Pereţii reci ai secţiei de pediatrie din Spitalul Municipal Făgăraş au fost transformaţi în oaze de culoare pigmentate cu vietăţi  marine  plăcute ochilor micilor pacienţi care vor ajunge aici. Un imens acvariu cu nuanţe de albastru şi turcoaz, sirene, balene, peşti cu ochi sau cu dinţi, meduze  vor aduce zâmbetul pe feţele copiilor care vor avea nevoie de îngrijire medicală în saloanele secţiei.  Talentul, creativitatea şi dăruirea pictoriţei făgărăşene, Nicoleta Opriş, a dat viţă acestui loc public destinat copiilor. Pentru Nico Opriş munca de câteva săptămâni a fost un adevărat atelier de pictură mai ales că ajutoarele ei au fost câţiva elevi din clasa a V-a, talentaţi în ale picturii.  ,,Mânuţe pricepute” cum i-a numit Nico pe  Andreea, Ruxandra, Emima, Cristiana şi Thomas, elevi de la colegiile D-na Stanca şi Radu Negru, dar şi Vivien, fetiţa ei de 8 ani, elevă în clasa a I-a.

  • ,,Când am auzit de acest proiect pentru noua secţie de pediatrie nici n-am stat pe gânduri. Mi-am cumpărat materialele necesare, toate de calitate, şi  mi-am luat lucrul în serios. Am considerat că fondurile strânse pentru pictarea pereţilor secţiei trebuie să rămână tot pentru copii. Era vorba despre  suma de 3750 de lei, bani pe care i-am donat pentru  ,,Cutiuţa călătoare”.  Cu forţe proprii am dat culoare pereţilor Pediatriei. Am vrut să facem, eu şi familia mea, ceva pentru oraşul nostru” a explicat Nico Opriş, pictoriţa făgărăşeană.

Fluturul de la intrare

La intrare în secţie te întâmpină un fluture cu aripi mari, colorat într-o nuanţă de albastru pur.  Întreaga pictură de pe pereţi este o îmbinare perfectă între nuanţe de albastru până la turcoaz.

  • ,,Le-am spus ,,aripi să poţi zbura” gândindu-mă la micuţii pacienţi care n-ar trebui să rămână mult în spital,  ci să ,zboare”. Am prezentat lumea subacvatică, un imens acvariu cu balene, sirene, meduze, peşti. Am pictat parterul secţiei, la urgenţe şi ambulatoriu. Ştiam că toţi copiii sunt fascinaţi de mare, de ocean şi atunci am ales această temă căreia i-am dat viaţă  precum în poveşti. Am vrut să pozitivăm locul, să-i facem pe copii să zâmbească chiar şi atunci când  nu sunt tocmai bine. Mi-au fost de mare ajutor Andreea, Ruxandra, Emima, Cristiana şi Tomas, copii minunaţi şi talentaţi, iar  Vivien, fetiţa mea, a fost sufletul proiectului.  A contat foarte mult munca lor.  În două săptămâni pereţii au fost pictaţi şi toată lumea a fost impresionată de munca echipei mele. Fără ajutorul familiei mele, nu doar a lui Vivien, nu reuşeam şi nu mă încadram în  termen” a mai spus Nico Opriş.

Atelierele ,,Pictură cu Nico”

Activitatea artistică a Nicoletei Opriş a impresionat întotdeauna. Şi-a dedicat timpul şi talentul mai mult copiilor, organizând ateliere de pictură. Şi-a transformat şi casa într-un astfel de atelier, de multe ori devenind neîncăpător. Cine n-a aflat la Făgăraş de atelierele ,,Pictură cu Nico”!

  • ,,Sunt mulţi copii dornici de pictură, unii sunt începători, alţii deja au pătruns tainele picturii. Să ştiţi că avem copii talentaţi în oraşul nostru. Împreună cu copiii am mai avut şi alte proiecte urbane. Am realizat şotronul de pe promenadă, de lângă statuia Doamnei Stanca. Din păcate a fost pictat cu culori de calitate mai slabă şi în timp s-au şters. Am pictat cu copiii şi trecerea de pietoni din centrul vechi.  Ne-am propus să le refacem, dar să folosim materiale de calitate pentru a rezista în timp” a mai spus Nico Opriş.

Pictează de la 12 ani

Nicoleta Opriş pictează de la 12 ani. A început cu desene în creion după care a trecut la vopsele. În timpul liber aşterne pe pânză sentimente, imagini reale sau imaginare. A pictat sute de tablouri, dar toate au ajuns în casele pasionaţilor de artă.

  • ,,Le-am prezentat pe internet şi am avut multe solicitări. Astfel n-am reuşit să  păstrez o gamă dintre ele pentru a organiza o expoziţie. Îmi place să pictez peisaje cel mai mult.  Am  organizat şi o licitaţie pentru un tablou cu Cetatea Făgăraşului, scopul a fost să donez banii pentru spitalul din oraş în timpul pandemiei. Am strâns atunci 750 de lei. Mi-am propus ca în viitor să îmi expun cele mai frumoase lucrări. Vreau ca darul pe care l-am primit de la Dumnezeu să-l împărtăşesc cu semenii mei” a spus Nico Opriş.

Talentul făgărăşencei este completat de cursurile pe care le-a urmat la Şcoala de artă din Braşov.  Deşi este  licenţiată în relaţii publice, Nico este convinsă, la cei 32 de ani ai ei, că arta picturii îi va domina cariera.  ,,În pictură îţi poţi găsi liniştea, acea stare de bine în care eşti tu” explică pictoriţa făgărăşeană.  (Lucia BAKI)

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here