• Fortăreaţa numită Spitalul Municipal Făgăraş

De două săptămâni bolnavii cu afecţiuni  pulmonare   nu mai beneficiază de consultaţii şi tratamente la Spitalul Municipal Făgăraş. Nici cei care au fost spitalizaţi cu COVID-19 şi care au nevoie de consultaţii post-spitalizare nu mai au la cine apela. Şi asta pentru că managerul Mihaela Pandrea  a închis Dispensarul TBC, iar singurului  medic pneumolog n-a vrut să-i mai prelungească contractul. Cu alte cuvinte l-a gonit din spital pe medicul primar pneumolog Gheorghe Lupu,  aşa cum făceau comuniştii dictatori înainte vreme.

Pacienţii sunt ignoraţi de Pandrea

Mare zarvă a fost în urmă cu 2 săpămâni la Dispensarul TBC din cadrul spitalului din Făgăraş. Pacienţii aflaţi la tratament s-au şocat să afle că dispensarul se închide din dispoziţia managerului Pandrea, iar ei vor fi nevoiţi să-şi caute alte  unităţi medicale. Revoltaţi i-au cerut explicaţii managerului pe care o consideră singura vinovată de desfiinţarea dispensarului.  În loc de explicaţii, Pandrea i-a trimis la primar, fugind astfel de responsabilitatea deciziei ei. După care n-a mai răspuns la telefoanele pacienţilor şi nici al medicului pneumolog care încerca să afle motivele pentru care nu-i mai este prelungit contractul.  Pacienţii înregistraţi la Dispensarul TBC Făgăraş  consideră că un astfel de manager precum este Pandrea nu poate ocupa funcţia de conducere a spitalului, singura unitate medicală între Sibiu şi Braşov, întrucât, spun ei, nu o interesează soarta bolnavilor, ci ar avea alte interese.   Bolnavii sunt obligaţi să-şi caute medici specialişti la alte spitale din judeţ sau din Sibiu  pentru că de tratamentele prescrise de aceştia depinde sănătatea şi viaţa lor. Desfiinţarea Dispensarului TBC  de la Făgăraş nu a fost o decizie de la nivel judeţean sau naţional, ci local. De exemplu, la Săcele, la 10 km de Braşov, funcţionează un Dispensar TBC chiar şi fără medic pneumolog, care n-a fost desfiinţat. La unitatea de la Făgăraş, personalul medical a fost redistribuit din prima zi la secţia COVID-19. Dispensarul TBC Făgăraş funcţionează de la înfiinţarea spitalului  fără întrerupere, salvând  vieţile bolnavilor cu afecţiuni pulmonare, tuberculoză, din Ţara Făgăraşului. A scăpat de la desfiinţare şi la reorganizarea din 2010, când a fost redus numărul de paturi cu 100 prin decizia Ministerului Sănătăţii. Dar n-a scăpat de Pandrea.

Angajaţii spun că sunt  terorizaţi de conducere

De când s-a instalat la conducerea spitalului din Făgăraş Mariana Câju, numită în CA al unităţii de către primar, acesta a devenit o fortăreaţă în care informaţile  sunt trecute la secret. Câju era şi preşedinte de CA, era şi purtător de cuvânt, nimic nu mişca în spital  fără aprobarea femeii. Iar Pandrea, desemnată manager în urma  unui concurs cu multe semne de întrebare, este unealta lui Câju şi a primarului.  Mai mult, angajaţii, fie ei medici sau asistenţi medicali, spun că sunt terorizaţi de aceştia, fiind ameninţaţi cu desfacerea contractelor de muncă dacă fac declaraţii presei. ,,Nu vă putem declara nimic pentru că ne pierdem locurile de muncă, ne-au pus să semnăm în acest sens” au spus unii angajaţi care ne-au rugat să nu le divulgăm numele.

Pandrea a vrut să închidă şi Compartimentul de dermatovenerologie

Victimă a lui Pandrea şi a superiorilor acesteia a căzut anul trecut medicul dermatolog Florentina Bica.  ,,Vei fi forţată să te muţi!”  ,,Forţat te duci şi lucrezi acolo!” ,,Te duc în  comisia de disciplină”. Acesta a fost  modul în care managerul Pandrea, proaspăt înscăunată în funcţie, s-a impus  în faţa medicului Bica.   Dr. Florentina Bica a trăit experienţa ambiţiilor managerului Pandrea începând cu 2 martie 2020, când şi-a depus demisia văzând  indiferenţa managerului faţă de pacienţi.    Bica este singurul medic dermatolog din Spitalul Municipal Făgăraş, iar plecarea ei  înseamna desfiinţarea compartimentului dermatovenerologie.  Intervenţia în presă a dus la rezolvarea situaţiei.

Mihaelei Pandrea îi plac funcţiile şi osanalele

   Viorica Mihaela Pandrea lucrează în Spitalul Municipal Făgăraş din anul 2004 la secţia de Urgenţe deşi este medic de medicină generală, fără rezidenţiat.    În 2009, Pandrea a urmat un curs de specializare pentru medicina de urgenţă organizat la Arad, curs plătit de spital, vreo  60 milioane de lei vechi la acea vreme. Deşi nu obţinuse specializarea, a  fost numită politic  (PDL) manager interimar la spital   de   Adrean Videanu, ministru interimar la Sănătate pe atunci,   prin Ordinul 2116/16.11.2009  care a fost remis spitalului prin fax. Deşi  managerul Ion Mehedinţiu era în concediu, a fost înlocuit.   A mai fost numită  director medical  în echipa directorului Erik Coccheti adus la conducerea spitalului tot de Sucaciu în 2017, şi mai apoi în echipa managerului interimar Persida  Ţâmboiu. Pentru a-şi păstra postul de la CPU, Pandrea a urmat  al doilea modul pentru specializarea în urgenţe în 2019, la Tg. Mureş, tot pe banii spitalului. La finele cursului   a fost numită manager interimar la spital de   Câju şi primar. A urmat o mascaradă de concurs pentru ocuparea funcţiei de manager, când,   Pandrea a fost desemnată câştigătoare.     Pandrea, media: 9,67, iar Ţîmboiu, media : 5,59. În condiţiile în care comisia de evaluare a fost aceeaşi care în 2019 a notat-o pe Ţâmboiu cu peste 9.01.  Mariana Câju a fost numită în consiliul de administraţie al spitalului de către primar în 2017 şi de atunci îşi spune preşedinte al acestui for decizional, iar toate deciziile care privesc activitatea unităţii spitaliceşti, medicală, administrativă, economică, investiţii  poartă amprenta ei.  În acelaşi timp figurează şi ca director al unor proiecte de investiţii din spital şi din administraţia publică locală,  postură  remunerată cu un procent generos din valoarea fiecărui proiect.  Câju este cunoscută şi în Primăria Braşov, unde fostul primar Scripcaru i-a încredinţat contracte pe bani publici prin firma acesteia, SC   MCC Tehno Suport SRL, aşa cum titrează libertatea.ro.

 Ce leafă are managerul

Una dintre cele mai mari lefuri din spital o încasează managerul. Pandrea  are un salariu de bază de 17.218 lei  şi un spor de hrană de  267 lei. În 2019 salariul managerului era de 16.398 la care se adăuga sporuri: 2152 lei reprezentând spor de   pericol de 50%,   1076 lei spor psihic de 15%, şi hrană de 330 lei, totalizând 19.956 . (Lucia BAKI)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here