•   Şantierul de la Cetatea Făgăraşului nu a fost închis nici în perioada de iarnă

  •   Podul de pe latura de nord, aproape finalizat

Şantierul de la Cetatea Făgăraşului nu a fost închis nici în perioada de iarnă, cei 90 de muncitori angajaţi la firma de construcţii din Râmnicul Sărat, Troia SRL, au lucrat împărţiţi în mai multe echipe. ,,Suntem în grafic cu lucrările,  iarna nu a fost geroasă, iar până în prezent pot să spun că am realizat 40% din proiect. Pe şantier sunt 13 echipe care lucrează pe mai multe fronturi, unii sunt la atelierele meşteşugăreşti, alţii muncesc la pod,  la restaurarea zidurilor de apărare   exterioare sau pe latura sudică” a declarat inginerul Vasile Culea. Lucrările de restaurare au început în cursul  lunii iunie 2020 şi se vor finaliza în luna mai 2022.

Podul de pe latura de nord va fi funcţional în aprilie

Una dintre cele mai spectaculoase  părţi din proiect este podul de pe latura de nord a cetăţii, care este destinat  pietonilor. Podul va avea  o lungime de 44 de metri şi o lăţime  de 3,8 metri şi va asigura trecerea peste lac.  ,,Pentru construirea podului de pe latura nordică s-a folosit structură pe piloni forjaţi verticali la 10 metri adâncime de la luciul apei. Apoi s-a pus grinda de coronament şi s-a trecut la structura de  lemn de stejar. Până pe data de 15 aprilie a.c.,  podul de pe latura nordică va fi finalizat’’ a mai spus inginerul Vasile Culea. Un alt pod se va construi   pe latura de est pe unde se intră acum în cetate. Acest pod va avea o parte care se rabatează, adică se ridică numai un segment şi se va vedea luciul apei. Acest pod va fi atât pietonal, dar şi pentru maşini.

Atelierele meşteşugăreşti, aproape gata

O echipă de muncitori lucrează la  atelierele meşteşugăreşti. Spaţiul cuprinde subsolul, unde se vor amenaja depozite,  şi parterul, unde vor fi amenajate atelierele de expoziţie. ,,Lucrările din atelierele meşteşugăreşti sunt aproape gata, mai avem de finalizat ultimul planşeu’’ a mai spus inginerul Vasile Curea. Pe latura de nord şi pe latura de est s-au executat lucrările de reparaţii la structura şarpantei, au fost schimbate şipcile şi ţiglele, iar faţada a fost restaurată. ,,Este o muncă migăloasă, fiecare cărămidă în parte a fost restaurată sau înlocuită, în funcţie de starea ei’’ a mai spus inginerul. Pe latura estică se lucrează la Turnul Tomory, la învelitoarea acoperişului, apoi lucrările vor continua pe laturile de sud şi de vest.

Alei din granit în curtea cetăţii

,,În prezent muncitorii execută lucrări şi la drumul din interiorul cetăţii, la bastion, la corpul de gardă, unde se fac grupuri sanitare şi vestiare pentru garda cetăţii. În  curtea interioară a cetăţii se execută lucrări de decapare a tencuielii, iar când timpul se va încălzi urmează să facem tencuială nouă. În lunile aprilie şi mai  vom suplimenta echipele de muncitori până la 130 de angajaţi.  Vom începe  aleile pietonale şi pista de biciclete din curtea exterioară care vor fi construite din plăci de granit. Lungimea acestora va fi de peste 700 de metri, iar lăţimea de 2 metri”  a mai spus inginerul  Vasile Culea. (Carla TATU)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here