•   Comuna deţine în Poligonul de la Cincu peste 1000 hectare, iar păşunatul comunal are peste 2000 hectare
  •   A început campania APIA pentru subvenţiile agricole

 

În plenul şedinţei ordinare de la sfârşitul lunii februarie 2021, aleşii locali din comuna Şoarş au aprobat proiectul de hotărâre cu privire la împărţirea către localnici a suprafeţei de păşune pe care o deţine comuna în Poligonul Cincu. Este vorba de o suprafaţă de 1.212 hectare pe care comuna o poate administra gratuit în baza unui protocol pe care administraţiile publice locale care deţin terenuri în poligon l-au încheiat cu Ministerul Apărării Naţionale prin UM 01495 Cincu  în anul 2015. Protocolul  a fost semnat în baza   Legii nr. 346 din 2006, art. 63, alin. 8. Astfel, primarul comunei a fost mandatat să  semneze  contractele de comodat cu crescătorii de animale de pe raza comunei Şoarş, rspectiv din satele  Seliştat, Rodbav şi Şoarş, pentru respectiva suprafaţă de păşune. În comuna Şoarş sunt  înregistrate, aşa cum arată statistica de la  Biroul agricol din cadrul  primăriei,   24.000 oi, 500 de vaci, 200 capre, 100 cai şi 60 de bivoli.

1212 ha de păşune în poligonul de la Cincu

,,Suprafaţa de 1.212 h a fost împărţită la 25 de poziţii,  conform HCL nr. 17 din 22 februarie 2021.  Contractele de folosinţă gratuită au fost semnate pentru perioada 1 martie  până la 31 decembrie 2021.  Respectivele parcele au fost atribuite  asociaţiilor şi crescătorilor de animale’’ a spus primarul comunei Şoarş, Dănuţ Ioan Timiş. Pe lângă terenul primit în  poligonul de la Cincu, comuna Şoarş mai deţine  păşune comunală în suprafaţă de 2.000 de  hectare. Şi aceste suprafeţe, aşa cum susţine primarul, au fost închiriate  fermierilor din comună cu care au fost semnate contracte cu o valabilitate de 10 ani. Prioritate  la închirierea păşunatului comunal au avut  crescătorii de animale care aveau domiciliul în comună.  ,,Parcelele au fost închiriate în urma unei licitaţii organizate în anul 2015, contractele fiind valabile până în 2025” a explicat primarul Dănuţ Timiş.

Subvenţii agricole

În această perioadă a început campania de depunere a cererilor pentru obţinerea de subvenţii agricole pentru anul 2021de către fermieri. Campania APIA a început la data de 1 martie 2021 şi se încheie la 17 mai 202, dacă nu vor exista din nou prelungiri. Din cauza pandemiei, la  fel ca şi anul trecut, cetăţenii îndreptăţiţi să primească subvenţii agricole pentru animale şi teren, sunt invitaţi la sediul Primăriei Şoarş  pentru a înregistra cererile  la APIA. Pentru această procedură  fiecare solicitant trebuie să prezinte  copia după CI şi un extras de cont. Dovada suprafeţei agricole pe care o înregistrează va fi eliberată de primărie.  În comuna Şoarş sunt  peste 400 de fermieri care sunt convocaţi la sediul primăriei pentru această procedură.   ,,Angajaţii primăriei scanează documentele şi apoi le trimit către APIA. Din cauza pandemiei  fermierii nu se mai deplasează la sediul APIA, iar documentele se depun la sediul primăriei. Ulterior, la sediul APIA vor fi semnate cererile” a mai explicat primarul comunei Şoarş. (Carla TATU)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here