•    Peste 20 de angajaţi vor intra în şomaj
  •    Demersuri pentru un Centru de sănătate multifuncţional

 

Clinica Paltinul din Victoria se închide la sfârşiul acestei luni, după 10 ani de activitate.  Toţi angajaţii unităţii îşi vor pierde locurile de muncă, preavizele fiindu-le înmânate încă de la începutul lunii mai. Situaţia se datorează expirării  Contractului de asociere în participaţiune nr. 4244/48RC dintre oraşul Victoria şi SC SAM Servicii Avansate Medicale SRL Sibiu. Conducerea Primăriei Victoria n-a fost interesată să prelungească acest contract astfel ca unitatea medcală să-şi continuie activitatea, dar nici administratorul clinicii, aşa cum declară,  nu mai poate susţine  activitatea unităţii din propriul buget.   În locul Clinicii Paltinul, la parterul imobilului şi la etajul I, se va înfiinţa un Centrul de sănătate multifuncţional cu 20 de paturi, cu spitalizare de zi pentru  mai multe specializări. Cel puţin aşa susţine Camelia Bertea, primarul oraşului Victoria, dar proiectul ei este deocamdată la nivel declarativ.  Prin urmare, începând cu 1 iunie 2021, la Victoria nu vor mai exista servicii medicale spitaliceşti.

20 de şomeri dintr-un foc

,,În primele zile din  luna mai 2021 am emis preavize pentru toţi angajaţii din spital, 20 persoane,  şi începând cu data de 29 mai a.c.,vor intra în şomaj. Clinica se va  închide în data de 30 mai a.c., întrucât  contractul de asociere în participaţiune a fost încheiat pentru 10 ani şi acum expiră.  Un alt motiv pentru care am decis să plec de la Victoria este  contractul încheiat cu Casa de Asigurări de Sănătate  Braşov care a rămas neschimbat  de când am deschis clinica. În aceste condiţiile nu mai puteam funcţiona pentru că  salariile s-au mărit, iar preţurile la  utilităţi au crescut”, a spus administratorul clinicii,  dr. Ioan Rotaru.

Investiţii de 500.000 euro la Clinica Paltinul

Administratorul Clinicii Paltinul, dr. Ioan Rotaru  a investit la Victoria peste 500.000 euro în echipamente medicale, lucrări pentru amenajarea spaţiilor şi mobilier. În timp ce  Primăria Victoria a finanţat spitalul timp de 5 ani cu 250.000 lei/an, dar a mai alocat fonduri suplimentare pentru  achiziţionarea unor echipamente medicale şi lucrări. ,,A fost o provocare pentru mine şi mă bucur că am realizat acest proiect. M-am ambiţionat şi am demonstrat că se pot realiza lucruri frumoase, însă  nu a mers aşa cum ne-am dorit.  Am angajat muncitori calificaţi pe mai multe domenii pentru executarea lucrărilor din spital ca să economisim bani şi am reuşit să facem lucrări de calitate. 100.000 euro am investit doar în materialele de construcţii. Am făcut un calcul pentru un metru pătrat noi am cheltuit 100 de euro (reparaţii, materiale şi munca fizică). În spitalele din  Sibiu pentru astfel de lucrări se plăteşte mult mai mult, 500 – 600 de euro/mp. Când am preluat spitalul mi-am dat seama cât am de lucru, dar nu mi-a fost frică de muncă. Am aruncat tot, zeci de containere au fost încărcate cu lenjerii de pat rupte, lenjerii de corp, linoleumul care era mucegăit şi rupt, oale ruginite, paturi rupte, saltele infecte, mesele, scaunele şi dulapurile din bucătării arătau jalnic. Dar în prezent clinica din Victoria arată precum  o clinică din Suedia, de unde m-am inspirat. Pentru dotarea spitalului am investit 400.000 euro”  a mai spus dr. Ioan Rotaru.

,,Populaţie este săracă în Ţara Făgăraşului”

,,Când am deschis spitalul la Victoria m-am bazat şi pe pacienţii din mediul rural, însă numărul acestora a scăzut atunci când am crescut taxa de internare de la 20 la 30 de lei pe zi. În calcul au fost luaţi şi pacienţii care urmau să plătească pentru serviciile medicale oferite în spital, însă doar  doi pacienţi s-au internat şi au achitat serviciile medicale, iar aceştia au fost  din judeţul Sibiu. În concluzie, la Victoria trebuie să funcţionaze  un spital social pentru că populaţia este îmbătrânită şi săracă. Sper ca activitatea medicală să nu se încheie aici, iar populaţia să beneficieze în continuare de servicii medicale. M-am legat sufleteşte de acest spital, de echipa medicală cu care am lucrat zi de zi şi de oamenii din oraş, însă pe data de 29 mai a.c., vom pune lacăt pe uşă. În următoarea perioadă voi muta arhiva medicală  la Sibiu. Dacă Primăria Victoria doreşte să păstreze echipamentele medicale şi mobilierul să nu rămână clădirea goală va trebui să ne întâlnim şi să discutăm” a mai spus Ioan Rotaru.

Ce spun angajaţii clinicii

  •   ,,La sfârşitul lunii martie a.c., dr. Ioan Rotaru  ne-a convocat într-o şedinţă  şi ne-a anunţat că va închide clinica în data de 29 mai 2021. Am fost şocată când am auzit vestea, nu mi-a venit să cred, dar  am  primit şi preavizul, iar contractual de muncă va înceta la sfârşitul lunii mai 2021.  În această unitate spitalicească muncesc de trei ani  pe postul de infirmieră. La 52 de ani  o să beneficiez de un şomaj de 500 lei pe lună’’ a spus o infirmieră.
  •   ,,De şapte luni lucrez la Clinica Paltinul şi m-am stabilit în oraşul Victoria, unde mi-am închiriat un apartament şi locuiesc împreună cu fiul meu. Copilul este înscris la Grădiniţa cu program prelungit de pe strada Libertăţii, iar din luna iunie a.c.,  o să-l retrag de la cursuri pentru că rămân fără loc de muncă. Nu primesc şomaj şi snt nevoită să-mi caut  un loc de muncă. Nu înteleg de ce nu s-a găsit o modalitate de a funcţiona Clinica Paltinul  până în momentul în care se va deschide spitalul de stat. Dacă se proceda aşa nu ne pierdeam locurile de muncă.    Ultima zi de muncă va fi ziua de  sâmbătă, 29 mai a.c’’ a spus o asistentă de la Clinica Paltinul.
  •  ,,Istoria se repetă. Îmi amintesc  când s-a închis spitalul de Boli Cronice Victoria şi am rămas în aceeaşi situaţie. Când am auzit vestea, mi-am amintit perioada respectivă. Din anul 2015 lucrez la Clinica Paltinul, dar nu m-am gândit că această clinică să se închide. Nu ştiu ce voi face în continuare”, a spus o altă asistentă.

 

Ședinţă extraordinară de îndată a CL Victoria

Joi, 13 mai 2021, aleşii urbei din oraşul Victoria au fost convocaţi în şedinţă extraordinară de îndată, începând cu ora 19.00  pentru a abrogarea HCL nr. 90 din 4 august 2011 privind transmiterea dreptului de administrare a unui părţi din imobilul fostului  Spital de Boli Cronice Victoria, spaţiu în suprafaţă de 393 mp din domeniul public şi privat al oraşului Victoria, în administrarea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenşă Braşov pentru punct de lucru al UPU – SMURD Victoria. În plenul şedinţei Camelia Bertea, primarul oraşului Victoria, a explicat urgenţa acestui proiect, iar aleşii urbei au aprobat proiectul de hotărâre. ,,Am fost la Ministerul Sănătăţii însoţită de colegul Irineu Darău şi m-am întâlnit cu doamna  ministrul Mihăilă şi ne-am prezentat memoriul de  redeschidere a spitalului din oraşul Victoria.   În Victoria nu se poate deschide un spital cu spitalizare continuă de azi pe mâine şi toate aceste  lucruri se vor face progresiv. Pentru început vom înfiinţa  un centru multifuncţional cu spitalizare de zi, cu 20 de paturi, cu mai multe cabinete. Vor funcţiona conform unui program de la ora 8.00  până la ora 20.00, vor fi  cabinete pe specialităţi în sistem de stat, gratuite, iar pacienţii vor beneficia de  masă şi de tratament gratuit. Reprezentanţii DSP Braşov au avizat favorabil această structură pentru oraşul Victoria. În momentul în care demonstrăm că avem cazuri, medici şi aparatută medicală  şi îndeplinim circuitele vom redeschide spitalul. Săptămâna viitoare în şedinţa de consiliul local o să vin cu propunerea de încetarea de drept, la data de 30 mai 2021, a contractului cu SAM,  au trecut cei 10 ani şi nu mai avem nicio obligaţie faţă de acest contract. Oamenii care sunt încadraţi la SAM Servicii să nu rămână pe dinafară pentru că la spitalizarea de zi vom avea nevoie de asistente, infirmiere, medici, muncitori astfel încât nimeni să nu îşi piardă posturile.    Chiar dacă vrem să avem mai multe  secţii, încă nu avem medici. Pe unii i-am identificat şi doresc să vină la Victoria, cu alţii mai purtăm discuţii.   Iniţiem procedurile cu CAS Braşov, în bugetul local sunt incluse salariile personalului medical pentru o lună de zile până când vom  intra în contract cu CAS.  Întreţinerea spitalului va intra în sarcina noastră.   Pentru funcţionarea centrului multifucţional cu spitalizare de zi obligatoriu trebuie ca acest spaţiu să ne revină în administrarea noastră de la Spitalul Clinic de Urgenţă Braşov.  Ulterior vom demara mai multe proceduri rapide astfel încât angajaţii care sunt la SAM să nu rămână descoperiţi sau dacă rămân să fie o perioadă destul de scurtă nu mai mult de o lună de zile” a spus Camelia Bertea, primarul oraşului Victoria.  (Carla TATU)

 

Cum arăta spitalul înaintea înfiinţării Clinicii Paltinul

 

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here