80 de preşcolari din comuna Arpaş au început anul şcolar 2021 – 2022 în clădiri renovate şi  modernizate.   Grădiniţele  din Arpaşu de Jos, Arpaşu de Sus şi Noul Român   au fost incluse în proiectul  ,,Modernizare şi dotare grădiniţe din comuna Arpaş’’   aprobat în anul 2017 şi finanţat prin PNDL II. Valoarea totală a investiţiei a fost de 654.091,63 euro, de la bugetul de stat fiind alocată suma de 499.944,00 euro, iar cofinanţarea de la bugetul local de 154.147,63 euro. Lucrările au fost executate de asocierea SC Sted Construct SRL şi SC NTX Concept SRL.

Grădiniţe moderne

Grădiniţele din comuna Arpaş  funcţionează sub tutela  Şcolii Gimnaziale din Arpaşu de Jos ,,Viorel Cucu Paltin’’.

  •  ,,În ultimii ani am depus eforturi mari pentru a le oferi preşcolarilor din comuna Arpaş spaţii moderne, utilate şi amenajate în care să se dezvolte frumos şi armonios. Investim în educaţia copiiilor pentru că ei sunt viitorul nostru. Cele trei clădiri  erau vechi, iar copiii nu-şi mai puteau desfăşura activitatea în acele condiţii. Din acest motiv am depus acest proiect care a schimbat faţa grădiniţelor din comună. Au fost schimbate geamurile şi uşile cu tâmplărie PVC de calitate, instalaţiile electrice, termice şi sanitare care erau vechi şi uzate au fost înlocuite.  Pardoseala a fost refăcută, în sălile de clasă s-a  montat partchet din lemn, iar pe holuri s-a montat gresie. Toate sălile de clasă au fost zugrăvite şi frumos amenajate cu  mobilier nou şi utilate cu table magnetice, video-proiectoare, calculatoare şi laptopuri. Pe clădiri au fost  montate sisteme de supraveghere video. Curţile instituţiilor au fost pavazate,  au fost amenajate spaţii verzi cu arbuşti ornamentali şi gazon. La grădiniţele  din localităţile Arpaşu de Jos şi Nou Român s-au construit corpuri  noi de clădire unde au fost amenajate grupuri sanitare  care au fost dotate cu echipamente sanitare adaptate  pentru preşcolari. Până la sfârşitul lunii septembrie 2021 se vor monta şi câteva balansoare în spaţiile de joacă amenajate în curţile instituţiilor. Atunci putem spune că  proiectul este finalizat” a spus Constantin Văcariu, primarul comunei Arpaş.

La grădiniţa din Arpaşu de Sus sunt înscrişi 39 de preşcolari repartizaţi în două grupe. Copiii înscrişi la grupa mică şi la grupa mijlocie fac însă ore simultan, doar cei de la grupa mare lucrează separat.  La acestă instituţie  îşi desfăşoară activitatea copii cu vârste de la 3 până la 6 ani şi sunt îndrumaţi de educatoarele Alina Cârţâroşan şi Raluca Mailat.   La grădiniţa din Arpaşu de Jos sunt înscrişi 32 de preşcolari repartizaţi tot în două grupe unde educatoare sunt  Sanda Bogdan şi Eufrosina Vasu. La grădiniţa de la Nou Român funcţionează o singură grupă cu 9 preşcolari, educatoarea lor fiind  Roxana Ittu.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here