Din clădirea prăbuşită în cartierul Combinat la începutul lunii martie 2021 a mai rămas doar structura din metal, dar şi multă mizerie. S-au furat toate materialele care au format pereţii imobilului, mai puţin stâlpii din metal.  De atunci locul a devenit un spaţiu în care copiii din cartier se joacă, dar  şi un pericol pentru cei mici. Locatarii  sunt revoltaţi pentru că zona respectivă a devenit un focar de infecţie.  Nimeni însă nu pare a fi  preocupat de această situaţie.

  • ,,Structura din  metal nu a fost dezmembrată pentru că au venit reprezentanţi de la Primărie şi Remat au făcut poze şi ne-au ameninţat să nu-l tăiem. Însă, această structură trebuie tăiată cât mai urgent până nu se întâmplă o tragedie.  Copiii se urcă pe suportul metalic şi pot cădea pe placa de ciment. Până nu se întâmplă o tragedie nu se ia nicio măsură. Aşa se practică la noi în cartier. Până nu a murit un copil călcat de o maşină, nu s-au luat măsuri pentru limitarea vitezei pe şosea. Aşa se va întâmpla şi cu structura metalică, până nu moare cineva, nu se implică nimeni. Mai mult,  şuruburile de la suporţii din metal au fost furate, iar pericolul este şi mai mare.  De când s-a demolat clădirea nu s-a făcut curăţenie. Locul a devenit un focar de infecţie, iar copiii se joacă printre mizerii’’ a spus Ioan Drăgălai de 36 ani.

Clădirea, care s-a vrut a fi un centru social destinat persoanelor defavorizate de etnie romă din cartierul Combinat, se deteriorase de mai multă vreme şi chiar da semne de prăbuşire, aşa cum afirmau locatarii din zonă,  dar nimeni n-a luat nicio măsură.  La începutul lunii martie a cedat tavanul, urmând şi alte părţi din clădire.  Văzând că nicio autoritate nu  se implică, locatarii din zonă s-au apucat de demolat. Cu mic cu mare, locatarii s-au apucat de dezmembrat ziduri pentru a valorifica materialele  pentru încălzirea  bărăcilor în care locuiesc.  Un constructor ar spune că s-a făcut demolarea fără costuri şi astfel se eliberează terenul. Clădirea  a fost construită în 2010 cu fonduri de la Consiliul Judeţean Braşov. În proiect avea ca destinaţie ,,centru social pentru persoanele defavorizate de etnie rromă” pentru care s-au cheltuit nu mai puţin de 2,2 milioane de lei din banii publici. Niciodată n-a fost dat în folosinţă acest centru, n-a fost racordat la apă, curent şi gaz. Etajul era compartimentat pentru locuinţe, iar parterul pentru spaţii comerciale.   La un simplu calcul constatăm că metrul pătrat al construcţiei a ajuns la   aproximativ 5.000 euro. Mai mult, construcţia a fost  edificată pe terenul altui proprietar, nu al Judeţului,  şi fără autorizaţie de construcţie. Clădirea  cu geamuri termopan, uşi solide, trona într-un cartier cu bărăci, mizerie şi sărăcie.  Oricum, din 2010 până în prezent a fost lăsată de izbelişte, deşi locatarii de aici nu au locuinţe.   Nicio autoritate nu s-a mai interesat de ea, nici CJ Braşov nici Primăria Făgăraş pe al cărui teren era edificată. (Carla TATU)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here