Alimentarea cu apă a comunei este o investiţie  prioritară pentru administraţia publică de la Hârseni.  Proiectul  are deja vechime de 6 ani, a fost finanţat, dar încă n-a fost finalizat. S-a bătut monedă pe sursa de apă, alegându-se una de suprafaţă, un izvor din zona denumită ,,Lărguţa”. Deseori în Legislativ s-a analizat situaţia sursei de apă, dar întotdeauna discuţiile nu s-au încheiat cu o soluţie concretă. Aşa se face că în 2021 se vorbeşte la Hârseni tot de sursa de apă.  Noul primar, Daniel Dâmboiu, a luat proiectul de la capăt. ,,Este un izvor de suprafaţă, iar situaţia juridică a locului nu era clară. Am intabulat terenul pe primărie şi am depus documentaţia la CJ Braşov în vederea obţinerii certificatului de urbanism. Pentru izvorul care va fi sursa de alimentare cu apă  am întocmit atât proiectul pentru captare, dar  şi pentru  staţia de filtrare. Avem şi autorizaţia de construire. Finanţarea proiectului a fost obţinută pe PNDL în 2015. În vechea legislatură au fost trase conductele din sate, acum trebuie să facem operabilă această investiţie. În vechiul proiect nu au fost prinse căminele de apă, un lucru total greşit. Acum suntem nevoiţi să punem cele 1100 de cămine în toate satele. Costurile sunt mari, un cămin costă 1500 lei. Vom căuta o sursă de finanţare” a spus primarul Daniel Dâmboiu.

Proiecte depuse la  CNI pentru finanţare

Un alt proiect cu probleme a fost aprobat încă din 2017 şi  se referă la constriuirea de trotuare, podeţe şi rigole. Investiţia trebuia finalizată până în 2019, până atunci fiind valabile şi avizele şi autorizaţiile. ,,Termenul a expirat la fel ca şi avizele. Acum refacem toate avizele şi autorizaţia, după care vom scoate la licitaţie lucrările de la Copăcel. Proiectul costă 6  milioane de lei” a explicat primarul Dâmboiu. Un proiect similar a fost depus la CNI pentru satele Sebeş, Hârseni şi Mărgineni. Drumul DC 69 A, Sebeş-Valea Sebeşului, de 5,8 km a fost cuprins într-un proiect de modernizare finanţat prin PNDL. ,,A expirat din 2019 atât documentaţia cât şi avizele. Deşi a fost bugetat nu s-a făcut. Trebuie să refacem şi aici toate avizele” a adăugat primarul.

Se lucrează la reţeaua de canalizare

Canalizarea  este o altă investiţie absolut necesară comunei, dar care nu a fost finalizată. Inspectorii Curţii de Conturi au luat la puricat investiţia şi au impus anumite măsuri atât proiectantului cât şi constructorului. Măsurile trebuiau implementate, dar n-au fost duse la îndeplinire. ,,Proiectul a expirat la 31 decembrie 2020, dar am obţinut o prelungire până în decembrie 2022, cînd sperăm să finalizăm investiţia. Avem 5 staţii de pompare, dar şi o staţie de epurare care trebuie finalizată. Avem deja ordinul de începere a lucrărilor” a mai spus primarul Daniel Dâmboiu.

Lucrări la căminele culturale

Căminul cultural de la Hârseni va fi reabilitat cu fonduri de la bugetul local. Aşa cum susţine primarul Daniel Dâmboiu vor fi refăcute integral reţele de apă, electrice, iar clădirea va fi modernizată atât la interior, dar şi în exterior. În reabilitare va intra şi căminul cultural de la Mărgineni dacă proiectul va fi aprobat la finanţare de CNI. ,,Cu acceaşi sursă de finanţare  avem proiecte pentru o sală de sport la Copăcel, trei terenuri sintetice la Mărgineni, Sebeş şi Hârseni, care vor fi amplasate la bazele sportive, mansardarea şcolii din Hârseni. O problemă care a fost omisă de toţi primarii este intabularea imobilelor ce aparţin Comunei” a spus primarul Daniel Dâmboiu. (Lucia Baki)

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here