Locuitorii satului  Rucăr vor beneficia de  reţea de canalizare, racordarea locuinţelor putând fi realizată în cel mult 10 zile. Aşa explică Florin Ioani, primarul comunei Viştea, care estimează că staţia de epurare va fi atunci racordată la reţeaua electrică şi va fi parafat  contractul cu Electrica SA. ,,Sutem pe  ultimele zeci de metri putem spune, am finalizat lucrările, mai sunt de făcut  doar formalităţi pentru energia electrică, respectiv contractul cu Electrica SA privind consumul.  După aceea  familiile îşi pot  racorda gospodăriile pentru a se face probele. Până în toamnă toate  familiile vor fi racordate pentru ca staţia să intre în parametrii maximi de funcţionalitate” a spus Florin Ioani, primarul comunei Viştea. Abonaţii serviciului de canal vor plăti 6 lei/lună pentru apă şi canalizare. ,,Avem  preţul aprobat la nivel de comună de 6 lei pentru  apă şi canal, iar în funcţie de consumul de apă se va calcula şi canalul. Este un preţ corect, chiar dacă avem abonaţi  mai puţini decât în mediul urban” a mai explicat primarul.  Investiţia ,,Reţea de canalizare sat Rucăr” a început în 2018 şi a fost finaliză în 2021. Finanţarea proiectului în valoare de un milion de euro a fost asigurată din fondurile prevăzute prin  PNDL 2.

Gaz metan la Rucăr

O altă investiţie pentru satul Rucăr este reţeaua de gaz metan.  Aşa cum susţine primarul, această investiţie va fi asigurată din bugetul local, valoarea proiectului fiind estimată la 500.000 euro.

  • ,,Un proiect aprobat în bugetul local este cel de proiectare şi execuţie reţea de gaz metan pentru satul Rucăr. Suntem cu soluţia aprobată. Iniţial s-a agreat ideea ca reţeaua să fie legată de Oleţ, dar ulterior  am schimbat  soluţia, apreciind că o variantă  mult mai eficientă este să ne legăm de conducta de la Feldioara, mai ales că între  Noul Român şi Feldioara  trece  magistrala de gaz a combinatului din Victoria. Rucărul fiind tot pe partea dreaptă a Oltului, soluţia este mult mai bună, evităm subtraversarea DN1, a liniei ferate şi trecerea Oltului.  Valoarea proiectului este  de 500.000 euro, bani prevăzuţi în bugetul local.  Licitaţia vrem să fie în acest an, după care urmează lucrările. Săpătura dintre localităţi este uşor de făcut fiind  drumuri de exploataţie. Noi vedem execuţia într-un an de zile, dar  să vedem când se va finaliza licitaţia. Pe de altă parte, partea de gaz ţine de distribuitor şi în acest caz sunt multe formalităţi până la  preluarea reţelei  de către Distrigaz. Ne dorim să aibă şi Rucărul  gaz metan la fel ca şi celelalte sate din comună. Sunt lucruri normale de care trebuie să beneficieze localnicii” a mai spus primarul Ioani.

Drumuri asfaltate în comună cu un milion de euro

Tot pe PNDL 2  se derulează proiectul de reabilitare a drumurilor din satele comunei. Este un proiect de un miion de euro. ,,Ultima parte a proiectului este pe final, lucrăm în satul Olteţ, după care închidem acest proiect.  Fiecare sat al comunei, Viştea de Jos, Viştea de Sus, Rucăr şi Olteţ, a beneficiat de lucrări de asfaltare a drumurilor, s-au asfaltat 2 km de drum în fiecare sat” a explicat Florin Ioani.

Canalizare şi la Olteţ

Un proiect care se va derula este ,,reţea de canalizare  sat Olteţ”. ,,Din surse proprii se va realiza reţeaua de canalizare din Olteţ.  Am alocat pentru această investiţie 600.000 euro. Reţeaua va fi legată la staţia de epurare de la Viştea de Jos. Cu această investiţie putem spune că fiecare sat al comunei va beneficia de toate utilităţile, apă, canal, gaz” a spus primarul. În privinţa infrastructurii, primarul spune că lucrează la un proiect care vizează realizarea de rigole şi trotuare în toate satele comunei, dar şi străzile care nu au fost asfaltate până în prezent.  (Lucia BAKI)

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here