În weekend, oraşul Victoria a fost în sărbătoare, când s-au derulat evenimentele ,,Zilele oraşului Victoria’’ şi festivalul ,,La noi la Victoria veniţi!’’,  proiect cofinanţat de Consiliul Judeţean Braşov.  Manifestarile  au fost organizate de Primăria şi Consiliul Local Victoria  care au adus în faţa publicului artişti de muzică uşoară, folclor şi o seară de teatru. Evenimentele au fost organizate în aer liber, pe stadion unde tribuna a fost neîncăpătoare, la fel ca şi terasele.   .

Competiţii  sportive

Sâmbătă, 4 septembrie a.c., începând cu ora 10.00, la iniţiativa primarului Camelia Bertea,  au fost organizate mai multe competiţii sportive: fotbal, biciclete, triciclete, handbal, orientare turistică, alergare în saci şi desene pe asfalt. Peste 250 de copii s-au înscris la concursuri, iar premianţi au fost 111 dintre ei. Festivitatea de premiere a avut loc sâmbătă, 4 septembrie, la ora 15.00 pe terenul sintetic din incinta  stadionului, în prezenţa părinţilor şi bunicilor. Copiii premiaţi au fost recompensaţi cu diplome, medalii, cupe şi dulciuri.

  •  ,,În acest an nu vom organiza foc de artificii, iar banii alocaţi au fost cheltuiţi pentru premiile copiilor. Aşa am considerat că este mai important să investim în copii şi am cumpărat dipome, medalii, cupe şi cadouri pentru locurile I, II şi III’’ a spus primarul Camelia Bertea.
  •    ,,În cadrul turneului s-au înscris patru echipe de fotbal la categoria 10 – 12 ani şi două echipe la categoria 13 – 15 ani. A fost un turneu reuşit, vremea a fost frumoasă şi ne-am bucurat de prezenţa susţinătorilor din tribună. Din punctul meu de vedere evenimentul a fost benefic şi reuşit în acelaşi timp. Fiecare echipă a fost denumită de către copii ca să-i putem departaja. Mă bucur foarte mult că au fost receptivi şi au dat dovadă de mult sacrificiu şi dorinţă de a câştiga’’ a spus antrenorul şi coordonatorul echipelor de fotbal, Iulian Popa.
  •    ,,Sâmbătă, 4 septembrie 2021, în cadrul festivalului ,,La noi la Victoria veniţi!’’, ediţia 2021, am organizat concurs de orientare turistică ,,Cupa oraşului Victoria’’. S-au înscris în concurs peste 50 de persoane cu vârste cuprinse de la 3 la  70 de ani din Victoria, Săcele, Braşov, Roman şi Bucureşti. Sportivii  au avut de parcurs un traseu de sprint în oraş cu o lungime de 2 kilometri. Duminică, 5 septembrie a.c., am organizat şi  concursul ,,Cupa Chimistului’’, competiţie care s-a desfăşurat  în zonă de pădure’’ a spus Gheorghe Urdea, antrenorul echipei de orientare.

Program artistic

Sâmbătă, 4 septembrie 2021, programul artistic a început la ora 16.30.  Primii care au evoluat  pe scenă au fost  copiii de la Clubul Copiilor din Victoria şi apoi copiii de la Clubul copiilor din Sebeş, urmaţi de Piticul, Maria Gheorghiu, Alex Ştefănescu, Edward Sanda. Formaţia ,,Vunk’’ a închis programul artistic.  Duminică, 5 septembrie a.c., începînd cu ora  16.30 s-a  derulat spectacolul folcloric. Primii care au urcat pe scenă au fost copiii de la Clubul copiilor din Victoria coordonaţi de Mihai Halmaghiu şi apoi ,,Căluşarii’’ de la Găieşti. Au urmat Mihai Teacă, Ansamblul Cindrelul – Junii Sibiului, iar seara a fost încheiată de Sebastian Emmanuel Stan. Luni, 6 septembrie a.c., la Casa de cultură, începând cu ora 19.00, a avut loc piesa de teatru ,,Cafeaua Domnului Mministru’’. A fost o comedie satirică despre clasa politică şi anturajul acestora.

Masă rotundă la Casa de Cultură

Sâmbătă, 4 septembrie a.c., în holul Casei de cultură s-a organizat o masă rotundă în cadrul festivalului ,,La noi la Victoria veniţi!’’. Au fost invitaţi salvamontiştii montani şi membrii  asociaţiei SKV Ţara Făgăraşului, Camelia Bertea, primarul oraşului, consilierii locali şi angajaţi ai primăriei. Dezbaterea a început la ora 12.00, unde s-a marcat activitatea salvatorilot montrani de la înfinţare şi până în prezent.    Activitatea de salvator montan s-a legiferat în România în luna ianuarie 1969 odată cu intrarea în vigoare a HCM-ului număr 140 când  se practica turismul în zona Munţilor Făgăraş şi existau accidente. Atunci  s-au înfinţat primele 13 echipe de salvamont din ţară, una dintre ele aparţinând  Primăriei Victoria. În prima a fost  ,,Grupa Salvamont Victoria’’ cu salvatori voluntari formaţi din  muncitori calificaţi, necalificaţi, care  participau  la acţiuni în cisme de cauciuc şi în salopete. Primul şef al grupei a fost  medicul stomatologic Lazarciuc Mihai care a activat în perioada 1969 – 1970, următorul a fost medicul stomatologic Petre Tiurbe, 1971 – 1978, iar din 1979 conducerea echipei  fost preluată de Tomas Bross, care a activat  până când a ieşit la pensie, iar din 2010, şeful  Salvamont Victoria este  Bunea Radu. Primii salvatori montani au fost: fraţii Ion şi Mircea Polmolea, Wilhelm Schneider, Ion Varga, Scheider Bilhelm, Lucian Şofariu, Alexandru Culacov, Ioan Grovu, Vasile Timofta, Dumitru Pătraşcu şi Gheorghe Andreiaş. La început, salvatorii nu aveau dotări şi nici echipamente.

Salvatorii montani din Victoria, membri în ANSMR

Pentru rezultatele deosebite în cadrul clasamentelor anuale elaborate de ANSMR, echipa Salvamont Victoria a obţinut de nouă ori ,,Trofeul Naţional Salvamont’’. ,,Un trofeu l-am obţinut în urma filmului pe care l-am făcut în perioada când am construit prima cabană.  Toţi colegii salvamontişti din ţară au fost impresionaţi de filmul nostru. În cadrul Asociaţiei Naţionale a Salvatorilor Montani din România   am fost ales de două  ori vicepreşedinte, Lucia Lungu a fost aleasă de mai multe ori în comisia medicală, iar Alupoaie a fost membru în comisia tehnică’’ a mai spus Tomas Bross.

Primul accident mortal în Munţii Făgăraşului

,,Prin anii 1950, un grup de 8  tineri de la noi din zonă au hotărât să urce pe Vârful Moldoveanu şi să doarmă  la cabana Podragu, însă nu au reuşit. Tinerii nu cunoşteau dificultatea traseului, iar unii dintre ei au renunţat după câteva ore de mers, însă câţiva  au continuat traseul.  Când s-a întunecat  au  hotărât să coboare pe Valea Ucea Mare. Văile nordice sunt foarte abrupte  şi unul dintre tineri a alunecat şi a căzut. Colegii victimei s-au  întors în combinat, unde au solicitat ajutor. A doua zi, 20 de persoane au urcat pe munte cu două pături să coboare victima, însă doar 10 au ajuns la locul accidentului.  Tânărul  era decedat.  Cu ajutorul unui cioban şi cu un măgarul acestuia au reuşit să coboare trupul neînsufleţit al tânărului. Acest accident mortal cred că a fost primul din Munţii Făgăraşului’’ a spus Tomas Bross. ,,Îmi aduc aminte de o acţiune când fostul cabanier de la Turnuri a alergat până la cabana ,,Fata Păduri’’ să dea telefon la spital şi să anunţe că o tânără a căzut într-o prăpastie.  Era 1 mai,  în jurul orei 17.00, când mi-am luat trusa medicală şi am fugit în munte.    Pe traseu ne-a prins noaptea, iar cabanierul de la Turnuri a trimis turişti cu lanterne să ne ghideze drumul.  În jurul orei 23.30 am ajuns la cabană, unde toată lumea mă aştepta.   Am improvizat  o masă, am pus două  lămpi de gaz,  plus lanternele turiştilor şi am cusut  scalpul victimei.  Unii dintre turişti au leşinat când au simţit miros de sânge şi au văzut rana turistei.  A doua zi, victima a ajuns la Spital la Braşov ’’ a spus Lucia Lungu, salvator montan.  (Carla TATU)

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here