Locatarii din cartierul Câmpului trăiesc consecinţele unui proiect aspru contestat de ei, dar pe care Primăria Făgăraş îl aplică fără să ţină cont de părerile oamenilor.

  • ,,Pungile de gunoi vor fi momeală pentru urşi. La noi în cartier au mai fost urşi să vedeţi câţi vor mai veni. Nu suntem de acord cu acest proiect, mai ales că ne obligă  să scoatem gunoiul de la 6.00 la 8.00. Cu ce am greşit să avem astfel de pomi de crăciun ornaţi cu pungi de gunoi sub geamurile locuinţelor. Genială idee, ne bagă pe gât un proiect cu care nu suntem de acord. Aşa ceva nu este posibil’’ au spus locatarii din blocul nr. 16, Câmpului Nou. Şi nu doar ei.

Puţini sunt locatarii care îşi atârnă în cui sacii cu deşeuri. Oamenii  spun că sunt de acord cu colectarea selectivă şi o aplicau şi înainte de proiectul năstruşnic al primăriei, dar nu îşi agaţă sacii în rasteluri. ,,Ne aşteptăm ca primăria să pună flori în aceste rasteluri” mai spun oamenii.

Cine a fost cu ideea atârnării gunoiului în cui

Mulţi făgărăşeni s-au întrebat cine a fost cu ideea atârnării gunoaielor în cuie. Este vorba despre o comisie  formată la Primăria Făgăraş,  avizată de primar, care a întocmit ,,Regulamentul privind gestiunea deşeurilor în Făgăraş” în care este inclus şi proiectul pilot privind atârnarea sacilor de gunoi în rasteluri. Din această comisie fac parte următorii angajaţi ai Primăriei Făgăraş, Poliţie Locală, Salco  şi CL Făgăraş:

  • Hârţoagă Ioana- preşedinte
  • Bobeş Andreea
  • Beleaua Monica
  • Streza Sansebeş Adina
  • Tătar Daniel
  • Petri Lucian- director Poliţia Locală Făgăraş
  • Ciora Ioan Vasile- Salco
  • Ovidiu Popa- consilier local- preşedinte al Comisiei de urbanism

 Sancţiuni pentru ,,indisciplinaţi”

 

Conform acestui Regulament, aprobat în CL Făgăraş, persoanele care nu se conformează sunt sancţionate, contravenţiile fiind aplicate de Poliţia Locală.

  •  1000-2500 lei-  sancţiuni pentru persoane juridice  pentru nerespectarea programului şi a frecvenţei de colectare
  • 500-1000  lei, amenzi pentru populaţie  pentru  nerespectarea programului de colectare, sustragerea deşeurilor din recipiente,  utilizarea altor echipamente în afara celor strict alocate, depunerea echipamentelor saci/pubele mari în alte recipiente de precolectare.
  • ,,Dacă nu sunt identificate persoanele care nu respecta regulamentul, costurile legate de colectarea, curăţarea şi refacerea mediului, transport  sunt suportate de Municipiul Făgăraş prin suplimentarea costurilor pe factura din luna următoare” se arată în regulament.
  • ,,Noi o să ştim al cui este sacul cu deşeuri prin cititoarele achiziţionate şi astfel  ne asigurăm că se face selecţia corectă. Se doreşte să se reducă cantitatea de gunoi care se transportă la Braşov.  Toată lumea trebuie să respecte aceste reguli’’ a spus directorul Poliţiei Locale, Lucian Petri.

Salco trebuie să spele şi să dezinfecteze containerele

 

Ridicarea deşeurilor este realizată de Salco Serv SA în baza Contractului de delegare a gestiunii serviciilor publice din Făgăraş prin încredinţarea directă nr. 5053/5.03.2008,  a HCL 80/2021, HCL 118/26.04.2021 şi a Actului adiţional nr. 9/2021. Conform acestora,  operatorul Salco Serv SA are şi obligaţia să  spele şi să dezinfecteze eurocontainerele şi platformele de precolectare de pe domeniul public, coşurile stradale.  Contractul este valabil până la data  de 4.03.2028. Proiectul  pilot din cartierul Câmpului se referă la 1011  apartamente, 63 scări şi 106  case.    În respectivul  Regulament se stipulează că ridicarea gunoiului se realizează cu:

  •   1 autocompactoare pentru deşeuri reziduale, biodegradabile,
  • 1 autospecială
  • Personal: 1 şofer/operator scanner, 2 muncitori/manipulator

În cadrul plenului CL Făgăraş de luna trecută, când s-au adus modificări la Regulament, respectiv Anexa 1, acestea s-au referit doar la colectarea selectivă pe rastel. Concret ,,când colectarea selectivă  atinge 90%, stativele vor fi înlocuite cu euroconainere”. Decizia este la fel de năstruşnică precum proiectul pilot ţinând cont de faptul că la nivel naţional colectarea selectivă nu depăşeşte 20%, caz în care România este sancţionată de UE. Aşa cum susţin surse Salco, proiectul din Câmpului va fi extins şi în alte cartiere, primul vizat fiind Tudor Vladimirescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here