• Şedinţa ordinară a CL Făgăraş din iulie, fără proiecte de hotărâre ce privesc interesul comunităţii  

Pare că aleşii locali au rezolvat toate problemele Făgăraşului, conducerea urbei nemaiavând niciun proiect de hotărâre pe care să-l supună dezbaterii în interesul comunităţii. Să le luăm pe rând:  gunoaiele le-au spânzurat în cuie în faţa blocurilor spre ironia întregii ţări, drumurile sunt praf,   şantiere  haotice în tot oraşul spre disperarea cetăţenilor,  ocolitoarea  este în chinurile facerii de 30 de ani, documetaţiile întocmite de ,,specialiştii” desemnaţi de primărie fiind contestate şi retrimise spre a fi refăcute în întregul lor, funcţia de viceprimar, după aproape un an, stă la mâna intereselor politice, urşii atacă în mijlocul cartierelor, procesele pierdute de primărie  golesc bugetul local,  spitalul nu mai este al pacienţilor ci al grupurilor de angajaţi conduşi dictatorial de oameni numiţi sub auspiciul aceloraşi interese,  investitorii ocolesc urbea, locurile de muncă din instituţiile publice sunt  create pentru apropiaţii celor care conduc oraşul, etc. Se poate spune fără să greşim că Făgăraşul este condus precum o feudă, iar fostul domnitor,  Lăcustă vodă, pare un copil pe lângă edilii de azi.  A demonstrat-o edilul şef şi în şedinţa CL Făgăraş desfăşurată joi, 29 iulie 2021. Preşedinte de şedinţă  a fost desemnat cu o lună în urmă, conform procedurii,  Lucian Cupu, PNL, chiar dacă primarul a tras sforile ca acesta să nu prezideze plenul, însă, atunci,  nu i-a reuşit. Numai că primarul şi-a continuat planul de a-i bloca/limita  alesului local PNL atribuţiile de preşedinte de şedinţă. Ordinea de zi a şedinţei ordinare din luna iulie a avut doar 2 proiecte de hotărâre, unul pentru desemnarea preşedintelui de şedinţă din luna următoare şi aprobarea procesului verbal al şedinţei din luna iunie. În rest nimic. O şedinţă a legislativului de nici 5 minute, aspect pe care primarul a ţinut să-l precizeze, arătându-şi astfel manevra pusă la cale. De obicei, pe masa CL Făgăraş sunt puse zeci de proiecte de hotărâre, care, aşa cum explică Executivul, sunt imperios necesare pentru desfăşurarea activităţii UAT Făgăraş. Pentru şedinţa ordinară din luna august este anunţată deja ordinea de zi cu multe proiecte de hotărâre.

Fără precedent la Făgăraş

Se poate spune că întrunirea legislativului de la sfârşitul lunii iulie a avut loc doar pentru a bifa prezenţa,  cea care duce la plata indemnizaţiei lunare pentru consilierii locali, dar a fost şi una dintre numeroasele manevre ale primarului însăilate în spatele celor care  manifestă opoziţie la deciziile lui. Făgărăşenii pot înţelege din această situaţie creată de primar  sau că Făgăraşul şi-a rezolvat toate problemele, ceea ce nu este cazul, sau că primarul face ce vrea în municipiu, subminând şi activitatea legiuitorului de la Făgăraş. O astfel de situaţie nu s-a mai înregistrat la Făgăraş după 1990, ca un ales al făgărăşenilor să pună pe primul plan interesul propriu, orgoliul şi răzbunarea în locul interesului comunităţii.

Un Legislativ dezbinat de interese

Nici consilierii locali n-au avut o poziţie faţă de situaţia creată în şedinţa Legislativului de luna trecută. Şi asta pentru că forul este împărţit, unii care susţin acţiunea primarului având interese personale, iar cei rămaşi, fiind prea puţini, nu pot schimba firul manevrelor. Reamintim de tensiunile din organizaţiile locale ale  PNL şi PSD prin care a fost retras pe bandă sprijinul politic al unor consilieri locali pentru a fi eliminaţi  din Legislativ în favoarea altora din listele electorale.

Cu jalba la prefect

Consilierul local PNL, Lucian Cupu, s-a adresat în luna iunie  prefectului de Braşov, Cătălin Văsii, printr-o petiţie prin care cerea lămuriri în privinţa ,,legalităţii actelor emise de Primăria Făgăraş referitoare la numirea unor persoane în consiliul de administraţie de la Sitalul Municipal Făgăraş”. Aşa cum scrie consilierul local, acesta s-a adrsat prefectului întrucât Primăria Făgăraş nu i-a răspuns la nicio solicitare scrisă, indiferent de temă.   În adresa  remisă Prefecturii Braşov, consilierul local  a  menţionat: ,,Aş dori să ştiu dacă în perioada iulie 2020 şi iunie 2021 au existat persoane cu mandat de membru în CA sau nu. Aş dori să ştiu care este cadrul legal în care CA de la Spital a funcţionat în acest timp şi care e cadrul legal de a prelungi mandatele care au expirat de fapt cu aproape un an în urmă”. În plenul CL Făgăraş din luna iunie 2021 s-a dezbătut situaţia a 3 membri din CA de la Spital, doi numiţi de CL Făgăraş, Ludu Daniel şi Bogdan Taflan, şi cel numit de primar, Câju Mariana. Întrebarea privind legalitatea activităţii acestora  după expirarea celor 3 ani de mandat (2020) a rămas fără răspuns din partea Executivului.

Prefectul cere primarului să respecte legislaţia

Prefectul Judeţului Braşov, Cătălin Văsii, a remis Primăriei Făgăraş adresa nr. 9624 din data de 2 iulie 2021, prin care cere  Primăriei să răspundă consilierului local, iar primarului să respecte legislaţia.

  •   ,,Dreptul aleşilor locali de a avea acces la orice informaţie de interes public nu poate fi îngrădit” (art 218 din OUG 57/2019 privind Codul administratv)
  •   ,,Primarul este obligat să pună la dispoziţie consilierilor locali, la cererea acestora, în termen de cel mult 10 zile lucrătoare, informaţiile necesare în vederea îndeplinirii mandatului în condiţiile legii” i-a amintit prefectul edilului de la Făgăraş. (Lucia BAKI)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here