•  95% din titlurile de propriette vor ajunge la săteni
  •  Dotări pentru lucrările edilitare
  •   Investiţie într-o nouă sursă de apă
  •    Teren de sport cu nocturnă la Comăna de Jos

Viorel Grusea a fost cel mai tânăr primar din Ţara Făgăraşului atunci când sătenii i-au încredinţat funcţia prin vot. Era  2008. De atunci, mandat după mandat, primarul ales Viorel Grusea a schimbat faţa comunei. Satele beneficiază de utilităţi, de drumuri asfaltate, de dotări edilitare, iar primăria este deschisă pentru toate problemele cetăţenilor. ,,Ştiam că fără bani nu se poate face administraţie. Trebuia să creştem veniturile, să plătim datorii, să organizăm primăria, să facem o serie de lucrări de gospodărire. Am înfiinţat o societate comercială în subordinea primăriei prin care să realizăm toate lucrările edilitare, astfel scuteam sume importante de bani de la buget. În plus am angajat localnici: zidari, instalatori, electricieni, dulgheri, muncitori necalificaţi. Firma presta lucrări către primărie la preţuri minime şi nu urmăream profit ci o bună şi rapidă execuţie. Şi astăzi funcţionează această societate şi asigură toate lucrările din comună.  În timp am dotat-o cu o autoutilitară cu care să se deplaseze angajaţii la lucrările pe care le comandam. Am achiziţionat  aproape toate utilajele necesare executării lucrărilor în regie proprie: buldoexcavator, freză pentru curăţat păşunile, maşină pentru curăţat iarba de pe şanţuri, lamă pentru zăpadă, autogreder, 2 tractoare cu remorcă, măturătoare pentru asfalt cu picurător de apă, sărăriţă, nacelă cu care să înlocuim becurile de la iluminatul stradal, aparat de sudură, etc. Am accesat fonduri europene prin galul ,,Răsăritul Ţării Făgăraşului” de la Şinca Nouă şi am reuşit să dotăm comuna cu aceste utilaje. Pot spune că folosind firma primăriei am redus cu 70% cheltuielile” a explicat primarul Viorel Grusea.

Titluri de proprietate pentru 95% dintre săteni

Cea mai mare problemă a comunelor este legată de fondul funciar.  La Comăna se vor împărţi titlurile de proprietate pentru 95% dintre proprietarii de pământ din satele comunei. ,,Problema oricărei administraţii publice locale este fondul funciar.  La Comăna finalizăm procedurile  şi putem elibera titlurile de proprietate pentru săteni. În proporţie de peste 95% sătenii vor primi titlurile de proprietate. Lumea se întreabă de ce a durat atât. În primul rînd a fost o mare greşeală că retrocedările au fost lăsate pe primării, iar în decursul anilor legislaţia s-a tot schimbat.  La noi în comună, în perioada 1990-2008, nu s-a făcut nimic. Când am început să lucrăm la fondul funciar, am descoperit o serie de anomalii. Dacă primăria s-ar fi ocupat doar de pământ poate lucrurile se reglau mai repede, dar sunt şi alte probleme în comună. Noi, cei din comisia de fond funciar, a trebuit să înţelegem procedurile şi să lămurim oamenii. Am decis să împărţim terenurile comasat folosind registrul agricol şi să punem în posesie pe fiecare proprietar de teren. Documentaţiile sunt deja depuse la OCPI, urmând să primim titlurile şi să le împărţin sătenilor. Desigur că mai sunt şi nemulţuiri, dar în cea mai mare parte lucrurile au fost înţelese  şi putem împărţi titlurile de proprietate” a explicat primarulViorel Grusea.

Drumuri asfaltate  în comună

Comăna  este comuna cu o infrastructură bine pusă la punct. Toate străzile principale din sate sunt asfaltate, urmând să fie modernizate şi cele marginale din  fiecare sat. În toate satele este  reţea de apă potabilă,  reţea de gaz metan la Comăna de Jos şi Crihalma, iar printr-un proiect de extindere urmează să se realizeze reţeaua de gaz şi în Comăna de Sus şi Ticuşul Nou.  ,,Reţeaua de canalizare din sate este la stadiu de proiect, fiind realizat studiul de fezabilitate pentru care s-au obţinut şi avizele necesare. O problemă comună a primăriilor locale este legată de intabularea drmurilor din localităţi. La Comăna au fost intabulate  toate drumurile comunale. Drumul comunal DC 21, Ungra-Hălmeag, cu graniţă la comuna noastră , va fi şi el modernizat. Avem deja proiectul tehnic care urmează să fie implementat” a adăugat Viorel Grusea.

Investiţie pentru a doua sursă de apă

Fiecare gospodărie din comună este legată la reţeaua de apă care se alimenteaă  dintr-un izvor de suprafaţă, ,,Izvorul Crăiasa” de la Comăna de Sus. Numai că în sezonul estival, debitul apei scade, iar apa se distribuie  cu program.   ,,Este o problemă în timpul sezonului cald când debitul scade foarte mult. Pentru a elimina această problemă  am găsit o altă sursă de apă care să suplimenteze debitul pe vară. Încă din 2018  facem demersuri pentru a folosi Valea Comănei ca sursă de apă. Am făcut proiectul tehnic, cu captare de mal, cu staţie de filtrare şi potabilizare şi o reţea de 1,9 km. Se mai lucrează la captare, dar staţia este realizată. Astfel, vom folosi atât ,,Izvorul Crăiasa”, iar când este nevoie şi Valea Comănei” a explicat  Viorel Grusea.

Pagube cauzate de inundaţii

Comuna Comăna a înregistrat pagube la fiecare inundaţie, ca să nu mai amintim de podul de la Crihalma care a fost dus de apă, lăsând sătenii fără drum de acces.  Podul de la Crihalma de peste Olt a fost construit de nou într-un timp record şi dat în folosinţă anul trecut.  ,,A fost o perioadă foarte grea pentru săteni până s-a construit podul nou. S-a realizat într-un timp record, dar cu multe insistenţe la nivel de judeţ şi naţional” a explicat primarul Grusea. Astfel locuitorii din Crihalma nu mai trebuie să facă un ocol de 37 kilometri pentru a ajunge în Comăna de Jos. Valoarea totală a lucrărilor a fost de 18,8 milioane de lei, inclusiv TVA. Noul pod are o lungime de 86,60 metri şi rampe de acces cu o lungime de 640 de metri. Lăţimea părţii carosabile este de 7,8 metri, iar cea a trotuarelor de un metru.  Vechiul pod peste râul Olt, care leagă satele Crihalma şi Comăna de Jos, era din lemn şi, în 30 iunie 2018, a fost luat de ape. Încă din luna martie a anului 2018, Consiliul Judeţean Braşov a pregătit documentaţia tehnică pentru construirea unui nou pod şi a început demersurile pentru finanţarea lucrărilor de la bugetul de stat, din fondurile alocate pentru combaterea efectelor inundaţiilor. În scurt timp, investiţia a fost preluată de Compania Naţională de Investiţii.  La inundaţiile de vara trecută au fost înregistrate alte pagube. ,,Au fost avariate 2 poduri  la Comăna de Jos, un drum forestier şi 3 podeţe. Pentru reparaţii s-au primit  3.100.000 lei, banii sunt în cont,  am întocmit proiectele şi  în acest an se vor realiza lucrările” a spus primarul.

Îşi protejează pădurea

Primăria Comăna  s-a înscris la programul de silvo-mediu cu pădurea comunală. Este un proiect care aduce comunei peste 90.000 euro pentru protejarea pădurii vreme de 5 ani. Comuna are 1600 ha de pădure care este administratăde Ocolul silvic Măieruş.  ,,Prin acest progarm reuşim să protejăm pădurea, să avem lemn de foc şi să rămânem şi cu bani la bugetul local” a explicat Viorel Grusea. În această perioadă, aşa cum susţine primarul, sătenii îşi pot cumpăra lemn de foc din pădurea comunală.

Teren de sport cu nocturnă

Comăna este singura comună care a achiziţionat un cântar electronic pentru  30 de tone cu care se pot  contabiliza cantităţile de lemn tăiat din pădurea comunală şi nu numai. De asemenea, este comuna care a reuşit să construiască un teren de sport modern cu nocturnă. ,,În curtea şcolii din Comăna de Jos am folosit o parte din teren pe care am amenajat un teren de sport. Este gazon sintetic, are nocturnă, o mini tribună. Se pot juca meciuri de fotbal, handbal, tenis. Terenul este folosit la orele de sport, dar poate fi şi închiriat pe tinerii din sate” a spus Viorel Grusea.   (Lucia BAKI)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here