Monitorul Expres: Andra ODIRU

Un bărbat de 44 de ani, administrator al uneia dintre cele mai importante firme românești de închiriere și vânzare a autorulotelor, firmă cu sediul central în Brașov, a fost arestat pentru un prejudiciu de aproximativ 12 milioane de lei, în dauna unor societăți de leasing. Anchetatorii au aflat că bărbatul ar fi falsificat documentele privind cumpărarea de autorulote direct de la producători străini. Pe baza acestor documente, Florin Hrițuliac ar fi reușit să vândă vehiculele, cu „banii jos“, unor societăți de leasing, de la care tot el le-ar fi preluat apoi în leasing, fără ca mașinile respective să fi ajuns măcar un minut pe teritoriul României.

Modul de operare

Povestea afacerii cu autorulote a început în 2015. În șase ani, firma brașoveană a devenit una din cele mai puternice companii de pe piața românească de autorulote. Experiența de business a însemnat, spun anchetatorii și cunoașterea în amănunt a slăbiciunilor sistemului, în special în relația dintre companie și firmele de leasing. Potrivit investigației penale, totul pornea de la așa numita procedură de „sale and lease back“: importatorul ia direct de la producător autorulotele, le plătește integral, iar apoi vehiculele sunt date unei firme de leasing. Firma de leasing primește vehiculul și îl achită integral importatorului. Apoi, vehiculul se întoarce la importator, iar acesta achită lunar o rată de leasing firmei în cauză. Anchetatorii au stabilit că modul de operare începea cu o cerere de ofertă, adresată de importator (firma brașoveană) producătorilor de autorulote – fabrici din Italia și Germania. Fabricile ar fi făcut respectivele oferte, iar pe facturile pro-forma ar fi apărut seriile de șasiu ale unor autorulote. Anchetatorii spun că administratorul firmei brașovene ar fi folosit seriile de șasiu pentru a falsifica facturi și ordine de plată pentru vehiculele respective. Adică documente care atestă în mod nereal că mașinile au fost preluate, iar valoarea lor, achitată integral. Mai departe, documentele falsificate intrau, spun anchetatorii, pe circuitul „sell and lease back“. Adică cele mai multe firme de leasing plăteau vehiculele fără să le verifice faptic existența. Patru firme de leasing au fost păgubite, în acest fel. Surse judiciare spun că prejudiciul total este de aproximativ 12 milioane de lei, pentru faptele de înșelăciune și de 2,5 milioane de lei, pentru fapte de spălare a banilor. Și că doar una singură din cele patru firme a ținut să verifice existența faptică a autorulotelor din documentele de plată primite de la importator. Ancheta a scos la iveală faptul că, în acest caz, frauda a fost posibilă cu complicitatea unui fost angajat al firmei de leasing.

Arestat pentru 30 de zile

Faptele sunt investigate de lucrători ai Secției Regionale de Poliție Transporturi Brașov, sub coordonarea unui magistrat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Brașov. Anchetatorii au făcut vineri percheziții, în acest dosar. Și i-au reținut pe Florin Hrițuleac, administratorul firmei, pe soția acestuia și pe fostul angajat al societății de leasing. În plus, mama administratorului este și ea suspectă în dosar. Sâmbătă, procurorii au propus instanței de judecată arestarea lui Hrițuliac și a fostului angajat de la firma de leasing. „Instanța (…) admite propunerea de arestare preventivă formulată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov şi dispune arestarea preventivă pentru 30 zile începând cu data de 17.04.2021 şi până la data 16.05.2021 inclusiv, a inculpaţilor Hrițuliac Florin, cercetat pentru infracţiunile de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată (…) şi înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave și Păușescu Daniel, cercetat pentru infracţiunea de complicitate la infracţiunea de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave“, se arată în încheierea de ședință, de sâmbătă, a Tribunalului Brașov. Termenul de contestare a deciziei de arestare eate de 48 de ore. Niciuna dintre persoanele implicate în acest dosar penal nu poate fi considerată vinovată, până la o eventuală sentință definitivă, pe fond, a unei instanțe de judecată.

„Afacere” de succes

Potrivit administratorilor companiei, citați de presă, afacerea cu autorulote s-a născut în 2015. „Soţia mea are câini de rasă cu care mergeam la concursuri peste tot în Europa şi aveam nevoie de o maşină mai mare. Mergând din aproape în aproape, am descoperit un importator în Otopeni, iar după doi ani am cumpărat un autocar, care a costat aproximativ 200.000 de euro. Apoi au început să îmi vină idei şi am mai cumpărat o autorulotă”, spunea Florin Hrițuliac acum ceva timp, citat de businessmagazin.ro. Antreprenorul susținea că a primit prima rulotă pe 2 aprilie 2015, iar pe 4 aprilie deja o închiriase până pe data de 6 ianuarie 2016, pentru 130 de euro pe zi, printr-o singură postare pe site-ul OLX. Oficial, afacerea a crescut și, potrivit aceleiași surse, flota companiei e formată acum din 61 de autovehicule. Iar tariful de închiriere variază între 27 de euro şi 190 de euro pe zi, în funcţie de sezon, de gama din care face parte vehiculul şi de perioada pentru care este închiriată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here