AGRO CS România, Mândra, nr. 57 B

e-mail: agrocs@agrocs.ro

Tel: 031/7800117; 031/7800116

 

Primăvara se plantează plantele în grădină şi vă propun un sistem de grădină la înălţime care are multe avantaje. În primul rând nu mai există contactul între sol şi grădină, iar dăunătorii, gândacii, acarienii, râmele nu afectează cultura. Grădina la înălţime se face într-un mediu controlat şi tot sistemul conţine produse  naturale, fără chimicale. Pentru aceasta se confecţionează  o cutie din lemn cu înălţimea de 1- 1,20 metri, iar cu o folie geotextil acoperim  fundul cutiei şi lateralele, după care adăugăm staturile necesare unde se face plantarea.

  •   Primul strat,  de jos, este un strat de drenaj care permite apei să se dreneze foarte bine astfel încât să nu menţină apa la nivelul rădăcinilor. În funcţie de înălţimea cutiei 30 % din volum trebuie ocupat cu stratul de drenaj.
  •  Următorul strat este stratul de compost care provine din material vegetal şi are marele avantaj că într-un mediu controlat el începe să degaje căltură. Aces fapt  permite plantelor să se dezvolte (atunci când temperatura de afară este de 11 – 12 grade Celsius),  să beneficieze în mod natural de un aport de căldură. Totodată compostul  ajută şi la fertilizarea naturală a plantei. De preferat, să se pune un strat de 40% din volumul cutiei.
  •   Ultimul strat este  un strat de substrat. Această grădină nu va fi nevoie să fie plivită pentru că în substrat nu vor apărea alte plante decît cele plantate.

În această grădină la înălţime se pot planta: legume, flori, arbuşti, căpşuni, iar în funcţie de tipul plantei se alege substratul necesar. O perioadă destul de lungă substratul din cutie menţine fertilizarea plantelor, iar prin creşterea rădăcinilor trecând în stratul de mijloc vor găsi o fertilitate naturală din partea compostului. Pentru menţinerea acestei culturi într-un mod natural, cantitatea de compost şi substrat scade din cutie şi se poate adăuga  substrat din  gama NATURA care conţine elemente naturale. După o perioadă de timp planta are nevoie de un aport de fertilizant şi se poate folosi unul  natural din gama NATURA pe bază de material organic. Pentru îmbunătăţirea solului se adăugă mraniţă, care este un amestec de gunoi de grajd. În cultură pot apărea insecte, în acest caz se foloseşte un insecticid natural pe bază de  ulei de plante tot din gama NATURA care se numeşte Rock Effect, acest insecticid se poate folosi şi preventiv.  După aplicarea insecticidului este necesar ca fructul să fie lăsat două, trei zile şi apoi poate fi consumat după ce este bine spălat.

Sfaturi practice  pentru menţinerea umidităţii în sol

Pentru menţinerea umidităţii în sol pe perioada de vară, în jurul tulpinii plantelor, dar  şi în ghivecele cu flori se pune un strat de 5-10 cm de scoarţă de lemn decorativă sau scoarţă cip de lemn colorat. Avantajele acestor produse menţine umiditatea la nivelul solului şi împiedică să crescă  alte plante. Aceste produse au un aspect vizual care înfrumuseţează grădina. În funcţie de tematica grădinii se pot folosii culori precum: roşu, galben, potrocaliu, maro, albastru, alb etc. Scoarţa de lemn decorativă sau scoarţă cip de lemn colorat sunt produse care  se găsesc în gama FLORIA.

Fertilizarea  în sezonul de vară

Fertilizarea pentru sezonul de vară trebuie menţinută la un nivel ridicat datorită stresului termic când planta consumă energie mai mare, iar aportul fertilizantului va suplini acest consum. Trebuie menţinut însă dozajul corespunzător şi planta trebuie irigată după fertilizare. În perioada de vară pe lângă plantele de balcon muşcate, petunii etc, înfloresc rododendronii şi azaleele care sunt plante de grădină frumos colorate, însă aceste plante au nevoie de un regim special de îngrijire. Aceste plante sunt plante acidofile  şi au nevoie de un substrat mai acid.  Substratul pentru  rododendroni şi azalee este făcut special pentru a ajuta la menţinerea florilor, dar  şi la coloritul intens. Aceste plante au nevoie de  fertilizanţi  speciali din gama AGRO şi FLORIA.  Pentru evitarea stresului termic plantele au nevoie de un fertilizant cu un adaos de potasiu care permite plantei să facă faţă stresului termic. În acest sezon culturile de legume şi fructe ajung în perioada de creştere şi coacere şi au nevoie de fertilizanţi care ajută la o infloreşcenţă mai colorată sau un fruct mai mare. Recomandăm fertilizantul  Kristalon fruct şi floare ca se găseşte sub formă de pulbere cu o concentraţie mare. Cu 10 grame din acest fertilizant este suficient pentru a produce 10 litri de fertilizant lichid. Acesta conţine microelemente  precum fier, cupru, zinc, magneziu etc.  În sezonul de vară şi gazonul are nevoie de un fertilizant specializat din gama Garden Boom care ajută gazonul să reziste peste vară.

Nisip special cu proprietăţi de modelaj

O dată cu pregătirea grădinii se poate amenaja  şi un spaţiu de joacă pentru copii cu nisip special care are proprietatea de a putea fi modelat. Acest nisip este colorat, iar copiii pot construi castele. Nisipul cu proprietăţi de modelaj se găseşte în gama AGRO.

1 COMENTARIU

  1. Buna ziua!
    De cand ramele dauneaza cultura?
    Cum facem sa controlam caldura compostului, si ce facem dupa ce se raceste compostul?
    Va multumesc pentru raspuns!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here