Parlamentul European a adoptat „raportul Matić” privind accesul la sănătate şi educaţie sexuală pentru femei şi minorităţi sexuale, fapt care a generat controverse şi reacţii negative în spaţiul public din România. Raportul Matic a fost votat de Parlamentul European, primind 378 de voturi ”pentru” şi 255 de voturi ”împotrivă”, în timp ce 42 de europarlamentari s-au abţinut. Teza rostogolită în spaţiul public a fost că eurodeputaţii au votat pentru ca bărbaţii să nască. Prevederea invocată este: ,,Întrucât, în anumite circumstanţe, bărbaţii transgen şi persoanele non-binare pot, de asemenea, să rămână însărcinate şi ar trebui, în astfel de cazuri, să beneficieze de măsuri în ceea ce priveşte sarcina şi serviciile de îngrijire legate de naştere fără discriminare pe criterii de identitate de gen”.

Ce însemnă bărbaţi transgen şi persoane non-binare?

Persoanele trangen au o identitate de gen sau expresie a genului care diferă de cea a sexului atribuit la naştere. Astfel, un bărbat transgen este, de fapt, biologic femeie care se comportă ca gen invers sexului pe care îl are din naştere. Unele dintre persoanele transgen care îşi doresc să tranziţioneze de la un sex la altul prin mijloace medicale se identifică ca transexuale. Persoanele non-binare sunt pesoanele care nu se identifică total nici cu genul feminin, nici cu cel masculin.

Ce spune Raportul

Inclusiv lideri ai PNL au declarat că raportul Matic ar permite, de fapt, bărbaţilor să nască şi ar schimba paradigma în privinţa drepturilor omului în Uniunea Europeană. Ce scrie, de fapt, în raportul adoptat de parlamentarii europeni? Raportul se referă la situaţia sănătăţii sexuale şi reproductive şi a drepturilor aferente în UE, în contextul sănătăţii femeilor. Articolul N, cel care a produs cele mai mari discuţii, indică faptul că toţi cetăţenii europeni ar trebui să beneficieze de asistenţă medicală privind naşterea unui copil, fără a fi discriminaţi pe criterii de identitate de gen. „Întrucât, în anumite circumstanţe, bărbaţii transgen şi persoanele non-binare pot, de asemenea, să rămână însărcinate şi ar trebui, în astfel de cazuri, să beneficieze de măsuri în ceea ce priveşte sarcina şi serviciile de îngrijire legate de naştere fără discriminare pe criterii de identitate de gen”, prevede articolul N din rezoluţia Parlamentului European din 24 iunie 2021, care face referire la situaţia sănătăţii sexuale şi reproductive şi a drepturilor aferente în UE, în contextul sănătăţii femeilor. De asemenea, rezoluţia votată de eurodeputaţi sugerează că încălcările drepturilor sănătăţii sexuale şi reproductive ale femeilor sunt o formă de violenţă împotriva femeilor şi fetelor şi împiedică progresul către egalitatea de gen. Astfel, parlamentarii europeni solicită ţărilor UE să se asigure că femeilor li se oferă servicii privind sănătatea sexuală şi reproductivă de înaltă calitate, cuprinzătoare şi accesibile, În plus, eurodeputaţii solicită statelor membre să elimine toate barierele care stau în calea folosirii acestor servicii.

Vor accesul la avort în statele membre

Totodată, rezoluţia votată de parlamentarii europeni solicită statelor membre să permită accesul la avort, contracepţie şi educaţie sexuală. La articolul V se evidenţiază că unele state membre ale UE au încă legi extrem de restrictive în privinţa avortului, cu excepţia unor circumstanţe strict definite, care obligă femeile să facă avorturi clandestine sau să-şi ducă sarcina la termen împotriva voinţei lor, ceea ce reprezintă, în fapt, o încălcare a drepturilor omului. Rezoluţia votată în Parlamentul European îndeamnă toate statele membre să asigure accesul universal la avortul sigur şi legal, garantând în acelaşi timp că avortul la cerere este legal la începutul sarcinii şi nu numai dacă sănătatea gravidei este în pericol. La articolul U se precizează că state membre permit medicilor, şi chiar anumitor instituţii medicale, să refuze furnizarea de servicii de sănătate din cauza aşa-numitei „clauze de conştiinţă”. Acest lucru duce la refuzul îngrijirii avortului, din motive de religie sau conştiinţă, punând astfel viaţa femeilor în pericol, remarcă deputaţii europeni. Articolul J prevede că statele membre ale UE trebuie să asigure consiliere privind contracepţia modernă, precum şi accesul la o gamă largă de contraceptive moderne, dar şi consiliere familială, cât şi îngrijire prenatală, în timpul naşterii şi în perioada postnatală.

Educaţie sexulă în clasele primare şi secundare

Potrivit articolului I, statele membre ar trebui să se asigure că educaţia sexuală este predată în mod cuprinzător copiilor din şcolile primare şi secundare, întrucât educaţia privind sănătatea sexuală şi reproductivă poate contribui în mod semnificativ la reducerea violenţei şi hărţuirii sexuale.
Conform articolului S, produsele menstruale sunt bunuri esenţiale de bază. Rezoluţia votată de parlamentarii europeni solicită statelor membre să utilizeze flexibilitatea introdusă în Directiva TVA şi să aplice scutiri sau cote de TVA de 0% acestor bunuri esenţiale pentru igiena femeilor. Totodată, eurodeputaţii mai solicită guvernelor europene să ofere produse menstruale gratuite oricui are nevoie, dar mai ales fetelor şi femeilor din comunităţile defavorizate.

Mutilarea genitală, căsătoriile forţate, traficul de persoane şi violurile, probleme de rezolvat pentru UE

Acelaşi raport mai îndeamnă statele europene să elimine practici precum mutilarea genitală la femei (FGM) sau căsătoriile cu copii, timpurii sau forţate (CEFM). EFM este o încălcare a drepturilor omului ce expune fete la violenţă, iar peste 200 de milioane de fete şi femei din întreaga lume au fost supuse obligat la proceduri FGM. Raportul mai arată că fetele şi femeile sunt îndeosebi expuse la violuri şi violenţă sexuală în zone afectate de criză, în context de conflicte, dezastre naturale şi chiar ca urmare a consecinţelor schimbărilor climatice. Astfel, UE trebuie să lupte împotriva folosirii violului ca armă de război şi să ofere acces la servicii de sănătate pentru victimele acestor agresiuni. Raportul Matic cere toleranţă zero pentru violenţă sexuală sau de gen, inclusiv traficul de carne vie, FGM şi CEFM, avorturi forţate, avorturi selective în funcţie de sexul fătului, exploatare sexuală şi sclavie sexuală prin coerciţie religioasă.

Cum au votat europarlamentarii români:

  • Pentru:

USR-PLUS:  Dacian Cioloş, Vlad-Marius Botoş, Vlad Gheorghe, Dragoş Tudorache, Alin Mituţă, Ramona Strungariu şi Nicolae Ștefănuţă

  • Împotrivă:
  •   PMP – Traian Băsescu, Eugen Tomac
  •   PNL – Vasile Blaga, Rareş Bogdan, Daniel Buda, Cristian Buşoi, Gheorghe Falcă, Mircea Hava, Dan Motreanu, Vlad Nistor
  •  UDMR: Lorant Vincze, Iuliu Winkler.
  •   alesi pe lista PSD: Chris Terheş, Maria Grapini
  • Nu au votat
  •   Carmen Avram, Tudor Ciuhodaru, Corina Creţu, Siegfreid Mureşan, Dan Nica, Rovana Plumb şi Mihai Tudose au ales să nu voteze.

S-au abţinut

  • Dragoş Pîslaru, Adrian-Dragoş Benea şi Marian-Jean Marinescu s-au abţinut

Absent

  •   Claudiu Manda a fost absent


Ce au înteles eurodeputaţii români din document:

  •   Deputatul liberal de Bucureşti, Pavel Popescu, a scris pe pagina sa de Facebook că în urma votului din Parlamentul European, taţii vor purta „povara alăptării”.
  • Deputatul PNL de Timiş, Ben-Oni Ardelean, a invocat „frica de Dumnezeu” şi „Neomarxismul ideologic”. ,, Din păcate, Raportul Matić a trecut cu 378 voturi în favoare, 255 împotriva şi 42 abţineri. Le mulţumesc europarlamentarilor PNL pentru votul împotriva acestui proiect nociv! Atât noi, cât şi restul ţărilor membre am făcut greşeala de a trimite în Parlamentul European oameni făra frică de Dumnezeu. Neomarxismul ideologic, mascat sub numele de progresism şi globalism ia amploare alarmant în Europa. Cu fiecare demers, suntem martorii restrângerii drepturilor cetăţeneşti, a libertăţilor, precum şi a principiilor care au pus bazele constructului european – totul sub pretextul că este spre binele nostru. Dacă aceasta este “lumea nouă”, prefer să rămân de “modă veche”. Atâta timp cât voi activa în sfera publică, şi nu numai, voi milita pentru o societate construită pe valori şi principii sănătoase, creştin-conservatoare. Rămânem uniţi! Doamne, dă izbândă!”
  •  Mihail Neamţu:,, Clovnii mimetici ai României au votat în Parlamentul european ideologia de gen, propaganda LGBT în şcoli şi dreptul bărbatului „trans” de a face copii şi toate celelalte năzbâtii al sexomarxismului. E bine să-i cunoaşteţi pe nume pe toţi cei care vă iau banii pentru a huzuri şi pentru a batjocori la Bruxelles valorile tradiţiei româneşti şi europene: Dacian Cioloş, Vlad Botoş, Vlad Gheorghe, Alin Mituţă, Nicu Ștefănuţă, Ramona Strugariu şi Dragoş Tudorache. Ei se pretind urmaşii lui Vodă Brâncoveanu, Regele Carol sau Iuliu Maniu… Aceşti tovarăşi urăsc pledoaria creştinismului pentru libertate, viaţă, familie, memorie, cultură, decenţă şi copilărie inocentă. USR-Plus reprezintă calul troian pus să distrugă valorile creştin-democraţiei şi ale Dreptei conservatoare care-n 1989 a eliberat Europa de Est de comunism. Ei sunt Stânga progresistă, fumistă, liber-schimbistă şi internaţionalistă care pretinde la Bucureşti că „salvează România”… Inculţi, agresivi, gălăgioşi, ireverenţioşi, blasfemiatori. Există totuşi o veste bună: românii s-au plictisit de măscărici şi USR-Plus scade-n sondaje. Aşa să ne ajute Dumnezeu!”
  •    Europarlamentarul român Cristian Terheş a acuzat faptul că, în urma adoptării acestei rezoluţii, Uniunea Europeană nu va mai fi una a libertăţii şi prosperităţii, ci una „a morţii”.
  • Dragoş Tudorache, USR:  ,,E un raport despre drepturile femeilor, despre politicile de sănătate publică pe care un stat membru al trebui să le adopte. Din păcate, toată discuţia s-a concentrat pe prostia cu bărbaţii care nasc, pentru toţi oamenii cu scaun la cap e limpede că nu despre asta e vorba. Sunt elemente care ţin de violenţa domestică, accesul la vaccinul împotriva cancerului de col uterin”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here