Octav Bjoza, președintele Asociației Foștilor Deținuți Politic din România (AFDPR) și secretar de stat până în urmă cu câteva luni, trece prin clipe de cumpănă după ce a suferit un accident vascular cerebral (AVC) în ziua de 3 august 2021  și se află internat la Spital Universitar din București. Medicii l-au stabilizat, dar aceste  zile sunt foarte importante  pentru sănătatea  domnului Octv Bjoza. Rugăciunile noastre şi gândurile pozitive îl pot ajuta foarte mult.

  • „Orele și zilele următoare sunt esențiale pentru viața lui Bubu (n.r. – porecla pe care i-a dat-o Diana bunicului săi), în urma AVC-ului suferit ieri (marți, 3 august – n.r.). Acum, mai mult ca oricând, are nevoie de gândurile noastre! Știu că este un învingător, așa cum a fost mereu! «Prin cele 14 securități, închisori și lagăre de exterminare prin care am trecut, sunt unul dintre puținii care, condamnat la 15 ani de muncă silnică, fiind arestat în 1958, am făcut doar patru și am scăpat sănătos. Un medic îmi spunea: să știi, fiule, starea de sănătate fizică este determinată de starea de sănătate psihică. În permanență să ai mentalitate de învingător, băiatule. În permanență. Repetă cu glas tare, dacă ești singur: EU SUNT UN ÎNVINGĂTOR/ MIE NU MI-E FOAME/ NU MĂ DOARE/ NU-MI ESTE FRICĂ/ NU-MI ESTE FRIG/ ȘI AȘA VA FI!». Si așa a fost, Octav Bjoza”, a scris Diana Bjoza, nepoata luptătorului anticomunist, pe Facebook.

Octav Bjoza, condamnat la 15 ani de închisoare de comunişti,  este,  din 2009, președintele AFDPR și a fost numit, din 1 octombrie 2014, în funcția de subsecretar de stat la Secretariatul de stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989, în subordinea Secretariatului general al Guvernului. A preluat atribuțiile de secretar de stat în 2016, revenind din 2018 la cea de subsecretar. Numai că a fost destituit de actualul premier într-o noapte din luna martie 2021.  A fost decorat de Regele Mihai și de președintele Klaus Iohannis.

  • ,, Pe vremea noastră, în urmă cu 70 de ani, existau noţiuni sfinte pentru noi, acelea de neam, patrie, tricolor şi credinţă strămoşească. Cu tristeţe constat că astăzi nu mai înseamnă nimic,  plecăm să ne culegem căpşunile, sparanghelul, să le spălăm picioaree  prin Occident şi nu să luptăm, aici, cu mijloace democratice aşa cum au făcut-o înaintaşii noştri, de au pus mâna pe arme, de au luat drumul munţilor. Este ruşinos acest lucru. Dar dacă tot trăim într-o criză morală nu pot să nu slubiniez faptul  că dacă în această ţară mai există uşoare urme, ultimele fărămituri, ale moralei, acestea  se zbat să supravieţuiască, cu certitudine,  undeva între zidurile Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici şi nu în alte părţi. Acolo  este km zero al moralei româneşti, atâta câtă mai există. Şi dacă mai există. Şi tocmai din acest motiv  nu s-a ţinut cont şi nu se prea ţine cont de ceea ce vorbim  noi, pentru că  nu este greu să vorbeşti, în ţara asta toată lumea vorbeşte, dar de făcut nu face nimeni mai nimic. Asta este o realitate. Rolul nostru, al acelora care mai trăim încă, este  să păstrăm vie memoria luptătorilor anticomunişti” a declarat într-un interviu acordat ziarului  Monitorul de Făgăraş   Octav Bjoza, preşedintele AFDPR.
  • ,,Mi-am iertat călăii, care nu de puţine ori m-au călcat în picioare. Ţâşnea sângele din noi… Faptul că am ştiut să iert şi am putut să iert mă fac mai puternic. Pare ceva de necrezut, dar aşa simt. Ca mine însă au fost zeci de mii în ţara asta. Nu eu sunt acela care am suferit cel mai mult, nu eu am fost cel mai mare luptător anticomunist. Nu! Au fost mult mai mulţi aceia care au luptat cu adevărat, care au suferit enorm şi care şi-au pierdut şi vieţile în această luptă inegală. Dar a fost însă atât de frumos, atât de înălţător, să te sacrifici pentru ţară! Acum par cuvinte pompoase. Am ţinut până acum peste 150 de conferinţe, la aproape 10.000 de elevi. Mi-era teamă că într-o zi un tânăr o să-mi pună o întrebare: „Bine, bine, dar noi astăzi ce să facem?” Și această întrebare a venit într-o bună zi. N-am scăpat. N-aveam un răspuns pregătit, dar, aşa, dintr-odată, i-am spus: nu vă rămâne decât ca şi voi, aşa cum noi am făcut- o în urmă cu 60-70 de ani, să vă iubiţi neamul, patria, tricolorul şi credinţa strămoşească!” a mai declarat  preşedintele AFDPR, Octav Bjoza, într-un interviu acordat ziarului Monitorul de Făgăraş.

Mulă sănătate, Domnule Octav Bjoza!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here