•   Managerul Spitalului Municipal Făgăraş, Mihaela Pandrea, primeşte la discuţii doar presa care o laudă sau pe cea de care îi este teamă pentru că şi-ar pierde funcţia

  •   Reporterii Monitorul de Făgăraş discriminaţi de conducerea spitalului pentru că dezvăluie sincopele  din instituţie

 

Nu mai încape îndoialã cã activitatea de la  Spitalul Municipal Fãgãraş este umbritã de haos. O demonstreazã şi ultimul caz pe care Monitorul de Fãgãraş l-a dezvãluit sãptãmâna trecutã şi care a fost preluat şi relatat de toatã presa din România. Un caz incredibil, care depãşeşte gândirea normalã a românului. Numai la spitalul public din Fãgãraş lucrurile nu sunt vãzute astfel. Pentru un bãrbat decedat în acest spital s-au emis douã certificate de deces semnate de acelaşi medic, dar cu cauze diferite. Puşi în faþa acestei situaţii, managerul şi medicii implicaţi s-au rezumat sã trimitã redacţiei ziarului Monitorul de Fãgãraş un drept la replicã prin care spun cã lucrurile ar fi decurs  normal şi cã vina o poartã ziarul pentru cã a scris. Contrar  acestora, pacienţii nemulţumiţi de serviciile spitalului gãsesc întotdeauna o uşã deschisã la redacţia Monitorul de Fãgãraş, care-i ascultã şi se implicã pentru a le face vocile auzite. Înseamnã respect pentru cel de lângã noi, iar în cazul spitalului local pentru pacienţii ajunşi în suferinţã, plãtitori de contribuţii la CAS, care contribuie substanţial la plata salariilor din acest spital.

Dialog halucinant!

Cazul lui Emil Mocan, fost secretar al Primãriei Fãgãraş timp de 30 de ani, care a decedat în spital la 1 ianuarie 2021, i-a determinat şi pe reporterii de la presa centralã sã vinã la Fãgãraş, la managerul spitalului. De bunã seamã la înţelegere cu reporterii Monitorul s-au dus toţi la manager vineri, 19 februarie 2021, în jurul orei 11.00. Surprinzãtor însã, managerul spitalului, Pandrea Mihaela, a încercat sã facã o selecţie a ziariştilor. Mai pe româneşte, o discriminare a reprezentanţilor mass-media.

– ,,Tu nu ai voie“, s-a adresat Pandrea reporterului Monitorul.

– ,,Adicã Monitorul de Fãgãraş nu are voie sã afle poziţia spitalului despre cazul Emil Mocan, pe care l-a prezentat?“, a întrebat reporterul Monitorul de Fãgãraş.

Pandrea a deschis uşa unui birou şi a invitat reporterii prezenţi (bãrbaţi) de la Digi24 şi Antena.

– ,,Poftiţi domnilor!“, le-a spus Pandrea.

Şocaţi de atitudinea managerului, colegii din presã au intrat în birou aşteptând sã vinã însã şi reporterii Monitorul de Fãgãraş. În faţa acestui gest de solidaritate şi colegialitate, Pandrea a renunţat sã continue opoziţia. Oricum, reporterii Monitorul de Fãgãraş nu ar fi pãrãsit locul.

Vor sã scape, acuzând

Nu este singura situaţie în care conducerea spitalului discrimineazã Monitorul de Fãgãraş, ajungând chiar sã discrediteze activitatea ziarului şi a reporterilor, aducându-le acuzaţii nefondate pentru a-şi ascunde deciziile greşite, care afecteazã pacienţii. Iatã câteva exemple:

  •  Desfiinţarea Dispensarului TBC din cadrul spitalului, situaţie semnalatã redacţiei de pacienţii cu tuberculozã,  a fost relatatã în Monitorul de Fãgãraş.  Preşedintele CA, Mariana Câju, reprezentantul primarului în CA, a adus grele acuze  ziarului pentru a acoperi deciziile greşite ale conducerii. ,,Linşaj mediatic, şantajişti, ziar de scandal etc.“ au fost cuvintele acesteia la adresa ziarului, prezentate în conferinţa de presã organizatã doar cu presa localã care îi este favorabilã. Întrucât probabil îi era teamã de întrebãri, Monitorul de Fãgãraş n-a fost anunţat de organizarea conferinţei de presã. Articolele titrate pe subiectul ,,Dispensar TBC“ au dus însã la redeschiderea cabinetului TBC, pacienţii din Ţara Fãgãraşului fiind trataţi la Fãgãraş, nu nevoiţi sã-şi caute tratamentele la alte dispensare.
  •   Desfiinţarea cabinetului de dermatologie a fost alt subiect prezentat în Monitorul de Fãgãraş, iar articolele publicate au blocat decizia conducerii.
  •  Organizarea concursului pentru postul de manager a fost un alt subiect prezentat pe larg  în ziarul Monitorul de Fãgãraş. Reporterii Monitorul n-au fost primiţi la proba de interviu, deşi concursul s-a vrut a fi unul cu public. Tot Mariana Câju a fost cea care le-a închis uşa în nas, tratând spitalul ca pe propria sa moşie. Atunci a fost desemnatã manager Mihaela Pandrea (a se vedea articolele din arhiva ziarului pe aceastã temã). Exemplele pot continua. În aceeaşi manierã este tratat Monitorul de Fãgãraş şi în Primãria Fãgãraş.

Monitorul de Fãgãraş, presã liberã şi independentã

Ce nu înţeleg astfel de oameni ajunşi în funcţii publice este faptul cã o presã liberã şi independentã este cea mai bunã garanţie pentru buna funcţionare a instituţiilor democratice şi un protector împotriva abuzurilor autoritare şi încercãrilor de manipulare a opiniei publice. Libertatea presei şi independenţa junalisticã s-au deteriorat foarte mult, iar jurnaliştii de investigaţii sunt consideraţi  adversari de cãtre unii oameni politici şi şefi de instituţii. S-a ajuns ca jurnaliştii sã fie ţinta unor atacuri virulente şi a unor acţiuni de defãimare lansate de oameni politici şi chiar de reprezentanţi ai instituţiilor publice. Folosind reţelele sociale, pentru a ocoli medierea uneori criticã a jurnaliştilor profesionişti, aceştia nu mai ezitã sã desemneze presa ca fiind un adversar clar. Îi cheamã pe susţinãtorii lor sã atace jurnaliştii a cãror poziţie o considerã ostilã şi sã le împiedice activitatea prin hãrţuire judiciarã. Acest fenomen este tot mai evident, la fel ca şi tendinţa de polarizare a societãţii actuale. Deşi este un oraş mic, în Fãgãraş astfel de practici sunt deja evidente, cei care le iniţiazã şi le aplicã fiind chiar aleşii cetãţenilor, plãtiţi din bani publici. În acest context, odatã cu presa aflatã sub atac, credibilitatea jurnaliştilor este subminatã, iar sprijinul public declanşeazã şi un sentiment de imunitate în rândul celor care fac obiectul jurnalismului de investigaţie. Este clar cã persoanele care conduc Fãgãraşul şi instituţiile publice de aici refuzã sã accepte rolul presei, al presei libere, nu cea vândutã. Revenind la spital, cei care vor sã-l conducã ar trebui sã mai înţeleagã cã Spitalul Municipal Fãgãraş este al pacienţilor, iar angajaţii, de la şefi la medici, asistente, infirmieri etc. trebuie sã lucreze pentru pacienţi. Monitorul de Fãgãraş va continua sã prezinte activitatea spitalului din Făgăraş, cu bune şi cu rele, ignorând atacurile lipsite de temei. (Lucia BAKI)

 

1 COMENTARIU

  1. O CLICA INFECTA de SPAGARI !
    Pai cu cativa ani in urma PITICASA , care era sefa la neurologie , pensiona pe banda si SPAGA venea marinimoasa pe masura …
    Mai vorbim acum si de Grapa ? ? ?

    Pai daca avem CORUPTI cu cine sa te dai ??

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here