Cum se vede Făgăraşul de la tribuna Parlamentului României? Câţi bani au fost repartizaţi pentru infrastructura rutieră şi pentru spitale din bugetul naţional? Se vor înăspri restricţiile în perioada sărbătorilor pascale? De ce nu are Făgăraşul viceprimar la 6 luni de la alegerile locale? Sunt doar câteva întrebări la care senatorul PSD, Marius Gheorghe Toanchină, a răspuns într-un interviu acordat ziarului Monitorul de Făgăraş.

Reporter.: Parlamentul a votat bugetul 2021. Alocaţiile bugetare reprezintă interesul românilor?

Marius Toanchină: Bugetul României, între ordin şi batjocură. Înainte de a se prezenta în faţa Parlamentului pentru a fi supus dezbaterii atât bugetul cât şi amendamentele,  premierul Cîţu a fost  chemat la Bruxelles unde i s-au trasat toate  ordinele, astfel că  bugetul n-a suferit nicio modificare în sensul extinderii, majorării pentru a avea vreo şansă cel puţin vreun amendament. Nu s-a ţinut cont  de necesităţile României pentru că bugetul este forma concretă a atitudinii partidelor de la guvernare faţă de popor. Este un buget al batjocurii, al sărăcirii  poporului, al austerităţii, iar amendamentele depuse de către opoziţie, în special PSD, reprezintă strigătul de disperare al poporului român, în ele se reflectă nevoile reale. Sănătatea nu a primit niciun ban în plus, spitalele regionale despre care se vorbea în campanie electorală ca priorităţi, n-au primit nimic. Se merge  mult pe înzestrarea Armatei, pe cumpărarea de vechituri de la partenerii noştri strategici, aşa zişi parteneri pentru că nu este o relaţie de egalitate ci una de subordonare, au primit finanţări  acele proiecte care însă nu ajută această ţară. Nu trebuie uitat faptul că Guvernul Orban a împrumutat miliarde euro în 2020 când a debutat această pandemie, sume despre care nu s-a dat nicio socoteală.  Domnul Iohannis, când s-a  întors de la aceeaşi înaltă poartă de la Bruxelles, ne-a promis 80 de miliarde de euro, nu ştim unde s-au risipit, de ce nu se mai vorbeşte despre ele, pare-se că a fost doar o temă de campanie. Granturile pentru IMM-uri, ministrul Năsui  a făcut plângere la DNA pentru firmele beneficiare a acestor granturi tocmai pentru a învinovăţi mediul de afaceri românesc în ochii europenilor, de a-l decredibiliza. El nu a înţeles disperarea oamenilor.

R.: Au fost repartizaţi bani din buget pentru investiţii în infrastructură?

M.T.: Foarte puţini bani şi preferenţial, se duc banii spre administraţiile PNL şi USR-Plus. Au fost şi plângeri penale în acest sens. Nu s-a  întâmplat în guvernarea PSD, care a dat bani tuturor în mod echitabil în  funcţie de necesităţile reale, ei nu au stigmatizat  administraţiile care aveau altă culoare decât cea roşie.

Cămătarii politici internaţionali

R.: Pot fi susţinute pensiile?

M.T.: De foarte mult timp acest popor trăieşte din împrumuturi, iar banii împrumutaţi nu se duc în economia reală care ar urma  să fie generatoare de profit, profit din care să se facă alte investiţii, să se asigure salariile şi pensiile acestui  popor şi să se dea înapoi şi împrumuturile. Nu aş vrea să cred că la un moment dat creditorii noştri internaţionali, în marea lor majoritate având un statut de cămătari internaţionali, ne vor solicita de urgenţă să restituim banii şi astfel să dăm anumite teritorii sau zone importante economic. În vizorul mai marilor Europei se află la acest moment Portul Constanţa, râvnit de olandezi, şi băncile româneşti care mai sunt. Dacă nu se va trezi clasa politică consecinţele vor fi grave.

,,Lupta este dusă împotriva lui Dumnezeu şi a credinţei ortodoxe”

R.: Se vor înăspri restricţiile de Paşti?

M.T.:  Să interzică slujba de Paşte? Nu vor putea opri credinţa acestui popor. Iar să nu uite cei care conduc ţara că a mai fost unul care a interzis credinţa şi a sfârşit  într-un timp foarte scurt. Este şi o manipulare care se pare că nu mai este luată în serios, un lucru  bun de altfel.  Pentru că nu poţi în 10-15 martie să spui cum va reacţiona acest virus în 2 mai. Sau dacă ar fi să citim mesajul real din această anticipare a unor evenimente chiar în  noaptea de Înviere trebuie să înţelegem un lucru, lupta  care este dusă în  acest moment este împotriva lui Dumnezeu şi împotriva credinţei ortodoxe. Ăsta este de fapt scopul lor, de a-l scoate pe Dumnezeu din sufletul oamenilor,  împiedicându-i să meargă la biserică, să meargă la Înviere, să meargă  de Crăciun la biserică sau la alte pelerinaje. Dar acest lucru  nu se va putea face. S-a încercat după 1945, iar reacţia  poporului român şi capacitatea  lui de a îndura vitregiile acestor oameni fără Dumnezu a şocat pe toată lumea, iar acest popor a ieşit  mai călit, mai purificat, ca fierul din foc.

,,Prin proiectul ocolitoarei s-a oferit făgărăşenilor o iluzie”

R.: Cum  se vede Făgăraşul din Parlament?

M.T.: Un amendament  la buget pe care l-am depus a vizat ocolitoarea Făgăraşului. Un proiect care a fost şi în atenţia foştilor parlamentari de Făgăraş, dar care acum nu-l mai susţin. S-a făcut şi împrumut pentru ocolitoare, dar banii s-au folosit la alte investiţii. S-a oferit făgărăşenilor o iluzie din punct de vedere al materializării acestei investiţii. La ora actuală acest proiect nu poate fi realizat fără bani din alte surse. Se mai vorbeşte despre tronsonul de autostradă Braşov-Comarnic şi Sibiu, dar sunt la stadiu de studiu de fezabiltate. Acest tronson este  posibil să salveze oraşul de povara traficului greu care la acest moment nu putea fi atenuat decât de această ocolitoare.  Părerea mea este că nu se va realiza curând. Suntem ţara studiilor de fezabilitate, poate singura ţară care a plătit 95% dintr-o autostradă care nu s-a făcut. Din păcate nu se cere socoteală pentru lucrurile acestea.

Alegerea viceprimarului,  în impas

R.: Făgăraşul nu are viceprimar. Speraţi ca funcţia să fie ocupată de un consilier PSD?

M.T.: Este greu de spus, dar este timpul să fie ales. Lumea trebuie să înţeleagă că PSD Făgăraş nu are nicio implicare în acest proces, este o decizie strict a organizaţiei judeţene care trebuie să confirme cel de- al 4-lea  consilier de pe lista supleanţilor.  Variante în ordinea creionată de conducerea care a întcmit lista sunt Cornea, Polmolea, Ioan Ursu şi Trâmbiţaş Silviu. A existat o tentativă de validare a lui Trâmbiţaş însă a fost respinsă pe motivul prematurităţii, concretizată  în omisiunea validării. Organizaţia  judeţeană l-a propus pe Trâmbiţaş, în condiţiile în care 19 din listă şi-au depus demisiile. Dar aceste demisii n-au produs efecte juridice care să ducă  la posibilitatea de a-l valida direct pe Trâmbiţaş, ocupantul poziţiei 7. Instanţa a respins validarea lui Silviu Trâmbiţaş.  În acest moment organizaţia Făgăraş nu este implicată în acest proces, dar orgnizaţia judeţeană este obligată să respecte lista. Dacă nu este completată lista, funcţia se redistribuie. În plus sunt probleme şi la PNL. Până nu este legal constituit CL, nu se pune problema alegerii viceprimarului.

Organizaţia PSD Făgăraş, dizolvată

,,Organizaţia PSD se reorganizează din temelii. S-a  decis dizolvarea organizaţiei PSD Făgăraş  de către organizaţia judeţeană şi sper să fie o măsură constructivă. De-a lungul timpului, organizaţia PSD de la Făgăraş a fost confiscată de cei care au condus-o anterior. Ştim foarte bine persoanele, una a plecat la alt  partid şi şi-a luat toată camarila, următorul preşedinte a plecat la PNL şi şi-a atras o parte din membri cu el. Am ajuns  în situaţia în care în campania pentru parlamentare am fost cam 10 membri activi, soldată cu un succes, iar o parte dintre foştii membri care au plecat după preşedinte la PNL pentru interese strict personale, au luptat împotriva PSD deşi le-a oferit multe privilegii de-a lungul timpului. Nu erau tentanţi pentru PNL dacă nu ar fi trecut prin acest filtru al PSD. Voi aduce la PSD Făgăraş oameni de calitate, care nu au interese personale, care se pot pune cu  toată convingerea în slujba cetăţenilor, iar nu oameni care pot să-şi  facă firme pentru a aduce  bani liderului sau conducătorului de partid, aşa cum se practica. Listele pentru  consiliul local presupuneau sume cu mai multe zerouri, diferea chiar şi moneda. Toate acestea s-au terminat pentru cine vrea să înţeleagă. Cei care nu vor să înţeleagă chiar îi rog să plece pentru că nu-şi vor mai putea  cumpăra locurile eligibile în consiliul local.  Aceste metehne au dus la erodarea încrederii nu doar la PSD, ci la toate partidele” a declarat Marius Toanchină, preşedintele organizaţiei PSD Făgăraş.  (Lucia BAKI)

1 COMENTARIU

  1. Mi se face scarba! PSD-ul e acum preocupat de binele „prostimii”. Ocolitoarea nu s-a facut de 30 de ani. Da’ nu e si PSD-ul de vina, normal, doar ceilalti. Nu va mai dati „aparatorii crestinismului”, pt. ca prin felul in care ati condus tara asta sunteti niste criminali (mor oameni in spitale din cauza unui sistem medical corupt, mor oameni pe sosele din cauza lipsei unor amarate de autostrazi … etc). Pentru mine e uimitor cum poti tu, nene, sa ai fatzuca aia „nevinovata” in timp ce vb. despre valori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here