Firma de consultanţă din Cluj, care desemnează conducerea de la  Salco Serv SA,   a ajuns în situaţia de a căuta cu arcanul persoane  care pot ocupa funcţiile  de conducere la Salco. La ultima strigare pentru organizarea concursului n-a avut însă ce selecta. A fost un singur candidat şi acela necorespunzător criteriilor impuse. Astfel că s-a recurs din nou la interimat. Pentru că aşa este la Salco, atunci când este greu, interimatul merge ca uns. A fost director interimar în două rânduri juristul societăţii, Ionuţ Ciora, apoi Maria Suciachi, angajata unei firme din Braşov, iar în această săptămână a fost desemnată pentru  funcţia de director general Melania Ardeleanu, pensionară.  Noul  director interimar   îşi va prelua funcţia de la 1 octombrie 2021, aşa cum explică Ciprian Ţeţiu, preşedintele CA.

Blocaj financiar

Pentru ca Salco să-şi poată  derula în continuare activitatea, s-a întrunit consiliul de administraţie luni, 27 septembrie a.c., când s-au luat decizii în privinţa conducerii şi a situaţiei financiare. Pentru Ionuţ Ciora nu se mai putea prelungi  delegaţia  ca director general, iar  prin concurs n-a fost desemnat niciun director general, aşa cum explică Ciprian Ţeţiu. S-a recurs la o rocadă între membrii CA, Ardeleanu şi-a dat demisia din funcţia de preşedinte al CA pentru a putea fi numită director general interimar, iar Ciprian Ţeţiu a preluat preşedinţia consiliului de administraţie.   Societatea este la un pas de blocaj financiar pentru că  Primăria Făgăraş n-a virat banii proveniţi din taxa de salubritate încasată de la populaţie. Cel puţin aşa explică  Ciprian Ţeţiu, amintind de rectificarea bugetară care va regla situaţia în viitor.

Directori pe bandă rulată

Salco este  societatea la conducerea căreia  au fost desemnaţi  directori pe bandă rulantă în ultimii  ani, ca în timp ei să ajungă  pe tobogan.  La 31 octombrie 2016 expira mandatul dat de aleşii locali consiliului de administraţie  de la Salco Serv SA condus de Victor Marian. La propunerea Executivului, noul consiliu de administraţie s-a votat cu următorii membri:  Voinescu Stoenică Ciprian  din Braşov,  director la hotelul ARO Palace, Dan Vasile Bogdan,  director la societatea Aro Palace, Ilie Bardaşuc,  Cristian Iosif Vlad, de la SC Vladcris Consult SRL şi Comaniţă Mihai, din Grid, manager la o societate comercială. După votul din CL Făgăraş,  s-a întrunit AGA formată tot din consilierii locali, o şedinţă cu scântei în care, conform aleşilor locali ,,miza era una mare”, înlăturarea  directorului Victor Marian, iar Executivul a tras sforile în acest sens.  Noul CA,  în 15 zile,  trebuia să demareze procedurile legale pentru numirea directorului societăţii.

  •  Astfel a venit prima numire de la Salco Serv.   Dragoş Bârsă, fost inspector la Garda Financiară,  a preluat funcţia începând  cu data de  11 noiembrie  2016.  La acea dată societatea avea  60 de angajaţi. Salco Serv SA a rămas fără managerul general, Dragoş Bârsă, în 3 aprilie 2019, când acesta şi-a dat demisia.  Dar n-a stat prea mult pe tuşă  întrucât  a fost declarat admis într-un concurs al Primăriei Făgăraş, la servciul financiar.
  •   În locul lui a fost adus un făgărăşean care a lucrat în domeniul asigurărilor,  două  activităţi care nu au nimic în comun, poate doar faptul că Salco şi Primăria  aveau obligaţia să-şi asigure parcul de utilaje sau chiar salariaţii.  Astfel, fotoliul de director general la SC Salco Serv SA a fost ocupat,  începând cu data de 27 mai 2019,  de Florin Dorin Bica. Şi Consiliul de administraţie  de la Salco Serv SA s-a schimbat, cei 5 membrii erau: Bogdan Nicolae, Vlad Cristian, Orlanda Cristian, Drăgoi Tiberiu şi Nicoară Ionuţ, desemnaţi de aceeaşi firmă, ARC Consulting SRL   din Cluj Napoca. Nici Bica n-a rămas prea mult în funcţie,  în noiembrie 2019 şi-a dat demisia.
  •   Era data la care  funcţia a fost preluată de juristul firmei,  Ionuţ Ciora, ca director general interimar.  A fost convocat  apoi CA de  preşedintele Bogdan Nicolae  Dumitru în ziua de 27 februarie 2020,  pentru a înscăuna alt director, cel desemnat în urma altui concurs organizat de   ARC Consulting.
  •   Astfel,  în  martie 2020 Rareş Moroşan ocupă funcţia de director general.  Întâmplător sau nu, familia Moroşan l-a susţinut pe actualul primar la alegerile locale din 2016, tatăl noului director l-a însoţit pe actualul primar în campania electorală din cartiere. N-a rămas prea mult în funcţie nici acest director locul i-a fost luat de angajata de la serviciul resurse umane, adusă de la Braşov în societate încă din  2019, Maria Suciachi, ca director interimar în decembrie 2020.
  •   Mandatul Mariei Suciachi  a fost dominat de frământări atât în economia Salco, dar şi în rândul angajaţilor. Cu susţinerea largă a Primăriei Făgăraş, Suciachi a obţinut majorarea tarifelor cu 77% pentru 2021, populaţia fiind obligată să achite 16 lei/lună/persoană gunoiul menajer.  Însă la data de  26 martie 2021, Suciachi şi-a dat demisia din toate funcţiile deţinute la Salco.
  •  Rămasă fără şef, s-a apelat din nou la interimat.  Juristul societăţii Ioan Ciora a fost numit din nou director interimar vineri, 26 martie a.c.    La preluarea primului mandat interimar  de către  Ioan Ciora, Salco se îndrepta spre faliment deşi  făgărăşenii au plătit cele mai scumpe servicii de salubritate, respectiv 13 lei/persoană/lună.  Era concluzia stipulată în  ,,Raportul de reorganizare pentru a eficientiza activitatea societăţii în vederea obţinerii de profit întocmit de Ciora la preluarea funcţiei, în noiembrie 2019,  după demisia directorului general plin, Florin Bica.

 Expiră mandatele membrilor CA

În luna martie 2022 expiră mandatele membrilor din consiliul de administraţie de la Salco Serv SA. ,,Am informat déjà CL Făgăraş despre această situaţie. Organizarea concursului pentru desemnarea a noi membri este de durată şi de aceea am anunţat legislativul” a mai spus preşedintele CA. În present consiliul de administraţie are 5 membri, remuneraţi cu 1000 lei lunar. (Lucia BAKI) 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here