•   La Prejmer gunoiul se plăteşte cu 9 lei, iar la Făgăraş cu 16 lei/lună

  •   Economistul  Persida Ţâmboiu a vizitat societatea de salubritate din Prejmer şi a aflat modul în care se poate menţine un preţ scăzut

9 lei/persoană /lună plătesc cetăţenii din opt UAT-uri din judeţul Braşov pentru serviciile de salubritate oferite de Hidro- Sal Com SRL, societatea Consiliului Local Prejmer.  Este o firmă înfiinţată  în 2003, care are astăzi 59 de angajaţi şi care a reuşit, în cei 17 ani de activitate,  să atragă fonduri europene pentru dezvoltare. Ce are Hidro- Sal Com SRL în comun cu Salco Serv SA din Făgăraş?  Sunt departe de a se asemăna în privinţa dezvoltării, a calităţii serviciilor  şi al tarifelor pentru serviciile de colectare a deşeurilor. Dar totuşi au în comun contractarea serviciilor de consultanţă de la aceeaşi firmă, Smart Jod HR SRL din Braşov, coordonată de Maria Suciachi. Smart Job HR SRL şi Maria Suciachi în calitate de manager  s-a ocupat în octombrie 2018 de organizarea concursului pentru ocuparea funcţiei de director general al firmei din Prejmer,  iar la Salco Serv   a preluat, în 2019, serviciul de resurse umane. În decembrie 2020 Maria Suciachi  a fost numită director general la Salco Serv, leafa ei în prima lună fiind de 5500 lei. Tot prin comparaţie, Hidro-Sal Com deserveşte cu cei 59 anhajaţi 8 UAT-uri, peste 30.000 locuitori, iar Salco Serv deserveşte municipiul şi comuna Hârseni (conform site-ului propriu), nu depăşeşte 30.000 de cetăţeni şi are 123 angajaţi. Hidro-Sal Com a avut la finele anului 2019 o cifră de afaceri de 4.416.016 lei, venituri totale de 4.453.674 lei, cheltuieli totale de 4.450.791 lei, creanţe de 684.212 lei şi profit de 2.883 lei. Salco Serv SA a avut la sfârşitul anului 2019 o cifră de afaceri de 9.110.898 lei, venituri totale de 9.132.503 lei, cheltuieli totale de 9.117.613 lei, creanţe de 2.923.168 lei şi o pierdere de 8.932 lei. Hidro-Sal Com SRL deserveşte şi localităţile Veneţia şi Ticuş din zona Făgăraşului.  Economistul Persida Ţâmboiu a vizitat sediul firmei Hidro-Sal Com SRL Prejmer după ce s-a ocupat îndeaproape alături de colegii ei de partid, PNL, de întocmirea şi fundamentarea proiectului HCL privind tarifele practicate de Salco Serv SA în anul 2021, propunerea fiind de 10,9 lei/persoană/lună.

În vizită la Hidro-Sal Com din Prejmer

,,Am fost  într-o vizită la Hdro- Sal din Prejmer, firmă care asigură serviciile de salubritate pentru Prejmer şi încă 7 UAT-uri din judeţ. Colectează  gunoiul de la  peste 30.000 persoane fizice. Cei mai apropiaţi de noi sunt cei de la Veneţia şi Ticuşu, cu care au semnat contract în februarie 2021. Tariful pentru  persoane fizice este 9 lei/lună. La fel ca şi Salco Serv care este firma CL Făgăraş, Hidro-Sal este firma CL Prejmer. Am aflat că primele fonduri europene accesate de Hidro-Sal  au fost în 2007 pe FADR, în perioada de preaderare, apoi în 2016, iar acum lucrează la un nou proiect pe programul de rezilienţă.  Firma are 60 de salariaţi.  Tot gunoiul  care se colectează este depozitat pe o platformă care are 3 ha, unde se selectează. Maşinile cu deşeurile colectate din teren se cântăresc, apoi intră în hală şi descarcă. Ajung într-un tocător, iar de acolo cu o bandă se duc deşeurile în ciur. La fiecare început de an întocmesc un calendar de ridicare a gunoiului  care ajunge la fiecare cetăţean. Au zile şi culori diferite pentru colectarea deşeurilor. La fiecare locuinţă se distribuie gratuit câte 4 pubele, câte una pentru fiecare sortiment: sticlă, plastic, hârtie şi gunoi menajer” a explicat ec. Persida Ţâmboiu.

Nici 20% din gunoiul menajer nu se transportă la Fineco

,, La această societate lucrurile se leagă  unul de altul, este un lanţ la care toate zalele sunt legate. De exemplu, au 6 femei care lucrează la bandă, iar condiţiile în care lucrează sunt însă  extraordinare. În hală au vestiare pentru bărbaţi şi femei, căldură, etc. După sortarea de la ciur, gunoaielele merg la prese. Au contracte cu  firme specializate pe deşeuri de plastic, sticlă, hârtie. Ne explicau că negocierea cu aceste firme este astfel făcută încât dacă reuşesc să facă un transport nu plătesc costul transportului. Din tot gunoiul  selectat şi cel menajer duc undeva la  15% -max 20% la Fineco. Procentul este substanţial mai mic faţă de Salco” a mai explicat ec. Persida Ţâmboiu.

,,La Făgăraş din păcate  s-a ajuns ca politicul să se înfigă peste tot”

,,Firma este condusă de directori desemnaţi prin concurs, iar lucrurile sunt organizate să meargă firma nu să fie gestionată aşa cum este Salco. Au spus că au avut contacte cu Primăria Făgăraş şi cu Salco, dar n-au găsit deschidere şi drept urmare  ei continuă să se dezvolte, iar Salco Făgăraş  să facă doar ce ştie să facă. Chiar acum negociază pentru achiziţionarea unei celule pentru a transforma gunoiul menajer în compost şi au trimis şi la Făgăraş, dar nu au primit răspuns. Hidro-Sal este dovada că se pot face lucruri bune. Când  oamenii îşi fac treaba fără să conteze cine şi ce culoare are şi nu intervine politicul, pentru că la noi în Făgăraş din păcate  la asta s-a ajuns ca politicul să se înfigă peste tot, se întâmplă astfel de lucruri. Când nu, ne uităm la Făgăraş şi vedem ce se întâmplă. Sunt foarte bine organzaţi la Hidro-Sal.  Între directori şi salariaţi este o relaţie bazată pe respect şi nu pe teamă, nu pe frică” a mai spus ec. Ţâmboiu.

,,La Hidro-Sal se poate să se reducă foarte mult cantitatea de deşeuri care va ajunge la Fineco, la Salco, nu”

,,În ziua în care Salco a făcut darea de seamă şi eu am mers la şedinţă, tocmai pentru a veni în sprijinul oamenilor să înţeleagă cum s-a calculat şi ce s-a făcut acolo, preşedintele CA mi-a spus într-o pauză  că nu iau în calcul faptul că gunoiul se duce de la Făgăraş la Braşov şi este o anumită distanţă. De acord cu asta, distanţa este clară, dar ideea  este că nu trebuie să ducem tot gunoiul la Braşov. Asta trebuie să înţeleagă oamenii. Nu trebuie să laşi gunoiul pe rampă, dar nici nu trebuie să-l ducem  pe tot pentru că există o legislaţie a Mediului care prevede  nişte ţinte asumate, ţinte pe care nu şi le asumă Salco,  Salco este operatorul,  ci şi le asumă UAT-ul. La Hidro-Sal se poate să se reducă foarte mult cantitatea de deşeuri care va ajunge la Fineco, dar la Salco, nu” mai explică Persida Ţâmboiu.

Dotări cu bani europeni

,,Dotările şi le-au făcut pe bani europeni. Salco nu şi le mai poate face acum pentru că 2 ani consecutivi a înregistrat pierderi, adică vorbim  de 15 miliarde  în doi ani pe care cine le acoperă? Deci aceşti 2 ani cu pierdere  consecutivă nu permite firmei Salco să acceseze fonduri europene.  Auzisem de la cunoscuţi despre această firmă din Prejmer şi am considerat că ar fi bine să mă documentez la faţa locului. O experienţă plăcută” a încheiat ec. Persida Ţâmboiu.

Ciurul, investiţie de 100.000 euro, stă  nefolosit

În iulie 2017 Salco Serv SA a achiziţionat un utilaj pentru selectarea deşeurilor menajere, denumit ciur, cu 100.000 euro, bani proveniţi din bugetul local. Se justifica atunci investiţia prin reducerea cheltuielilor cu deşeurile colectate. Era însă nevoie de avize şi autorizaţii de la Garda de Mediu pentru montarea şi punerea lui în funcţiune.   Niciunul dintre cei 5 directori care s-au perindat la condcerea Salco n-a obţinut aceste avize, deşi în societate au fost angajate persoane pentru   departamentul de Mediu, vezi ultima angajare prin OLX.  Prin urmare ciurul nu funcţionează, iar 100.000 euro, bani publici, stau blocaţi în fiare. Nimeni nu răspunde pentru această situaţie, nici măcar primarul nu mai face referire la această investiţie . (Lucia BAKI)

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here