După de liderii AUR nu au fost acceptați la comemorarea eroilor Revoluției de la Timișoara, pentru că au promovat pe listele lor la alegeri torționari din 89, AUR a decis invalidarea alegerii lui Francisc Tobă, ales pe listele de Brașov pentru Camera Deputaților, susțin surse politice pentru STIRIPESURSE.RO. Francisc Tobă a ocupat primul loc pe listele AUR la Braşov, pentru Camera Deputaţilor.
Surse din partid spun că nu a fost validat iar locul rămas vacant va fi ocupat de Raluca Borta, a doua de pe lista AUR în Circumscripția Brașov. Aceleași surse susțin că excluderea lui Francisc Tobă nu îi afectează pe ceilalti parlamentari aleși de pe lista Partidului Neamul Românesc care au candidat pe listele AUR, care deja au intrat în calculul de împărțire a comisiilor parlamentare.
Tot acum, surse din partid spun că Francisc Tobă nu a fost niciodată membru AUR, fiind secretar general al partidului Neamul Românesc.
Partidele politice mai pot face schimbări în configurația viitorilor parlamentari până luni, când are loc depunerea jurământului.
Reamintim că Francisc Tobă, militar de carieră, a intrat în politică după Revoluţia din 1989 devenind vicepreşedinte al FSN Sibiu. Ulterior, Francisc Tobă a intrat şi în Parlament trimis de FDSN.
Potrivit presei, Lt.col. (r) Francisc Tobă a fost acuzat de tentativă de omor deosebit de grav şi complicitate la tratamente neomenoase. Presa a relatat despre Tobă că împreună cu Lt. Col. Dragomir Aurel, începând cu data de 22.12.1989, însoţiţi de militari în termen, înarmaţi, au ridicat din secţiile Spitalului Judeţean Sibiu mai multe persoane rănite, în ciuda insistenţelor cadrelor medicale. Aceştia au fost duşi într-o sală de sport unde ar fi fost bătuţi și torturați de militarii comandați de Tobă.

Francisc Tobă a fost numit director la Nitramonia Făgăraş de Miai Tânjală şi Valerian Simirică, doi securişti, contribuind îîmpreunăcu ei la jaful combinatului.

George Simion,  liderul formațiunii, a comentat pe marginea subiectului: „Vă confirm! Am luat în serios avertizările din zona presei, am făcut și noi propriile investigații cu privire la domnul Tobă, iar multe dintre acele orori s-au adeverit. Am procedat în consecință. Este decizia Biroului National de Conducere, în întregimea lui. Ținem foarte mult ca AUR să fie dincolo de orice suspiciune rezonabilă. Acest mesaj se adresează tuturor votanților AUR, tuturor celor care un pus ștampila pe AUR și ne-au creditat în felul acesta cu încrederea lor. Din toate listele de candidați pe care le-am avut, ne-au fost aduse unele cazuri în atenție. Unul în mod repetat. Am analizat caz cu caz, mai ales că în timpul campaniei electorale, când nu aveai timp să analizezi și nu aveai timp de nimic, noi, AUR, am fost împroșcați cu noroi și împroșcați cu minciuni… Am luat și am documentat fiecare caz din respect pentru voi și cu credința că nu trebuie să înșelăm încrederea voastră… Avem însă cazul Francis Tobă în care avem suspiciuni. Nu vrem să avem dubii, nu vrem să avem măcar 10% posibilitatea de a face un lucru nedem de ceea ce AUR a vorbit oamenilor… Am luat hotărârea de a nu valida mandatul colonelului Francisc Tobă și de a nu intra prin intermediul AUR acest domn în Parlamentul României. E o decizie grea, e o decizie care s-ar putea să ne afecteze, dar mai important pentru noi este să fim corecți, să fim cinstiți și să nu facem greșeli”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here