•   Un metru cub de apă-canal  va costă 5,98 lei   

Locuitorii din Victoria vor plăti mai mult pentru apa consumată, începând cu luna martie 2021. SC Victoria Parc Industrial SRL a majorat preţul la serviciile de apă – canal, astfel că noile tarife sunt de 2,44 lei/ mc de apă şi  2,12 lei pentru apa menajeră, la care se mai adaugă 1,10 lei pentru apa achizionată de societate de la furnizorul  Aromapa Serv şi TVA-ul de  9%.  ,,O familie care consumă 10 mc de apă pe lună va plăti o factură de 59,87 lei’’ a spus administratorul, Marian Baciu

Tarife aprobate de ANRSC  

Prin adresa nr. 49 din 15 februarie 2021, SC Victoria Parc Industrial SRL a solicitat de la ANRSC modificarea tarifelor pentru serviciile de alimentare cu apă şi de canalizare pentru întreaga arie de operare. Astfel conform deciziei nr. 27 din 17 februarie 2021, ANRSC a aprobat   2,44 lei/ mc fără T.V.A, apa, canalul,  2,12 lei/mc, fără T.V.A. ,,La facturare, preţul apei potabile se va determina având în vedere tariful pentru distribuţia apei potabile, la care se adaugă preţul la apă potabilă produsă şi transportată în vederea redistribuirii, aprobat de SC Aromapa Serv SRL Ucea de Jos” se arată în adresa ANRSC.

  Cheltuielile sunt mai mari decât veniturile

Aşa cum explică Marian Baciu, administratorul SC Victoria Parc Industrial SRL, societatea se află  într-un impas financiar, cheltuielile fiind  mai mari decât veniturile, iar majorarea a fost singura soluţie.  ,,Necesitatea modificării tarifelor de apă –canal rezultă din  analiza financiară, cheltuielile sunt mai mari decât veniturile, rezultând lunar un deficit financiar de aproximativ de 5.000 lei.  Societatea încasează lunar de la populaţie şi de la agenţii economici 100.000 lei, dar cheltuielile sunt mai mari:  60.000 lei este fondul de salarii, iar  30.000  lei plătim pentru  apa cumpărată de la SC Aromapa Serv SRL. Se mai adaugă redevenţa anuală, plata chiriilor şi a taxelor datorate  primăriei, costurile cu reparaţiile şi întreţinerea reţelelor de apă şi canal.  Tarifele s-au stabilit în baza  strategiei   de  tarifare elanorată  pentru perioada 2021 – 2026. Practicarea noilor tarife aprobate de ANRSC vor permite funcţionarea normală a societăţii. La data de 31 decembrie 2021 societatea avea datorii neachitate în valoare de 195.000 lei’’ a mai spus administratorul Marian Baciu.

Datorii istorice de 550.000 lei  

În oraşul Victoria sunt 3.407 apartamente, 206 case şi 132 de garsoniere în blocurile de nefamilişti. Serviciul de apă – canal din Victoria are de încasat de la populaţie 550.000 lei însemnând datorii istorice.   Pe lista restanţierilor sunt abonaţi care nu au plătit apa consumată niciodată.  Chiriaşii din blocul nr. 4 de pe strada Salcâmilor au acumulat datorii de peste 100.000 lei, dar şi cei de pe străzile  G. Coşbuc şi Viitorului. ,,În blocul nr. 2 de pe strada G. Coşbuc, scara B,   datoria este de 24.000 lei. Pe această scară există o defecţiune pe care locatarii nu au remediat-o, iar  subsolul blocului este plin cu apă  Din acest motiv abonaţii  plătesc pe lângă apa consumată,  o diferenţă de branşament de 10 mc de apartament.  Pentru a reduce consumul,  vom livra apă cu program” a mai spus administratorul  Marian Baciu.

Istoricul serviciului public de apă – canal

Serviciul public de apă a trecut prin mai multe transformări de-a lungul anilor. În 2006 acest serviciu era în ograda Consiliului Local Victoria, dar a fost concesionat în favoarea SC Carmolimp SRL prin contractul  nr. 5259- 3RC în august 2006. La sfârşitul anului 2012, Carmolimp a renunţat la contract, iar CL Victoria a delegat gestionarea serviciului către firma proprie, SC Victoria Parc Industrial SRL.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here