•  Hanul Brâncovenesc, herghelia de lipiţani, dealul Rucărului, obiectivele turistice locale incluse în evenimentul de promovare a  Ţării Făgăraşului

Investitori, primari, preşedintele CJ Braşov, reprezentanţi ai satelor făgărăşene au organizat  sâmbătă, 26 iunie 2021, ,,Sâmbăta Brâncoveană”, un eveniment de promovare a obiectivelor turistice din Ţara Făgăraşului.   Iniţiatorul acţiunii a fost Gheorghe Puşcaşu, investitorul care a schimbat faţa Hanului Brâncovensc de la Sâmbăta de Jos, care a avut invitaţi din zone diferite ale ţării. Ajuns o ruină, hanul  a fost repus pe harta turistică a Ţării Făgăraşului, iar prin evenimentul desfăşurat sâmbătă,  a legat cele mai reprezentative obective locale, care atrag tot mai mulţi turişti. Deschiderea acţiunii a avut loc la Hanul Brâncovenesc, după care invitaţii au fost aşteptaţi la Herghelia de lipiţani de la Sâmbăta de Jos cu un spectacol ecvestru. A urmat o plimbare în natură, pe Dealul Rucărului, de unde se poate vedea cea mai frumoasă şi amplă panoramă a Ţării Făgăraşului. La stâna turistică amenajată într-o poiană s-au servit preparate locale. Un grup de rucăreni coordonat de preotul satului, Silviu Goga, un iubitor al tradiţiilor şi turismului local, a  dat culoare mesei tradiţionale cu produse specifice satului. S-a poposit apoi în lunca Oltului, locul denumit ,,Delta Ţării Făgăraşului” şi la Muzeul sătesc Rucăr.

,,Acest loc îl pot denumi raiul pe pământ”

  •   ,,Sunt locuri deosebite, nu ştiam că avem astfel de peisaje şi obiective de vizitat. O încântare, vom mai veni” a spus un turist din Prahova.
  •   ,,Sunt norocoasă că am fost invitată la acest eveniment care a fost de nota zece. Am venit în Ţara Făgăraşului de vineri, 25 iunie a.c., şi ne-am cazat la Hanul Brâncovenesc de la Sâmbăta de Jos. Cazarea şi serviciile la han au fost la superlativ. Am rămas surprisnsă când am văzut investiţia de la han.  De loc sunt din Iaşi, dar din luna februarie a.c., ne-am mutat la Braşov pentru că mi-am dorit să trăiesc în acest oraş.  Ţara Făgăraşului este minunată şi oamenii din această zonă sunt minunaţi.  Sâmbătă, 26 iunie a.c.,  am participat şi la spectacolul ecvestru de la Herghelia Sâmbăta de Jos. A  fost un eveniment reuşit, iar Giorgiana antrenor de dresaj,  a ridicat nivelul spectacolului. Astfel de manifestări ar trebui să se organizeze mereu, iar cu fondurile strânse din vânzarea biletelor se pot face multe lucruri. Sâmbătă, în jurul orei 14.00 am poposit şi în satul Rucăr,  în mijlocul naturii, la stâna satului.  În vârful coastei am  admirat cea mai frumoasă panoramă a Ţării Făgăraşului şi apoi am poposit  la stâna satului unde am fost aşteptaţi cu produse tradiţionale locale. Acest loc îl pot denumi raiul pe pământ’’ a spus medicul  Liliana Vereş.

Concert de pian şi cina cu concluzii

De la Rucăr, invitaţii au revenit la Hanul Brâncovenesc unde Gheorghe Puşcaşu i-a invitat la un concert de pian susţinut de copiii de la Palatul copiilor din Sibiu. Era pentru prima dată când pianul amplasat în salonul hanului era folosit. Au curs aplauzele pentru micii artişti. O cină festivă, ,,mai altfel” aşa cum a denumit-o Gheorghe Puşcaşu, a dat râu liber discuţiilor şi impresiilor pentru ziua petrecută în Ţara Făgăraşului. S-au stabilit şi concluzii, toate având acelaşi final: ,,Ţara Făgăraşului este  o zonă deosebită din România şi trebuie promovată”.

,,Gheorghe Puşcaşu, investitorul de la Hanul Brâncovenesc: ,, Împreună cu cei de la herghelie, cu munţii, cu Oltul,  să facem ca Ţara Făgăraşulu să fie cunoscută în toată lumea, nu doar în ţară”.

,,Este primul eveniment de alt format care se organizează în Ţara Făgăraşului, vrem să fie  un semnal bun pentru zonă. A început la Hanul Brâncovenesc şi se va încheia tot aici, cu o seară de analiză şi de concluzii. Am oferit  un concert de pian susţnut de nişte copii talentaţi de la Palatul copiilor din Sibiu, după cre,  o cină, dar altfel,  cu  discuţii, concluzii, o cină interactivă, propuneri pentru  viitorul turismului în Ţara Făgăraşului pe care vrem să-l promovăm. Cred că Hanul  Brâncovenesc va fi un mugur care va duce la alt comportament şi o altă imagine a Ţării Făgăraşului. Facem o echipă cu autorităţiile, cu primarii care au participat la acest evenment, doar împreună, singuri nu putem  face nimic. Împreună cu cei de la herghelie, cu munţii,  cu Oltul să facem ca Ţara Făgăraşulu să fie cunoscută în toată lumea, nu doar în ţară”.

Florin Ioani, primarul comunei Viştea: ,,Hanul Brâncovenesc, un brand al Ţării Făgăraşului”

,,Am făcut o activitate în Ţara Făgăraşului, care a pornit la Sâmbăta de Jos, la Herghelia de lipiţani,  unde a fost organizat un frumos spectacol ecvestru. Gazda noastră a fost  Hanul Brâncovenesc, un han reactivat. Odată era un brand al Ţării Făgăraşului, dar  abia de câţiva ani a fost reînviat de o familie din Sâmbăta de Jos, nostalgică pentru  ce s-a întâmplat odată în locaţia respectivă, şi l-a adus  la o  locaţie de top din Ţara Făgăraşului.  Împreună cu Asociaţia Ţara  Făgărşului a organizat această acţiune de promovare a turismului. Un popas a fost stabilit pe Dealul Rucărului, un picnic în aer liber, ca o completare a ceea ce a fost la Sâmbăta. S-a poposit la  stâna turistică  autentică,  un loc foarte căutat şi apreciat de turişti. Tocmai de aceea  această activitate va continua pentru că oamenii sunt atraşi de natură, sunt dornici de mişcare în aer liber. De pe Dealul Rucărului se vede o panoramă foarte frumoasă a Ţării Făgăraşului, se văd munţii, Oltul , avem 200 ha luciu de apă, dealul cu activităţi ale locanicilor, stâna, ciurda, locul de picnic”

Gheorghe Osalciuc, primarul comunei Voila: ,,Un investitor inimos din Sâmbăta de Jos  a reuşit  să transforme Hanul Brâncovenesc  într-o locaţie  de top”

,,Sâmbăta Brâncoveană este evenimentul organizat în comuna Voila, la Sâmbăta de Jos, sâmbătă, 26 iunie. A fost o acţiune la Herghelia de lipiţani unde invitaţii s-au bucurat de un spectacol deosebit.  Apoi ne-am deplasat în Podişul Hârtibaciului, în natură, la un picnic, la o stână. A fost o zi frumoasă, cu  invitaţi de excepţie, un eveniment  de promovare a Ţării Făgăraşului. La Hanul Brânccovenesc s-a scris istorie,  deşi ajunsese  pe punctul de a se dărâma, un investitor inimos din Sâmbăta de Jos  a reuşit să dea  o altă faţă hanului, să îl transforme într-o locaţie  de top, păstrând elementele brâncoveneşti, are  cazare de nota zece, cu tot confortul. De  mâine  va avea uşile deschise pentru orice vizitator.  Ţara Făgăraşului are multe de oferit

Adrian Veştea, preşedintele CJ Braşov: ,,Prin punerea în valoare a patrimoniului natural  vom atrage un număr  cât mai mare de vizitatori în Ţara Făgăraşului”

,,Am răspuns invitaţiei Asociaţiei de promovare durabilă Ţara Făgăraşului. Am participat la un eveniment la Herghelia de lipiţani, un spectacol extrem de frumos,  care, dacă ar fi mai bine popularizat şi dacă ar avea o periodicitate în organizare ar putea atrage foarte mulţi turişti, mai ales că sunt foarte mulţi cazaţi la pensiunile din zona Făgăraşului. Am venit la Rucăr , unde am parcurs tot itinerariul, este pentru a doua oară cân vin aici. M-a surprins, este o zonă care-mi place extrem de mult, pentru ceea ce găsesc şi pentru fapptul că autorităţile locale reuşesc să pună în valoare tot patrimoniul  care-l au. Este bine că au implicat alături de ei pe cei de la Asociaţia Naţională de Promovare a Turismului,  care vor poulariza acest evenment. Astfel, se va reuşi atragerea turiştilor, la Rucăr, la herghelie şi la toate obiectivele din Ţara Făgăraşlui.  Noi lucrăm la infrastructură şi vom face astfel încât să punem în valoare fiecare zonă. Avem cele mai  mari  investiţii în Ţara Făgăraşului, sunt  proiecte de amploare ce urmează să le implementăm în Ţara Făgăraşului,  în perioada următoare. Anul viitor vom avea cu siguranţă foarte multe proiecte finalizate  de infrastructură din judeţul Braşov. La Sâmbăta de Jos, Hanul Brâncovenesc este un han care are o identitate foarte bună,  foarte bine documentat şi din puct de vedere istoric. Orice  investiţie făcută de persoane fizice sau societăţi comerciale este binne venită. Fără sprijin din partea guvernului şi a consiliului judeţean  reuşesc să prindă contur şi  datorită  autorităţilor locale. Trebuie create premize pentru activităţi şi evenimente culturale, sportive  şi prin punerea în valoare a patrimoniului natural pe care-l avem astfel încât să avem  un număr cât mai mare de vizitatori în Ţara Făgăraşului”.

Hanul Brâncovenesc, imaginea unui castel princiar  unde se îmbină luxul şi tradiţionalul

Hanul Brâncovenesc  este  o locaţie specială, unică în zonă, unde luxul şi tradiţionalul se îmbină armonios, lăsând imaginea unui castel princiar.  La Hanul Brâncovenesc îşi pot găsi  locul de relaxare  persoane din toate categoriile sociale, de la cele simple la  cele cu mari pretenţii.

  • ,,Am creat o locaţie deosebită, realizată din toată inima. Am făcut un lucru ca să rămână, să fie un  început pentru dezvoltarea şi promovarea comuntăţii din Sâmbăta de Jos.  Am vrut ca acest han să fie un plus, să dea o altă imagine acestei comunităţi. Îmi doresc ca lumea să vină seara să se relaxeze aici, poate să asculte muzică la pian, să aibă o altfel de trăire.  Am făcut această investiţie pentru toţi, pentru comunitate, pentru Ţara Făgăraşului, nu doar pentru mine”  a  spus Gheorghe Puşcaşu, investitorul de la Hanul Brâncovenesc.

Gheorghe Puşcaşu  şi-a pus ambiţia, curajul şi banii pe masa ,,stilului brâncovenesc”, iar după aproape 4 ani de şantier a reuşit să introducă în circuitul turistic Hanul Brâncovenesc şi să repună pe harta turistică  localitatea Sâmbăta de Jos.

  •  ,,M-a atras denumirea obiectivului  atunci când am aflat despre vânzarea lui.  Era totul în paragină. M-am oferit să-l cumpăr şi aveam déjà imaginea a ceea ce urma să construiesc aici. M-au motivat şi localnicii care vorbeau cu drag de vechiul han. Tocmai de aceea vreau să implic sătenii în promovarea satului, a istoriei lui, a tradiţiilor şi specificul locului, a produselor locale.  Îmi doresc  o bună colaborare cu toţi, inclusiv cu  autorităţile locale şi judeţene. Sâmbăta de Jos cu herghelia şi hanul, să fie nelipsite din harta turistică a ţării” a spus inginerul Gheorghe Puşcaşu. (Lucia BAKI)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here