Un tânăr de 19 ani din Iaşi, comuna Recea, cioban la o stână, a fost atacat de o ursoaică în această dimineaţă,  în jurul orelor 10.00. Băiatul abia a fost salvat din ghearele ursoaicei de câinii de la stână. Animalul l-a trântit la pământ şi cu ghearele l-a lovit în zona gâtului, la ochi, pe piept şi la cap. Tânărul a fost transportat la spitalul din Făgăraş de fiul proprietarului acelei stâni la care lucra victima ursului.

,,Credeam că mă omoară!”

,,Eram cu oile în  zona Iaşului, pe lângă staţia de apă, pe Valea Netotului, unde avem stâna. La un moment dat câinii erau agitaţi. Nici nu ne-am gândit că poate fi ursul în acel loc. A ieşit din stufăriş şi a venit direct spre mine. Când era la vreo 3 metri de mine s-a ridicat în picioare. Am zis că mă omoară. Apoi au apărut încă doi urşi, puii ursoaicei, şi aceia foarte mari. Au sărit câinii pe ea şi atunci m-a lăsat pe mine şi s-a repezit la Ionuţ,  băiatul care lucrează la mine, care venise să mă salveze. L-a trântit la pământ şi cu ghearele l-a lovit. L-a zgâriat la gât, pe piept şi în zona capului. Noroc că şi-a pus mâinle şi nu l-a rupt la cap. Câinii l-au alungat. Ursoaica este foarte mare. L-am pansat pe Ionuţ pentru a-i opri sângerarea, după care a venit fiul meu şi l-a dus la spital. N-am mai sunat la Salvare pentru că se pierdea timp” a relatat Ilie Ionuţ Aldea de 49 de ani, proprietarul oilor de la Iaşi. Bărbatul spune că ursul a mai atacat într-o noapte şi i-a omorât o oaie. Aldea este crescător de oi încă din 1990, este vânător şi, spune el,  că a mai avut experienţe cu ursul, dar ca în ultimii ani n-au fost atâtea evenimente tragice.

,, Dacă nu sunt urşi sunt lupi şi invers “

Sorin Şuler, directorul executiv de la AVPS Făgăraş, spune că urşii s-au înmulţit foarte mult. ,,Nu avem altă posibilitate decât să facem goană de împingere pentru a-i muta în alte locuri. Urşii vor ataca în continuare dacă nu vor fi răriţi. Conform Legii 407, a vânătorii, ministrul avea obligaţia să aprobe cota de prevenţie la urs  până la data de 15 mai, dar încă n-a dat nicio decizie în acest sens. Clar, ministrul încalcă legea şi îi este teamă de ong-işti. Vom avea şi tragedii dacă nu se vor lua măsuri. Dacă nu sunt urşi sunt lupi şi invers. În noaptea trecută, 2 lupi au atacat  la Cincu şi au luat 3 oi de la stâna lui Dan Rusu” a declarat Sorin Şuler. (Lucia BAKI)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here