Soţii  Marius şi Cristina Demeter împreună cu ,,elevii” lor, chitarişti din Făgăraş şi Rupea, au participat la Festivalul Guitar Meeting din Sibiu. Evenimentul a fost organizat, sâmbătă, 18 septembire 2021, la Muzeul Astra din Dumbrava Sibiului, unde au participat peste 450 de chitarişti din toată ţara, dar şi artişti de muzică rock şi folk.

Printre clădirile istorice au răsunat chitarele

33 de copii au fost pregăriţi de preotul Marius Demeter şi de soţia acestuia, Cristina, pentru acest festival. ,,De câteva luni am pregătit un grup de copii din Făgăraş şi Rupea pentru a participa la acest eveniment. Festivalul a reunit peste 450 de chitariştii de la noi din ţară. Organizatorii au publicat o listă cu  melodii de muzică fock şi rock şi în urma propunerilor făcute de participanţi au fost alese 17 piese româneşti şi internaţionale care s-au cântat la festival. După ce s-a stabilit lista am început să învăţăm partiturile. Toată vara am muncit şi ne-am pregătit pentru acest eveniment, iar copiii nu au lipsit de la repetiţii.  A fost o provocare şi pentru noi, dar şi pentru copii, însă totul a fost la superlativ. Pentru cele două ore de spectacol şi noi ,,profesorii’’ a trebuit să învăţăm cele 17 melodii. Chitaristul Ilie Vlad, zis  ,,Manole’’,  a fost mentorul programului. Acesta ne-a prezentat lecţii deschise cu tutorial video” au spus soţii Demeter.

Mini-concert în centrul istoric al Sibiului

Sâmbătă, 18 septembrie a.c., până să  înceapă festivalul, chitariştii făgărăşeni alături de preotul Marius Demeter au susţinut un mini-concert în  centrul istoric al Sibiului, în faţa Teatrului Gong. Au fost admiraţi de localnicii şi turiştii care se aflau la acel moment în piaţă. Cristina Demeter, soţia preotului, alături de trei fetiţe au cântat şi într-un autobuz electric de transport public. ,,Călătorii s-au  luminat la faţă când ne-au auzit şi ne-au văzut în autobuz.  Aceştia ne-au pozat, aplaudat şi  filmat’’ a spus Cristina Demeter.

Festival bine organizat

,,A fost un festival bine organizat, iar copiii au cântat alături de  renumiţi artişti. Sâmbătă la ora 17.00 a început festivalul, iar sutele de chitare au  răsunat la Muzeul Astra.  De la noi din grup au urcat pe scenă patru copii care au cântat alături de artişti melodia ,,Amintire cu haiduci’’au mai spus soţii Demeter.

Atelier de chitară la Făgăraş

De aproape şase ani, preotul Marius Demeter de la parohia din Felmer a înfiinţat Atelierul de chitară, iar primele lecţii de chitară au fost predate în incinta Protopopiatului Făgăraş. La început au participat doar câţiva copii, dar în prezent sunt  peste 100 de copii şi adulţi. Cursurile sunt gratuite, iar singura condiţie este de a avea o chitară fiecare cursant.  În ultimii ani, numărul participanţilor a crescut, iar preotul  Marius Demeter  a găsit un alt spaţiu  la Biserica ,,Sfânta Treime’’, unde se ţin cursurile de două ori pe săptămână. Copiii şi adulţii sunt împărţiţi în trei grupe: începători, intermediari şi avansaţi. ,,A fost o perioadă în care părintele nu mai făcea faţă şi atunci m-am hotărât  să învăţat să cânt la chitară să-l pot ajuta şi aşa m-am implicat şi eu în acest proiect.  În decursul anilor am participat la multe festivaluri şi evenimente culturale unde am fost invitaţi’’ a spus Cristina Demeter.  (Carla TATU)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here