Cinci milioane de euro este suma pe care primarul comunei Sâmbăta de Sus, Nicolae Morariu, intenţionează să o obţină  pentru continuarea  lucrărilor la reţeua  de canalizare din localitatea Sâmbăta de Sus şi  Staţiunea turistică  Sâmbăta, dar şi pentu construirea unei staţii de epurare.

,,În campania electorală am promis că voi face tot posibilul să demarăm investiţia   ,,Reţeau de canalizare” şi am reuşit. La jumătatea lunii august a.c., s-a deschis şantierul pentru investiţia ,,Înfiinţare reţea de canalizare menajeră pe DJ 104 A pe raza localităţii Sâmbăta de Sus”.  Proiectul include montarea conductelor pe o lungime de  2,4 km de la  intrarea în sat dinspre oraşul Victoria  până la ieşire din sat către Lisa. La jumătatea lunii august a.c. s-a predat amplasamentul către firmele câştigătoare. Din luna noiembrie 2020 am semnat un contract cu  SC  NV Construct SRL de la Cluj pentru documentaţia tehnică  şi procedurile de avizare. A fost o muncă în echipă, cu rezultate bune şi doresc să-i mulţumesc preşedintelui CJ Braşov, Adrian Veştea, pentru sprijinul acordat. La sfârşitul lunii mai a.c.,  lucrarea a fost scoasă la licitaţie, iar procedurile au durat trei luni de zile. Cinci firme s-au înscris la licitaţie şi a câştigat asocierea firmelor SC  ICA Probuilt SRL şi SC Gopro SRL Braşov.  Această investiţie era absolut necesară înainte de reabilitarea ,,drumului de sub munte’’, DJ 104 A, pentru că altfel  timp de 7 ani nu mai puteam realiza investiţia” a spus Nicolae Morariu, primarul comunei Sâmbăta de Sus.

Investiţie, în trei etape

Reţeaua de canalizare şi staţia de epurare din comuna Sâmbăta de Sus este o investiţie care se va realiza în trei etape şi se va derula în următori ani, aşa cum explică  primarul Nicolae Morariu.  ,,Prima etapă ,,Înfiinţare reţea de canalizare pe DJ 104 A, pe raza localităţii Sâmbăta de Sus’’ se află în execuţie şi este finanţată din bugetul local. Suma alocată este de 14 miliarde lei vechi şi va fi finalizată la jumătatea lunii noiembrie a.c. Fiind o investiţie prioritară şi majoră în acest an nu mai putem face şi alte investiţii. În următoarea etapă se vor continua lucrările la  reţeaua  de canalizarea pe raza localităţii Sâmbăta de Sus şi se va înfiinţa reţea de canalizare în Staţiunea Climaterică Sâmbăta.  În ultima etapă a investiţiei se va construi staţia de epurare în partea de jos a satului.  Executarea celor două etape se ridică la cinci  milioane euro. În urma discuţiilor purtate la Ministerul Dezvoltării, în perioada următoare, vom depune documentaţia necesară pentru finanţare” a mai spus primarul.

Branşamente noi la apă pentru 140 de gospodării

O altă investiţie  demarată la începutul lunii iulie a.c.,  de către primărie a fost realizarea branşamentelor la apă  pe DJ 104 A pe raza localităţii Sâmbăta de Sus.  ,,Investiţia se referă la modificarea branşamentelor pentru cele 140 de gospodării amplasate pe segmentul de drum cuprins pe DJ 104 A. Valoarea investiţiei este de 400 mii lei, sumă alocată din bugetul local. Până în prezent la 80 de gospodării s-a executat  lucrarea. Conform proiectului, toate  contoarele de apă vor fi la vedere, pentru transparenţă, şi pentru evitarea discuţiilor referitoare la acest subiect. Pentru această investiţie am pornit de la zero, a fost nevoie de documentaţie tehnică, avize şi apoi au urmat procedurile legale pentru realizarea lucrării’’ a mai spus Nicolae Morariu, primarul comunei Sâmbăta de Sus.

Lucrări în ritm de melc

Lucrările pentru investiţia ,,Reabilitare, extindere, modernizare şi dotare sediu pentru  Consiliul Local Sâmbăta de Sus sunt executate în ritm de melc. Investiţia trebuie finalizată până la sfârşitul lunii decembrie 2021, însă în ritmul în care lucrează constructorul lucrarea nu se va încheia la timp.  ,,Firma din Sibiu nu este serioasă,  nu îşi îndeplineşte obligaţiile contractuale, deşi avem un contract în derulare. De când sunt primar lucrările la noul sediu nu prea înaintează. Se lucrează haotic cu doi sau trei angajaţi câteva zile apoi dispar câteva săptămâni. În luna decembrie a.c., această lucrare trebuie finalizată,  dar ei nu au făcut mare lucru. Din acest motiv, din luna decembrie când expiră contractul vom aplica penalizări  până la rezilierea contractului. Până în prezent toate lucrările executate au fost decontate la zi, iar constructorul  nu ar avea motive să nu lucreze. Administratorul firmei se plânge că nu are suficienţi muncitori şi nu face faţă lucrărilor. Pe noi nu ne interesează problemele lor, dacă  respectau graficul de lucrări,  trebuia să finalizeze acoperişul şi în sezonul de iarnă urma să lucreze în interior. M-am săturat de câte ori m-a minţit administratorul. Este clar că nu ne vom muta  curând în noul sediu. Dacă  reziliem contractul vom aduce un expert care să constate ce s-a făcut şi ce nu s-a făcut şi apoi vom iniţia  proceduri de achiziţie şi altă licitaţie’’ a mai spus primarul din Sâmbăta de Sus, Nicolae Morariu.

Şantier la doi paşi de sediul primăriei

Şantierul de la sediul nou al  Consiliului Local se află în apropiere de Primăria Sâmbăta de Sus şi a fost deschis în luna ianuarie 2020.   Valoarea investiţiei este de 2.099.274,15 lei, din care de la bugetul de stat 1.917.624, 78 lei prin PNDL 2, iar aportul de la  bugetul local este de 181.649,37 lei.   Conform proiectului, noul sediu al primăriei va fi construit pe trei nivele, parter, etaj şi mansardă. La parterul imobilului se va amenaja o sală multifuncţională, birou de stare civilă, birou de asistenţă socială, taxe şi impozite locale, registrul agricol, secretariat, grup sanitar şi spaţiu pentru centrala termică. La etajul clădirii se va amenaja o sală de conferinţe, şapte birouri printre care cele ale primarului, viceprimarului şi al secretarei, iar la mansardă vor fi amenajate alte spaţii. Noul sediu va avea şi o parcare.  Această lucrare este executată de SC Centru Utilaje Construcţii SRL Sibiu. În urmă cu patru ani Primăria Sâmbăta de Sus a achiziţionat amplasamentul   de la Cooperativa de Consum Voila. (Carla TATU)

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here