Pompierii din Victoria vor gestiona situaţiile de urgenţă şi în comuna Arpaş.  Această decizie a fost luată în urma solicitărilor făcute de primarul comunei Arpaş, Constantin Văcariu, către autorităţiile din Sibiu şi Braşov.

  • ,,De la începutul lunii iunie 2021 raionul de intervenţii de la Victoria s-a extins şi vom interveni şi în comuna Arpaş la incendii, asistenţă medicală şi descarcerare. La propunerea ISU Sibiu s-a întocmit un plan de intervenţii comun între ISU Sibiu şi ISU Braşov, întrucât secţia de pompieri Victoria este mai aproape de UAT Arpaş’’ a spus Toma Ioan Ciprian, comandantul subunităţii de pompieri Victoria.

Pompierii din Victoria mai intervin pe raza oraşului Victoria şi în comunele   Ucea, Viştea, Drăguş şi Sâmbăta.

  • ,,În situaţii de urgenţă 10 – 15 minute contează enorm, în acest timp se pot înregistra pierderi de vieţi omeneşti şi pagube materiale mari. În ultima perioadă, în comuna Arpaş au fost înregistrate două incendii, unde au intervenit membrii SVSU din Arpaş, pompierii din Victoria şi pompierii din Avrig. Primii care au ajuns la faţa locului au fost voluntarii de la SVSU Arpaş şi pompierii din Victoria. După aceste evenimente am discutat cu reprezentanţii ISU Sibiu şi am solicitat pe raza comunei Arpaş să acţionaze pompierii din Victoria. Distanţa de la Avrig la Arpaş este de 25 de kilometri, iar distanţa  de la Victoria la Arpaşu de Sus  este de 10 kilometri. Pompierii de la Avrig ajungeau în 25 – 30 de minute după apelul  înregistrat 112,  iar cei din Victoria în 10 minute’’ a spus primarul comunei Arpaş, Constantin Văcariu.

În urmă cu 6  ani s-a înfiinţat secţia de pompieri din Avrig care gestiona situaţiile de urgenţă  la limita cu judeţul Braşov pentru ca intervenţiile să fie mai rapide.  Însă în timp s-a constatat că pompierii din Victoria ajung mult mai repede în comuna Apraş, faţă de colegii din Avrig.  Din acesta  motiv primarul comunei Arpaş a solicitat să intervină pompierii din Victoria care să gestioneze situaţiile de urgenţă din comuna Arpaş.

  •  ,,Graniţele judeţene  trebuie să dispară când este vorba despre situaţii de urgenţă. Şi Serviciul Judeţean de Ambunaţă  are limită de judeţ. Pacient din judeţul Sibiu nu se transportă în judeţul Braşov şi invers. Aceste graniţe nu trebuie să existe, toată Europa îşi deschide graniţele numai noi le închidem între judeţe’’ a mai spus primarul Constantin Văcariu.

În comuna Arpaş, de 7 ani funcţionează Serviciul Voluntar pentru Situaţii de  Urgenţă Arpaş, iar membrii SVSU fac muncă voluntară.

  •  ,,Acest serviciu funcţionează bine şi este dotat cu o autospecială cu apă şi spumă de capacitate mică, buldoexcavator şi tractor cu remorcă. În caz de incendiu se dă alarma şi fiecare membru SVSU ştie ce are de făcut.  Din păcate la noi în ţară nu s-a dezvoltat spiritul de voluntariat şi nici statul nu încurajează acest lucru. În Germania şi Austria voluntarii SVSU care fac permanenţă şi intervin la incendii primesc vechime în muncă pentru perioada respectivă.  Membrii SVSU din Germania şi Austria  nu sunt renumeraţi, însă au vechime în muncă şi asigurare medicală’’ a mai spus primarul Constantin Văcariu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here