,,Bătaie de joc!” a fost expresia folosită de cetăţenii din comuna Voila, mai précis din satele Voila şi Cincşor, care s-au adunat la sediul primăriei unde sperau să se întâlnească cu reprezentanţii constructorului şi ai beneficiarului investiţiei  ,,Pod peste râul Olt pe DJ 105 la km 0 plus 660, în localitatea Voila”.   Au stat de vorbă doar cu primarul comunei, Gheorghe Osalciuc, care a încercat să obţină telefonic poziţia celor care răspund de respectiva investiţie. Revolta oamenilor este justificată întrucât de peste o lună folosesc o rută ocolitoare, impracticabilă, în loc să folosească DJ 105, cu trecere pe pod peste Olt, pentru a ajunge acasă, la locurile de muncă sau la terenurile agricole, în condiţiile în care firma constructoare, CON-A SRL din Sibiu, nu lucrează la pod. Singura intervenţie a firmei, deocamdată,  este bariera montată peste şosea care interzice accesul peste pod, iar în preajma podului un amplasament destinat pregătirii de şantier unde au fost aduşi doi piloni.

  • ,,Să vină ei să meargă pe ruta ocolitoare, în praful şi gropile de acolo. Cine ne plăteşte reparaţiile la maşini? Acel drum este şi periculos, iar indicatoarele montate nu sunt de ajutor” au spus oamenii.
  • ,,Este un drum foarte rău, nu se poate circula pe el, sunt gropi foarte mari. Cum transportăm noi remorcile cu fân? Pe nimeni nu interesează!
  • ,,De ce nu vin să stea de vorbă cu noi? N-au bătut niciun cui la pod şi ei spun că se lucrează? Îşi bat joc de noi!  Au pus bariera şi nu suntem lăsaţi să trecem
  • ,,Eu nu am ce face, sunt angajat al firmei, iar dacă permit trecerea sunt dat afară” spune paznicul de la pod, angajat al CON-A SRL.

Turiştii nu înţeleg  situaţia

În timp ce oamenii s-au dus la pod să vorbească cu paznicul, un grup de motociclişti din Ungaria cereau detalii pe unde pot ajunge la Cincu. Ei nu înţelegeau de ce este blocat drumul dacă nu este niciun pericol pentru a trece pe pod. La presiunea oamenilor, paznicul s-a lăsat înduplecat şi a dat voie turiştilor să treacă podul, scutindu-i astfel de praful şi gropile de pe ruta ocolitoare.

Primarul este de acord cu cetăţenii

,,Îi susţin pe oameni pentru că au dreptate. La pod nu se lucrează, dar totuşi accesul este blocat. Ni se spune că firma nu poate începe lucrările pentru că are nevoie de nişte avize care ar dura, aşa cum ne-a spus telefonic  directorul adjunct de la CJ Braşov,  încă 45 de zile. Până la demolarea podului trebuie să fie lăsaţi oamenii să folosească podul” a spus primarul Gheorghe Osalciuc.

Cârpeli pe ruta ocolitoare

Reamintim că varianta ocolitoare a fost  amenajată de Primăria Voila, pentru lucrări  fiind folosite fonduri de la CJ Braşov. ,,Am făcut-o în funcţie de buget, 400.000 cu TVA, era un drum de ţară la care am făcut decopertare şi apoi am aplicat griblură. Drumul era practicabil, dar  traficul greu care nu avea ce căuta pe acolo l-a deteriorat. Ieri am adus 400 tone de asfalt zdrobit şi vom reface acel drum pentru a fi  practicabil. Dar dacă circulaţia nu va fi restricţionată nu va ţine mai mult de 3-4 luni. Pe cheltuiala firmei de construcţii am adus materialul, nu din bugetul local. Soluţia, deocamdată, este circulaţia  alternativă” a mai spus primarul.

Oamenii sunt hotărâţi să protesteze şi  sediul CJ Braşov până doleanţele lor vor fi ascultate. ,,Să insistăm să vină la faţa locului. A trecut timpul pentru rezultate zero. Problema este că acel drum nu va fi funcţional în aceşti 2 ani cât durează lucrările pentru că  este deteriorat.  Să ne unim forţele într-un mod serios şi să facem aceste demersuri,  să mergem la CJ, la Prefectură.  Dacă ei nu vin aici, mergem noi acolo” au mai spus oamenii.

 

 ,,Se lucrează!” a spus telefonic directorul de la CJ Braşov

Şi pentru că telefonic, directorul de la CJ Braşov spunea că firma lucrează la pod, oamenii s-au scandalizat. ,,Ce lucrează? Veniţi la faţa locului să vedeţi că n-au făcut nimic de peste o lună! Veniţi să circulaţi în praful de pe varianţa ocolitoare! Faceţi naveta o lună să vedeţi cum e! Cine ne plăteşte reparaţia maşinilor? Pentru ce plătim impozite şi taxe?” au mai spus oamenii.

28 de luni durează lucrările

Reamintim că şantierul pentru construcția unui pod nou peste Olt, la Voila, a fost deschis teoretic la data de  28 iunie 2021. Atunci se spunea că circulaţia pe pod va fi oprită pentru demolarea podului şi se va circula pe varianta ocolitoare.  A trecut peste o lună, iar podul n-a fost demolat, dar  oamenii sunt obligaţi să folosească ruta ocolitoare, însemnând DC 4 A, baraj Voila și satul Cincșor.   Investiția    are termen de finalizare 28 de luni, iar valoarea este de 15.656.698,36 lei, din care 14.422.685,20 lei sunt fonduri provenite prin PNDL, iar diferența de 1.234.013,16 lei este asigurată de CJ Brașov. Lucrările presupun demolarea podului situat pe Drumul Județean 105 și construirea unui pod nou, cu o lungime de 93,95 metri și o lărgime totală de 13,50 metri. Vor fi efectuate lucrări de refacere a albiei Oltului în amonte și în aval, vor fi construite rampe de acces, vor fi amenajate drumuri, vor fi deviate rețelele de utilități din amonte, urmând a fi refăcute utilitățile pe noua structură.  (Lucia BAKI)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here