scãpat de furia celor care, dupã 1989, i-ar fi luat gâtul pentru cã era principalul furnizor de alcool ºi fuste al lui Nicu Ceauºescu. George Constantin, însã, a fost cel care a venit cu relaþiile profunde, banii din conturile unitãþii ºi oportunitãþile de afaceri. George Constantin Pãunescu a lucrat, pânã în 1990, în comerþul exterior. A lucrat ani de zile în strãinãtate ºi a ajuns pânã la nivelul de director al secþiei import-export ºi mai apoi director al direcþiei de valutã în Ministerul Comerþului Exterior. George Constantin Pãunescu a ajuns pânã la gradul de colonel în Direcþia Securitãþii Statului. Dupã 1990, GCP ºi fraþii sãi au fãcut avere rapid, mai ales cumpãrând de la stat foarte ieftin diverse active importante, precum Hotel Intercontinental, Hotel Lido sau Hotel Rex din Mamaia. Afacerile familiei Pãunescu au fost finanþate cu bani de la Bancorex, pe o filiera care punea la cale toate ingineriile financiare ale vremii. Rãzvan Temesan, ºeful Bancorex, era omul cu banii, GCP era cel care punea în practicã, Viorel Hrebenciuc era cel care gândea loviturile, iar Virgil Mãgureanu era cel care asigura informativ ºi relaþional totul. George Constantin Pãunescu a dat o þeapã de 189 de milioane de dolari Bancorex, bani din care AVAS a mai recuperat doar 20 de milioane. O parte din ce a rãmas la familia Pãunescu s-a dus, de exemplu, în plata studiilor efectuate în SUA de cãtre cei doi copii ai familiei Mãgureanu“.

Victor Ponta şi-a anunţat retragerea din politicã

Liderul Pro România, Victor Ponta, a transmis în noaptea de duminicã spre luni un mesaj de resemnare pe Facebook dupã ce partidul sãu a ratat intrarea în Parlament. „Mulþumesc din suflet tuturor celor care mi-au fost alãturi în acest proiect. Acum este timpul pentru familie, pentru prieteni adevãraþi, noi proiecte ºi noi provocãri ! Numai bine prietenilor – numai bine tuturor celorlalþi! NEVER GIVE UP!”, a scris Ponta pe Facebook. Potrivit centralizãrii fãcute dupã numãrarea a peste 80% din voturi, Pro România a obþinut puþin peste 4% din opþiunile electorale, sub pragul minim de 5% pentru intrarea în Parlament.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here