Numărul solicitărilor la Ambulanţă a crescut în Ţara Făgăraşului  în ultimele luni. Sunt sute de apeluri la numărul de urgenţă 112 rezolvate de Serviciul de Ambulanţă, mare arte dintre acestea nefiind  urgenţe reale, caz în care solicitanţii refuză transportul la spital.   ,,Sunt zile în care numărul solicitărilor depăşeşte  numărul resurselor şi în aceste cazuri se înregistrează întârzieri.  Foarte multe persoane cer ajutor prin apel 112 deşi nu sunt cazuri de urgenţă. Persoanele care acuză stări de rău ar trebui să meargă la medicul de familie, însă acestea preferă să sune la 112. O treime dintre persoanele care apelează la numărul unic 112 din judeţul Braşov refuză transportul la spital. Pacienţii spun că le este frică să meargă la spital să nu se îmbolnăvească de alte boli şi mai bine sună la 112 pentru că  echipa medicală se deplasează la domiciliul lor şi îi consultă’’ a spus directorul de la SAJ Braşov, David Zsigmond Levente.  În  luna iunie a.c., în Ţara Făgăraşului au fost înregistrate 793 de intervenţii, în  iulie,  877, iar în  august numărul solicitărilor este şi mai mare.

Ambulanţele vechi sunt mereu în service

Faţă de nivelul solicitărilor, resursele SAJ sunt insuficiente.  Ambulanţele parcurg zilnic zeci de kilometri pe drumurile  degradate din Ţara Făgăraşului, motiv pentru care deseori ajung în service. ,,Maşinile vechi sunt mereu în service, necesitând reparaţii  costisitoare, iar maşinile noi au început să depăşească pragul de 100 – 150 de mii km în funcţie de zona în care activează. Momentan nu vom primi maşini noi în  judeţul Braşov, dar sperăm ca până la sfârşitul anului, la nivelul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, să se facă demersuri în acest sens’’ a explicat directorul de la SAJ Braşov, David Zsigmond Levente.  Ultimele maşini noi au fost repartizate  pentru Făgăraş şi Victoria  în decembrie 2019, când la staţia Victoria a ajuns  o ambulanţă de urgenţă, iar la staţia Făgăraş două ambulanţe de urgenţă şi una de transport.

Un medic la Ambulanţa Făgăraş

La cele două staţii din Ţara Făgăraşului există un singur medic, la Făgăraş.   ,,La Făgăraş avem încadraţi ca personal operativ 19 persoane, un  medic, asistenţi medicali, şoferi,  iar ca TESA avem o persoană care se ocupă de statistică şi o femeie de serviciu. La Victoria lucrează 7 asistenţi medicali şi 7 şoferi. Personalul operativ  lucrează 12 cu 24 de ore, iar în Făgăraş, pe tura de zi, funcţionează trei ambulanţe, pe tura de noapte, două şi ocazional o ambulanţă de transport sanitar. În Victoria, pe tura de zi, funcţionează o ambulanţă şi ocazional două’’ a mai spus directorul de la SAJ Braşov.

Nu s-au semnalat cazuri de plan roşu

Numărul mare de solicitări ar afecta situaţiile critice înregistrate în Ţara Făgăraşului, precum accidentele rutiere grave cu multe victime. Din fericire, în ultima perioadă nu a fost alertă de plan  roşu. ,,În ultima perioadă la nivelul judeţului nu s-a declanşat plan roşu, accidentele rutiere înregistrate nu au fost cu multe victime. Planul roşu se aplică doar în cazul în care numărul victimelor depăşeşte  numărul resurselor alocate pentru  a interveni. Planul roşu se declanşează de către prefect la propunerea inspectorului şef din cadrul ISU, iar noi ne subordonăm acestora’’ a mai spus directorul de la SAJ Braşov.

Zeci de sate pentru două staţii

Staţiile din Ţara Făgăraşului acoperă întreaga zonă, de la perşani până la Arpaş, dar şi comunele din dreapta Oltului, Comăna, Jibert, Părău.  Staţia  Victoria deserveşte oraşul Victoria, comuna Ucea cu satele Ucea de Jos, Ucea de Sus, Corbi, Feldioara, Sumerna, comuna Viştea cu satele  Viştea de Sus, Viştea de Jos, Rucăr, Olteţ, Viştişoara, comuna Drăguş, comuna Sâmbăta, comuna Voila: Voievodeni Mari şi  Voievodeni Mici,  comuna Lisa cu  Lisa, Breaza, Gura Văii, Pojorta şi Arpaşu. Restul zonei revine staţiei Făgăraş. (Carla TATU)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here