Prima ediție a Festivalului Seri Interetnice de Filme  va avea loc în aer liber în fața Casei de Cultură în perioadele 10-11 iulie şi 17-18 iulie a.c.

  • Prima vizionare este programată  sâmbătă, 10 iulie, de la ora 20:00, când se vor proiecte două filme: Scurtmetrajul Bilet de Iertare (RO 2020) și  lungmetrajul Gipsy Queen (RO, 2019), un film despre despre o femeie care este determinată cu orice preț să ofere copiilor ei un alt viitor. La eveniment a fost nvitată  actrița Alina Șerban, care  va face o introducere pentru cele două filme  și o rundă de de Q&A. Alina Şerban  a fost premiată   în cadrul Premiilor Academiei Germane de Film la categoria ,,Cea mai bună actriță”.  A mai  fost distinsă cu Premiul German pentru Actorie (Deutscher Filmpreis) și a primit premiul pentru cel mai bun rol feminin, cel din lungmetrajul ’’Gipsy Queen’’, de Hüseyin Tabak, la cea de-a 23-a ediție a Tallin Black Nights Film Festival din Estonia.
  • Cea de-a doua vizionare va avea loc  duminică, 11 iulie, de la 20:30, când se proiectează filmul Profu (RO 2019)  de Iura Luncașu și Letiția Roșculeț. Filmul documentar spune povestea lui Dorin Ioniță, un profesor de matematică din Bistrița care iese din sistemul de învățământ convențional și își deschide o clasă de meditații în propriul apartament, dotată cu scaune, bănci și chiar o tablă. De-a lungul unui an școlar, îi urmărim efortul de a retrezi în elevi dragostea pentru învățătură, oferindu-le nu doar lecții de matematică, cât și lecții de viață. Filmul a fost premiat ca cel mai bun documentar din Centrul și Estul Europei la Festivalul de la Jihlava (Cehia) – 2019. A fost premiat și la Astra Film Festival din Sibiu – 2019, la categoria ,,Cel mai bun documentar românesc”. Intrarea la evenimentele este liberă.
  • ,,Proiectul este susținut financiar de Forumul Democrat al Germanilor din Transilvania şi de ifa – Institutul German de Relații Culturale Externe –  prin mijloacele Ministerului Federal al Afacerilor Externe din Germani” spun organizatorii.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here