Președintele Klaus Iohannis a promulgat marți, 22 iunie 2021,  Legea privind aprobarea   Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 163/2020 pentru completarea art. 159 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, precum şi pentru adoptarea unor măsuri în domeniul asigurării unor persoane în sistemul public de pensii. Noutatea este dată de prelungirea   termenului până la care se poate cumpăra vechime în muncă.    Nu oricine poate să cumpere vechime în muncă, doar  persoanele care nu au calitatea de pensionari şi care nu au realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia în țară, în statele membre UE sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale.  Se poate cumpăra   vechimea în muncă până la data de  31 august 2023, iar plata  contribuţiei de asigurări sociale datorate   se efectuează într-o singură tranşă sau eşalonat, în tranşe lunare.

Se pot cumpăra cel mult 6 ani  de vechime

Contribuția de asigurări sociale poate fi plătită pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori încheierii contractului de asigurare, în cazul în care nu au realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia în țară, în statele membre UE sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale. Pentru aceasta este nevoie de următoarele acte:

• Încheierea unui contract de asigurare socială
• Act adițional
• Declarație din care reiese că nu a avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii, nu a avut obligația asigurării în sistemul public de pensii și nu e pensionar
Actele menționate mai sus trebuie depuse la casa teritorială de pensii până la 1 septembrie 2023. Plata se va realiza lunar sau într-o singură tranșă, în funcție de posibilitățile fiecăruia.  Plata se poate face prin orice mijloc de plată, inclusiv numerar la casieria casei teritoriale de pensii în raza căreia se află domiciliul persoanei interesate.

O lună de vechime ,,cumpărată” costă 575  lei, iar un an, 6900 lei

Venitul asigurat care va fi completat pe contractul de asigurare socială ce va fi semnat nu poate fi mai mic decât valoarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată valabil la data încheierii acestuia. În cazul în care contractul de asigurare socială se încheie în cursul anului 2021, iar salariul minim este de 2.300 de lei, vei plăti 575 de lei pentru fiecare lună „cumpărată”, indiferent la anul la care se referă. Un an de pensie constă astfel 6.900 de lei, iar pentru cumpărarea unui întreg stagiu (6 ani) asigurantul va trebui să plătească 41.900 de lei pe an. Un an de pensie constă astfel 6.900 de lei, iar pentru cumpărarea unui întreg stagiu (6 ani) asigurantul va trebui să plătească 41.900 de lei pe an.  Vârsta de pensionare în acest moment este de 65 de ani la bărbați și 61 (+6 luni la femei). Pentru o pensie completă, stagiul de cotizare trebuie să fie complet – 31 de ani la femei și 35 pentru bărbați.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here