Luni, 21 decembrie, este cea mai scurta zi a anului 2020, un eveniment numit solstitiul de iarna, care marcheaza debutul astronomic al acestui anotimp.

Ca în fiecare an, deși iarna meteorologică sosește încă de la 1 decembrie, începutul iernii astronomice este marcat de   solstițiul de iarnă. El este legat de mișcarea anuală aparentă a Soarelui pe sfera cerească, ce reprezinta consecința mișcarii reale a Pământului în jurul Soarelui. La momentul solstițiului de iarnă Soarele se află  în emisfera australă a sferei cerești, la distanța unghiulară maximă de 23° 27′ sud față de ecuator, el efectuând mișcarea diurnă în lungul cercului paralel cu ecuatorul ceresc, numit „tropicul Capricornului”. Aceasta explică, pentru latitudinile medii ale Terrei, inegalitatea zilelor și a nopților, precum și succesiunea anotimpurilor.

Momentul solstițiului de iarnă, respectiv al începutului iernii astronomice, are loc în jurul datei de 21 decembrie. Începând de la această dată, până la 21 iunie, durata zilelor va crește continuu, iar cea a nopților va scădea în mod corespunzător.

La data solstitiului de iarna, Soarele rasare cu 23 27′ la sud de punctul cardinal est si apune tot cu acelasi unghi spre sud fata de punctul cardinal vest. La momentul amiezii, el „urca” – tinand cont de latitudinea medie a tarii noastre, de 45 – la numai 21 fata de orizont. In consecinta, pentru Bucuresti, la aceasta data – care, anul acesta, este 21 decembrie – durata zilei are valoarea minima din an, de 8 ore si 50 minute, iar durata noptii are valoarea maxima, de 15 ore si 10 minute.

Anul acesta, pe 21 decembrie, pasionaţii de astronomie vor putea urmări pe cer unul dintre cele mai rare evenimente astrale, denumit şi ”Sărutul Crăciunului” sau ”Marea Conjuncţie”, când planetele Jupiter şi Saturn vor fi atât de aproape una de cealaltă de par a fi una singură.   Unii sunt de părere că fenomenul de anul acesta ar putea avea o legătură cu Crăciunul, dată fiind şi ziua în care are loc, pentru că face o trimitere şi la steaua magilor, Steaua din Bethleem, care i-a ghidat pe magi spre locul în care Iisus s-a născut. ”Marea Conjuncţie” va da tonul următorilor 20 de ani, influenţând domeniul artelor, precum muzică, teatru, film, literatură, modă, felul în care ne raportăm la mâncare, politică, ştiinţă, pe scurt, totul”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here