•   Licitaţii pe bandă şi după inaugurare

  •   Secţia s-a dat în folosinţă fără aviz ISU, achiziţia pentru astfel de documentaţii fiind iniţiată  după 2 luni de la inaugurare

Investiţia de la secţia Pediatrie a spitalului din Făgraş  este învăluită în mister. Deşi s-a inaugurat cu fast în luna martie 2021, iar micii pacienţi  sunt internaţi în clădirea modernizată, locaţia este băgată  în reparaţii. Aşa indică procedura de licitaţie iniţiată de Primăria Făgăraş, la data de 18 mai 2021, pentru lucrări la  această investiţie. Pe de o parte se scot la licitaţie aceleaşi lucrări plătite deja,  iar pe de altă parte se caută ofertanţi, tot la licitaţie, pentru obţinerea avizului ISU. Am încercat să desluşim misterul acestor proceduri iniţiate de Primăria Făgăraş, dar atunci când întrebările reporterilor, deşi legale şi fireşti, li se par incomode celor responsabili, răspunsurile nu sunt oferite. Prin urmare întrebăm prin intermediul ziarului:

  •   De ce s-a inaugurat secţia Ppediatrie dacă investiţia nu este finalizată şi nu este conformă?
  •  De ce se publică din nou  anunţul de achiziţie în SICAP pentru investiţia pe care aţi inaugurat-o, ,,Proiectare, asistenţă tehnică şi execuţie lucrări pentru amenajare  secţie Pediatrie la Spitalul Municipal Făgăraş ,,Dr. Aurel Tulbure”?
  •   De ce s-au alocat fonduri din bugeul local 2021  pentru această investiţie dacă s-a inaugrat deja?
  •   De ce s-a dat în funcţiune secţia Pediatrie fără aviz ISU?
  •   Dacă are aviz de funcţionare de la ISU, de ce aţi mai scos la licitaţie această  lucrare, după inaugurare?
  •  Sunt în siguranţă copiii internaţi la secţia  Pediatrie?

 

Licitaţii una după alta

Dar să le luăm pe rând. Aşa cum arată anunţul publicat pe platforma SICAP la data de 18 mai 2021, obiectul achiziţiei ,,Proiectare, asistenţă tehnică şi execuţie lucrări pentru amenajare  secţie Pediatrie la Spitalul Municipal Făgăraş ,,Dr. Aurel Tulbure” presupune:  recompartimentări,  modernizări şi schimbări de funcţiuni, consolidarea clădirilor în conformitate cu concluziile expertizei tehnice, introducerea şi implementarea  unui sistem  de control acces pentru camerele funcţionale şi zone de circulaţie aglomerate, implementarea unui sistem  de management  al consumurilor, înlocirea  tâmplăriei exterioare cu tâmplărie metalică  cu grile de ventilaţie şi protecţie antisuicid, înlocuirea acoperişului tip şarpantă cu acoperiş tip terasă  necirculabilă cu reabilitare  completă a hidroizolaţiei peste placa ultimului nivel, înlocuirea instalaţiilor  termice, sanitare, electrice, curenţi tari şi curenţi slabi, ventilaţie, amenajare, refacere finisajelor în urma consolidării, recompartimentării, modernizării şi înlocuirii instalaţiilor.  Pentru proiectare  este avansată suma de 92.500 lei fără TVA, pentru asistenţă tehnică din partea proiectantului pe tot parcursul lucrării şi participare la fazele determinante- 55.000 lei fără TVA, cheltuieli pentru investiţia de bază- 1.453.808 lei fără TVA,  compuse din: rezistenţă- 235.950 lei, arhitectură- 743.152 lei, instalaţii- 474.706 lei, organizare de şantier: 29.076 lei fără TVA. Prima strigare   a fost stabilită însă de Primăria Făgăraş la data de   5.04.2018, ora 13.32, la valoarea de 1.630.384 lei, alegându-se procedura simplificată. S-a stabilit ca la data de 2 mai 2018, o comisie numită prin dispoziţia primarului  să deschidă şi să evalueze ofertele depuse.  La data de 29 octombrie 2018 a fost semnat Contractul  nr. 34.094  în valoare de valoare  1.624.736,14 lei, respectiv  1.933.436,01 lei cu TVA. Sursa de finanţare era bugetul local.  Firmele agreate de primărie au fost: S.C. Deanda Prim Invest SRL şi SC Stigma Building Management  SBM  SRL care au avut subcontractanţi pe SC Miralex Instal Com SRL, SC 66 Pro SRL şi SC Ideal Sisteme Integrate SRL.

Dirigenţie de şantier

Pentru aceeaşi investiţie a fost semnat şi Contractul  nr. 56522/ 18.07.2019 pentru servicii de dirigenție de șantier, pe întreaga perioada de derulare a contractului de execuție lucrări la obiectivul de investitie ,,Amenajare secție pediatrie la Spitalul Municipal Făgăraș Dr. A. Tulbure”. A fost o achiziţie directă când a fost agreat Popa Radu Constantin II pentru suma de 50.708,28 lei.   Conform documentaţiei  lucrările trebuiau să înceapă la 31 iulie 2019 şi să fie finalizate la 31 ianuarie 2020.

Altă achiziţie pentru acelaşi obiectiv şi pentru aceleaşi lucrări

Pe platforma electronică www. e-licitatie.ro, Primăria Făgăraş a publicat la data de 18 mai 2021, anunţul de achiziţie pentru ,,Proiectare, asistenţă tehnică şi execuţie lucrări pentru amenajare  secţie Pediatrie la Spitalul Municipal Făgăraş ,,Dr. Aurel Tulbure” în procedură simplificată (SNCA 1052625).  Culmea, aceeaşi investiţie care a fost deja inaugurată! La rubrica ,,Cod principal” figurează ,,Lucrări de reparaţii generale şi de renovare”. Adică o lucrare nouă ar avea nevoie de reparaţii! Pentru aceste lucrări care se vor derula, conform descrierii achiziţiei,  sunt prevăzute:  ,,recompartimentări,  modernizări şi schimbări de funcţiuni în vederea amplasării secţiei de Pediatrie în cadrul Corpului C1, la parter şi etaj 1”. Aceleaşi lucrări care au fost realizate în baza achiziţiei din 2018. ,,Modificările sunt: consolidarea clădirilor conform extertizei tehnice, introducerea unui sistem de control acces, al unui sistem de management al consumurilor,  înlocuirea tâmplăriei exterioare cu tâmplărie metalică cu grile, înlocuirea acoperişului de tip şarpantă cu acoperiş  tip terasă necirculabilă, modernizarea instalaţiilor  termice, sanitare, electrice, refacerea finisajelor în urma consolidării, recompartimentări, modernizări, a înlocuirii instalaţiilor”.  Sumele vehiculate sunt: proiectare- 92.500 lei, asistenţă tehnică din partea proiectantului 55.000 lei, investiţia de bază 1.453.808  lei, organizare şantier, 29.076 lei, sumele sunt fără TVA.

 Fără autorizaţie dela ISU

La 2 luni de la inaugurarea Pediatriei, mai précis la data de 6 mai 2021, Primăria Făgăraş iniţiază o procedură de achiziţie în SICAP pentru ,,Documentatii tehnice Securitate la incendiu Sectie Pediatrie”.  Acest lucru însemnând că noua secţie nu a primit aviz de la ISU Braşov. A fost aleasă, la 10 mai 2021, firma   DATA SECURITY SMART SERVICES S.R.L.   din Braşov, (DA 27909874), valoarea lucrărilor fiind de 14.150 lei  fără TVA (2.872 euro fără TVA). ,,Intocmire proiect tehnic actualizat cu situatia din teren pentru instalatie de detectare, avertizare si alarmare incendiu – 3400 RON ; Intocmire proiect tehnic actualizat cu situatia din teren pentru instalatia de hidranti – 5400 RON: Refacere scenariu de securitate la incendiu – 3900 RON; Verificare MLPAT pentru proiecte si scenariu – 1450 RON. Total – 14.150,00 RON”. (Lucia BAKI)

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here