• Nu avem viceprimar, dar primarul îl vrea  administrator public pe Lucian Mija

  •    Primarul vrea să excludă 10 consilieri din Legislativ

  • Opoziţia din CL Făgăraş îl contrazice pe edil

  • Prefectul MIhai Văsii spune că ,,aşteaptă documente şi analizează”

Chiar dacă Făgăraşul nu are viceprimar după aproape un an de la alegerile locale de anul trecut, primarul vrea să impună un administrator public în Primăria Făgăraş. A şi iniţiat în acest sens un proiect de hotărâre de consiliu care a fost dezbătut în şedinţa CL Făgăraş de marţi, 31 august 2021, propunând  modificarea organigramei aparatului de specialitate al primarului prin crearea din nou a funcţiei de administrator public. În comisiile de specialitate, consilierii au dat  aviz negativ pentru acest proiect al primarului, iar în plen proiectul a primit un vot negativ. Din cei 14 consilieri locali prezenţi, 6 au votat pentru, 6 s-au abţinut şi 2 au fost împotrivă, ceea ce înseamnă că, deocamdată, UAT Făgăraş nu va avea administrator public.  Opoziţia din Legislativ l-a blocat pe edil care a convocat încă 3 şedinţe de îndată consecutive, dar fără cvorum. Edilul vrea să excludă din Legislativ 10 consilieri locali, cei care n-au dat curs convocării la şedinţele de îndată, şi a cerut prefectului un punct de vedere. Prefectul Mihai Văsii spune că ,,aşteaptă documente şi analizează situaţia de la Făgăraş”.

 Cristina Paicu:  ,,La câţi vi s-a prous funcţia de viceprimar?”

În continuare rămâne însă vacant şi funcţia de viceprimar.  Consilierii locali au adus în discuţie în plen situaţia creată de lipsa viceprimarului  la Făgăraş.   ,, În comisii primarul a spus că vrea un administrator public pentru că nu avem viceprimar. Nu ştiu de ce în aceste luni, când eram 19 consilieri prezenţi, nu am avut un proiect de hotărâre pentru viceprimar? Noi vrem să avem viceprimar. Aşa nu mai plătim un salariu în plus, cel de administrator public.  Propun colegilor ca în momentul în care vom fi în formaţie completă, 19 consilieri,  să iniţiem un proiect de hotărâre şi să ne alegem viceprimarul.  Prin urmare nu consider oportun acest proiect de hotărâre  mai ales în situaţia în care se află Făgăraşul, că s-au sistat lucrările la străzi, să mai plătim încă un om în plus cu peste 11.000 lei lunar, nu este normal” a spus Cristina Paicu, consilier local USR.  În replică primarul a explicat că s-au făcut economii la buget în perioada în care nu a fost ocupată funcţia de viceprimar. ,,1,5 miliarde de lei este economia la buget” a spus primarul. Tot consilierul local Cristina Paicu şi-a întrebat colegii: ,,La câţi vi s-a propus funcţia de viceprimar? Aveţi curaj să spuneţi deschis?”.  După ce sala a izbucnit în râs, niciun consilier local n-a luat cuvântul, dar primarul s-a trezit explicând.

,,L-am susţinut pe Cosmin Ştirbu şi a fost, în urmă cu un an, un proiect de hotărâre pentru viceprimar şi nu l-aţi votat.  Am avut discuţii cu 5 consilieri locali  care m-au întrebat dacă îi accept ca viceprimari. Am discutat cu Cristian Ludu, cu Cosmin Ştirbu, cu Trâmbiţaş, cu Vali Conţ şi cu Cerghizan” a spus primarul.

,,Viceprimarul se alege dintre consilierii locali. De ce s-a dus fiecare  să ia lumină de la împărăţie,  să ceară postul?” a venit replica lui Lucian Cupu, consilier local PNL, după ce primarul i-a numit pe consilierii care s-au întâlnit cu edilul.

Convins parcă  de faptul că proiectul HCL va fi votat de plen, primarul a invitat în şedinţă şi persoana pe care  intenţiona să o numească în funcţia de administrator public. Este vorba despre Lucian Mija, un apropiat  şi susţinător al edilului.  Funcţia de administrator public este remunerată lunar cu un salariu brut   de 11.419 lei.  Primăria Făgăraş nu mai administrator public din 2018 când Marius Rică a fost dat afară de primar prin desfiinţarea postului, deşi tot el îl crease   cu un an în urmă, 2017, cu dedicaţie.

Post plătit din bani publici, dar dictat de interese

Când a înfiinţat pentru prima dată postul de administrator public la Primăria Făgăraş, primarul spunea că este absolut necesară această funcţie pentru municipalitate. Vorbea de experienţa în fonduri europene a unei persoane care va ocupa funcţia. La 1 septembrie 2017   era déjà angajat Marius Rica pe acest post, leafa lui lunară brută fiind atunci de 10.412 lei. Se organizase un concurs la care cel mai bun s-a dovedit a fi chiar  Marius Rica, nimeni altul.  După exact un an administratorul public a aflat din presă că postul i s-a desfiinţat. Acelaşi primar anunţa fără să clipească faptul că municipalitatea nu mai are nevoie de un  administrator public şi astfel se face economie la bugetul local. Pentru Marius Rica se încheia, după un an,  contractul de muncă la Primăria Făgăraş. Nu mai are rost să spunem că de la bugetul local s-a cheltuit suma de 124.944 lei pentru susţinerea funcţiei de administrator public dorită de primar,  consilierii locali acuzând atunci că funcţia a fost înfiinţată de primar ca recompensă electorală.

Salariile angajaţilor din Primăria Făgăraş aprobate la data de 31 martie 2021

Aparatul de specialitate al primarului, conform organigramei,  are 133 de angajaţi dintre care două funcţii de demnitate publică, 84 funcţii publice şi 48 de funcţii contractuale. La UAT Făgăraş sunt 11 funcţii de conducere şi 73 funcţii de  execuţie. Cel mai mic salariu de bază brut din Primăria Făgăraş şi unităţile subordonate   este de 2300 lei, iar cel mai mare 13. 520 lei. La salariul de bază brut se adaugă sporuri, compensaţii, prime care pot dubla salariul de bază. Conform  execuţiei bugetare aferentă trimestrului II din 2021,  cheltuielile de personal  însumează 4.660.820 lei, iar pentru un an întreg la 8.052.770 lei, în timp ce veniturile realizate din taxe şi impozite locale nu depăşesc 6.390.000 lei/an.

  •  Primarul are o indemnizaţie lunară de 13.520 lei la care se poate adăuga  un spor de 25% pentru implementarea de proiecte europene cu finanţare nerambursabilă.
  • Viceprimarul ar avea o indemnizaţie lunară de 11.440 lei.
  •  Secretarul UAT Făgăraş are un salariu de bază de 11.398 lei.
  •  Arhitectul şef al primăriei are un salariu de bază de 9.984 lei
  •  Persoanele care deţin funcţia de director executiv au salariul de bază de 8.994 lei
  •  Un şef de serviciu este remunerat cu 8112 lei brut de bază.
  •  Un şef de birou are salariul de bază brut de 7.488 lei.
  •  Un auditor are un salariu de bază brut de 7.272 lei dacă are gradul 5 şi 7.095 lei dacă este încadrat la gradul 4.
  •   Un angajat încadrat pe funcţia de consilier gradul 5 are salariul de bază brut de 6.232 lei, dar acesta scade în funcţie de grad şi studii. Cel mai mic salariu de bază brut pentru un consilier este de 3.810 lei.
  •  Un referent este plătit cu un salariu de bază brut de 5.815 lei la gradul 5, dar 4.670 lei dacă are gradul 0.
  •  Administratorul public ar avea un salariu brut de 11.419 lei.
  •  Un consilier sau consilier juridic  are un salariu de bază brut de minim de la 3.500 lei la 5.005 lei dacă este încadrat la gradul 0 şi cel mult de la 4.358 lei la 6.232 lei la gradul 5.
  •  Un referent are salariul de bază de la 3.250 lei la 4.047 lei, în funcţie de grad.
  •   Un administrator cu studii medii are salariul de bază de la 3.340 lei la 4.159 lei.
  •   Un casier, magaziner: 3.090 lei la 3.848 lei.
  •  Un portar, paznic: de la 3.000 lei la 3.736 lei.

În cadrul CL Făgăraş funcţionează 6 comisii de specialitate:

  •  Comisia pentru administraţia publică locală, juridică, apărarea ordinii publice, respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti, problemele minorităţilor:

-Preşedinte: Paicu Cristina, USR-PLUS

-Secretar: Colibaş Mihai-Partida Romilor

Membri: Butuoiu Nicolae şi Ludu Aurel-PSD,  Cupu Lucian-PNL, Stengel Norbert-FDGR.

  •   Comisia de turism, relaţii externe şi integrare europeană:

-Preşedinte: Biza Radu-Partida Romilor

-Secretar- Polmolea Corina-PSD

-Membri: Aldea Iuliana-Pro-România, reprezentantul PNL care o înlocuieşte pe Cenţiu Magdalena, Stengel Norbert-FDGR.

  •   Comisia pentru activităţi ştiinţifice, învăţământ, culte, sănătate, cultură, protecţie socială, sportive şi de agreement:

-Preşedinte: Gavrilă Dan-PNL

-Secretar: Aldea Iuliana-Pro România

-Membri: Cupu Lucian-PNL, Crăciun Monica-USR-PLUS, Klein Johannis şi Şuteu Magdalena-FDGR, Polmolea Corina-PSD.

  •   Comisia pentru servicii publice, pentru comerţ şi agricultură:

-Preşedinte- Ştirbu Cosmin,

-Secretar- reprezentant PNL care-l va înlocui pe Cerghizan Marius

Membri: Biza Radu şi Colibaş Mihai- ambii de la Partida Romilor, Ludu Aurel-PSD.

  •  Comisia de organizare şi dezvoltare urbanistică, realizarea lucrărilor publice, protecţia mediului înconjurator, conservarea monumentelor istorice şi de arhitectură:

– Preşedinte: Popa Ovidiu-independent

-Secretar:  Şuteu Magdalena-FDGR

Membri: Butunoiu Nicolae-PSD, Clonţ Valentin-PRO-România,  Crăciun Monica –USR-PLUS, reprezentanţii PNL care-i vor înlocui pe Cerghizan Marius  şi Lascu Iulian

  •   Comisia de studii, prognoze economico-sociale, buget finanţe şi administrarea domeniului public şi privat al municipiului

– Preşedinte- Clonţ Valentin, Pro-România

– Secretar- Popa Ovidiu, independent

– Membri: Gavrilă Dan PNL, Klein Jonannes- FDGR, Paicu Cristina- USR PLUS, Ştirbu Cosmin- PSD, iar reprezentantul PNL care-l va înlocui pe Lascu Iulian.

 

 

 

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here