Consilierii judeţeni întruniţi în şedinţă extraordinară   luni, 20 septembrie a.c.,  au actualizat indicatorii tehnico-economici pentru  două proiecte de modernizare şi reparaţii drumuri judeţene. Este vorba despre drumul care leagă Mănăstirea Brâncoveanu – Valea Sâmbetei, respectiv drumul de legătură Rupea – Homorod – Mercheașa – Jimbor – limita  cu județul Harghita. Ambele drumuri sunt în şantier, lucrările fiind finanţate  prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală şi cofinanţate de la bugetul judeţului. Actualizările vin în contextul  în care în ultimele luni, preţurile în construcţii au explodat.


Peste 5 milioane de lei pentru drumul de la Mănăstirea  Brâncoveanu

Drumul judeţean care leagă localităţile Rupea – Homorod – Mercheașa – Jimbor, până la limita cu județul Harghita va costa, conform noului proiect care actualizează indicatorii tehnico-economici, 66.127.091 lei, cu tot cu TVA, sumă din care 56.279.542 lei este asigurată prin PNDL. Consiliul Judeţean asigură cofinanţarea în valoare de 9.847.548 le. Lucrările la acest drum au o durată de 18 luni, conform contractului semnat în luna februarie a acestui an. În schimb, modernizarea drumului de legătură dintre Mănăstirea Brâncoveanu-Valea Sâmbetei  va costa 5.276.443 lei (inclusiv TVA), conform contractului de proiectare şi execuţie semnat încă din 2018. Până acum Consiliul Judeţean a primit 1.806.035 lei de la bugetul de stat, prin PNDL, urmând să mai achite lucrări de 2.919.119 lei, inclusiv TVA. În acest an, Consiliul Judeţean va face plăţi în valoare de 477.209 lei pentru aceste lucrări.

Scumpirile măresc valoarea lucrărilor

Pe lângă aceste modificări în bugetele proiectelor, vor urma şi altele, a anunţat preşedintele CJ Braşov. Acestea sunt motivate de modificările apărute în PNDL, în ceea ce priveşte cofinanţările, a explicat Adrian Veştea. „Încă de când am devenit președinte al Consiliului Județean Brașov am depus mai multe proiecte. Atunci erau anumite bugete aprobate pentru cofinanțare din partea beneficiarului. Ministerul Dezvoltării a considerat ca toate proiectele care nu au ajuns la finalizare din diverse motive ca pentru a putea duce la bun sfârșit aceste investiții să existe o suplimentare a contribuției de la bugetul de stat. Interesul nostru este ca cele două proiecte aflate în implementare să primească mai mulți bani din bugetul Ministerului Dezvoltării”, a explicat președintele Consiliului Județean Brașov. Pe de altă parte, au apărut şi creşterile de preţuri în domeniul construcţiilor şi asfaltărilor, în ultimele luni, ceea ce atrage după sine şi modificarea indicatorilor pentru investiţii, mai ales că acum există şi o baza legală care să permită acest lucru. „A apărut ordonanța de urgență care permite actualizarea valorii contractelor de lucrări ca urmare a majorării prețurilor materialelor și materiilor prime. Aprobarea noilor indicatori tehnico-economici este o procedură legală pe care trebuie să o urmăm, dar sunt lucruri pe care le putem face repede, mai ales că unii dintre dumneavoastră sunteți online”, a declarat președintele Consiliului Județean Brașov”, a declarat Adrian Veştea.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here